Annons:

REPLIK: En självgod hållning – här har Sverige varit sämst

Riksdagsledamoten Jan R Andersson är en av de moderater som skrivit under debattinlägget. Foto: Arkivbild

REPLIK: En självgod hållning – här har Sverige varit sämst

Länets Socialdemokrater försöker visa på regeringen Löfvens förträfflighet i coronahanteringen. En självgod hållning i ett Sverige där närmre 6000 människor mist livet. Regeringen har dessutom i fall efter fall fått backa för oppositionens viktiga förslag om utökat stöd till kommuner och regioner, omställningsstöd till krisdrabbade företag, utökad testning och statliga beredskapslager m.m.

Annons:

Ett samarbetsparti till regeringen tar åt sig äran för det krisstöd som riktats till enskilda näringsidkare. Sanningen är att beslutet togs av en enig riksdag innan sommaren utifrån ett moderat initiativ. Sedan gick regeringen på semester istället för att verkställa beslutet. Företagarna fick dock ingen semester. 

Sverige har varit sämst vad gäller testning av personer med misstänkt smitta, vilket har försvårat och fördröjt smittskyddsarbetet som i sin tur skapat problem på många arbetsplatser. Smittspårning har därmed inte kunnat genomföras vilket eventuellt hade kunnat stoppa vissa utbrott. Även detta fick Moderaterna tvinga fram. 

*

Regeringen ville inte att deras hantering av coronapademin skulle utvärderas, men efter att en majoritet i Riksdagen såg vikten i det, fick de till slut backa och en ”coronakommission” tillsattes. Regeringen ansåg dock att utvärderingen skulle göras efter valet 2022, men även där fick de backa då utvärderingen ska vara klar till februari 2022. Bakåt är kanske den rörelseriktning som bäst sammanfattar regeringens politik. 

Att höja statsbidraget med 10 miljarder kronor kan tyckas generöst. Men landets kommuner och regioner har hittills ansökt om 11,2 miljarder kronor för att täcka ökade kostnader för åtgärder i samband med de sammanlagda ersättningskraven, vilket innebär att de redan överstiger statens avsatta medel.

*

Ett tips till Socialdemokraterna är att se över sin egen hantering av äldreomsorg och sjukvård istället för att, på klassiskt 60-talsmanér anklaga oss Moderater för att vilja bedriva en sjukvård som var och en får betala ur egen ficka. Moderaterna värnar en gemensamt finansierad välfärd, oavsett vem som utför den, och en politik som värnar varje intjänad skattekrona, för vi vet att det ger mer välfärd för pengarna till alla. 

Jan R. Andersson, Riksdagsledamot (M)

Malin Sjölander, Oppositionsregionråd (M)

Pär-Gustav Johansson, Oppositionsregionråd (M)

Carl Dahlin, Oppositionsregionråd (M)

Jonas Lövgren, Oppositionsregionråd (M)

Hanne Deverén, Oppositionsråd Kalmar kommun (M)

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt