Annons:

REPLIK: Snabbspår för nyanlända gav 35 nya djursjukskötare

Emma Terander. Foto: Pressbild

REPLIK: Snabbspår för nyanlända gav 35 nya djursjukskötare

Det råder en akut brist på veterinärer och legitimerade djursjukskötare i Sverige idag, branschens behov är tre gånger så stort som antalet som utbildas i Sverige årligen. På sikt är den bristen ett hot mot djurhälsan, och detta riskerar att drabba de svenska husdjuren och djurägarna.

Annons:

Det är många uppgifter på djurklinikerna som bara får göras av legitimerad personal, och det gör behovet extra märkbart för branschens företag.

Vad gäller högutbildade nyanlända så startade i december 2019 ett s k snabbspår för nyanlända veterinärer som under ett års tid får utbildning och praktik, för att sedan kunna ta ut en legitimation som djursjukskötare. Detta är andra gången snabbspåret erbjuds, och det har varit det mest lyckade snabbspåret av alla. Resultatet efter det första snabbspåret var att samtliga deltagare arbetade inom branschen efter fullföljd praktik. Totalt ser detta ut att ge ett tillskott på ca 35 legitimerade djursjukskötare, för båda åren.

Detta till trots är rekryteringsbehovet av både veterinärer och djursjukskötare stort, och den här bristen manifesteras genom stängda nattjourer och begränsade öppettider.

Det finns ingen snabb lösning på problemet, utan SLU måste utöka antalet utbildningsplatser i snabb takt, alternativt öppna upp för fler studieorter eller rentav fler utbildningsanordnare.

Emma Terander
Svensk Djursjukvård

Fotnot: Inlägget är en replik till Anneli Jakobssons text.

 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt