Annons:

DEBATT: Utvecklat länsöverskridande samarbete för att främja utlandsägda företag

Region Östergötland tecknade i november i fjol ett samarbetsavtal med Business Sweden. En organisation som arbetar på regeringens uppdrag att dels attrahera internationella investeringar till Sverige, dels stödja utlandsägda företag att expandera inom landet. 

Annons:

Med avtalet som grund har Business Sweden och Region Östergötland startat ett grundligt utvecklingsarbete tillsammans med regionens kommuner i syfte att stimulera utländska investeringar samt stötta befintliga utlandsägda företag i östgötaregionen. 

Även flertalet kommuner från Region Kalmar visade tydligt intresse i att medverka i det gemensamma arbetet. Något som nu renderat i en ambition om utökad samverkan mellan länen och därigenom undersöka möjligheten att underteckna en gemensam avsiktsförklaring om ett fördjupat och konkretiserat samarbete tillsammans.

*

Coronapandemin har ändrat förutsättningarna för regionens näringsliv och vi befinner vi oss nu i en exceptionell situation varför man från Business Sweden tillsammans med Region Östergötland nu valt att agera. 

Nu sätter vi tillsammans med regionens kommuner upp ett specialuppdrag med ambitionen att ta aktiv kontakt med- och genomföra aktiviteter för att stötta utländska företags verksamheter i Sverige under den kommande kritiska perioden. Ett uppdrag som både Region Östergötland och Region Kalmar kommer att delta i.

Effekterna för regionens utlandsägda företag är svåröverskådliga i detta läge men kommer för många inkludera neddragningar, produktionsstörningar och i värsta scenariot nedläggning av verksamhet i Sverige. Med anledning av detta vill vi tillsammans agera nationellt, regionalt och lokalt gentemot beslutsfattare på utlandsägda företag med betydande verksamhet i Sverige för att hjälpa dem gentemot moderkoncernen och därigenom undvika drastiska beslut med stor negativ påverkan på den svenska verksamheten.

*

Tillsammans vill vi verka för att beslutade investeringar och etableringar genomförs enligt plan och inte minst samla och stärka de investeringsfrämjande insatser som redan görs nationellt och regionalt gentemot utländska företags verksamheter i Sverige under pågående coronakris. 

I östgötaregionen deltar åtta kommuner i arbetet och i Region Kalmar medverkar tre kommuner där sammantagen kontakt med över 100 utländska företag kommer att genomföras.

I spåren av coronapandemins effekter på jobb och tillväxt är det vår uppgift att underlätta och stötta hela näringslivet och de företag som verkar i länet. Vi ser fram emot ett gemensamt arbete med att tydligt peka på regionens fördelar mot en nationell och internationell marknad med ett regionalt ledarskap som tydlig ledstjärna. Ett arbete som kan utveckla och förstärka vårt investeringsfrämjande arbete och vår platsmarknadsföring, inte minst när det är dags att starta upp våra regioner igen. En dag som förhoppningsvis snart är här.

Eva Andersson (Region Östergötland)

Per Larsson (Region Östergötland)

Karin Helmersson (Region Kalmar)

Anders Andersson (Region Kalmar)

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt