Annons:

DEBATT: Varför inte börja med att politiken går före och sänker sina egna arvoden?

Vänsterpartisten Lars Johansson. Foto: Simon Henriksson

DEBATT: Varför inte börja med att politiken går före och sänker sina egna arvoden?

På måndag kommer (äntligen) Vimmerby kommun få en budget för 2021, snart en månad in på nya året. Majoriteten tänker rösta igenom en budget som på många punkter är samma som de budgetförslag som Vänsterpartiet presenterat de senaste åren.

Annons:

Man kan fråga sig hur detta är förenligt med tidigare utlåtanden om Vänsterpartiets budgetar som ekonomiskt oansvariga eller att de skulle sätta kommunen i tv-programmet lyxfällan? Men den typen av retorisk frågeställning lämnar vi åt sidan och för att istället applådera och gratulera den politiska majoriteten för en rad bra budgetmässigt beslut och ställningstaganden.

Det är bra att överskottsmålet minskas när man samtidigt inte kan finansiera den egna verksamheten ordentligt. Det är bra att socialnämnden får en finansiering som är närmre den ekonomiska verkligheten.

*

Att vi i Vänsterpartiet tycker att majoritetens budgetförslag innehåller många bra saker innebär inte att vi kommer att stödja det på måndagens fullmäktige. Vi ser förslaget som ett steg framåt mot en sund och verklighetsanpassad kommunal ekonomi men ser samtidigt flera områden och direkta åtgärder som kan förbättras och genomföras för att stärka kommunen.

Först och främst vill vi sänka den ekonomiska ersättningen för kommunens politiker. Även på nationellt plan driver Vänsterpartiet frågan om sänkta löner för politiker, men med stöd av samtliga andra riksdagspartier så fortsätter politikernas ersättning att öka. För vår kommunala budget är inte det här den största enskilda besparing som kan göras men varför kan man spara in på samtliga kommunens verksamheter förutom de styrandes ersättningar?

*

Tillsammans med att vi tar bort flera miljoner i den otydliga posten ”oförutsedda medel” ger det oss utrymme till en rad satsningar. Den största är nästan 3 miljoner till Barn- och utbildningsnämnden. Majoriteten fortsätter att fördela mindre till skola och barnomsorg än vi vet kommer behövas. Vår satsning kommer tillrätta med det underskottet och gör också att vi äntligen kan öppna barnomsorg på obekväma tider. Något kommunen fattat beslut om redan för flera år sedan, men sedan gömt i byrålådan igen.

Den andra stora satsningen i vår budget är ett utvecklingspaket som med små pengar kan leda till engagemang och utveckling i hela kommunen på sikt, enligt vår vision att bygga kommunen från grunden. Det innefattar bland annat en rejäl sökbar utvecklingspeng till utvecklingsgrupperna i hela kommunen, en kommunal satsning på att inventera tomma fastigheter främst på landsbygden och hjälpa till att få dem använda, samt fortsatt satsning på mötesplatser.

*

Fortsatt finns det enorma utmaningar för Vimmerby kommun, och vi kan bara hoppas att majoriteten fortsätter ta till sig av vår politik, även om de självklart aldrig kommer säga högt att det är det de gör. Vi är övertygade om att både för att komma tillrätta med förtroendekris och ekonomi måste förändringen börja uppifrån.

Ledningen måste börja jobba konkret med hur kommunen styrs, vi måste lita på den ledarkunskap som finns och släppa beroendet av externa konsulter för utredningar och ledarskapskurser.

Och som en rivstart – varför inte börja med att politiken går före och sänker sina egna arvoden?

Jacob Kant (V)

Lars Johansson (V)

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt