Annons:

DEBATT: Vem ska städa rummen?

TV visar hur tankbilar sprutar gator rena. Tunnelbanevagnar torkas av personer med munskydd och tät klädsel. Bilder kablas ut över sjukhus, sängar och respiratorer. Sjukhussmitta har funnits länge. Frågan är hur den ska städas bort.   

Annons:

Jag skulle byta höftleder i Oskarshamn och fick tid för operation. På glasdörren fanns ett plakat. Patienter från Östergötland kunde ha multiresistenta bakterier. Vi skulle duscha dubbelt inför operation. Väl inne i duschen såg jag att vattnet rann från golvbrunnen. Golvet lutade åt fel håll. Vattnet samlades i en pöl runt toalettstolen och förenade sig med andra bakterier. Jag anmälde felet. 

Året därpå var det dags för den andra höften. Samma rum och fortsatt fel på golvet. Vad som hände med min nya anmälan vet jag inte. Fel lagda golv och ökad risk har fått ett nytt ansikte med Coronavirus. Vårdkedjan har under många år brutits upp i delar och lagts i privata händer. 1177 sköts av ett privat bolag. Liksom många ambulanser. Inköpen följer inte LOU. Skyddsutrustning är en bristvara. 

*

Vem har ansvaret? När det gäller ansvar måste vi skilja på att ha ansvar, såväl ekonomiskt som straffansvaret. Och böner om att man ska ta ett eget ansvar. Anställda i privata företag som arbetar på uppdrag av regioner och kommuner har ett dubbelt skydd. Ansvaret för att minimera hälsorisker har både företaget och den arbetsgivare i vars lokaler man utför arbetet. Man ska använda skydd.

Läkaren Torsten Holmdahl skrev  en avhandling Lund 2017:111 om städning av resistenta bakterier och virus. Undrar om pölen kring toan i Oskarshamn finns kvar. Mina höftleder fungerar bra.     

Arne Grip
Arbetsmiljökonsult

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt