Annons:

DEBATT: När ska Vimmerby kommun ta ansvar för barnens simkunskap?

Debattören är kritisk till kommunens arbete med barns simkunskaper. Foto: Privat

DEBATT: När ska Vimmerby kommun ta ansvar för barnens simkunskap?

I Dagens Vimmerby kan jag den 17 mars läsa att Vimmerby kommun utökar det årliga stödet till Gullringens simhall. Jag blir genast fundersam kring om detta verkligen är den bästa investeringen Vimmerby kommun kan göra för sina medborgare när det gäller tillgång till simhall.

Annons:

Gullringen ligger i ena utkanten av kommunen och har begränsade busskommunikationer. Till exempel under helgerna när det vanligtvis arrangeras simskola finns det inga bussar alls utan den som vill ha sitt barn i simskola måste ha möjlighet att köra bil.

Något kommunalt ansvar för simskola tas inte heller, det är helt och hållet upp till varje enskild familj att själv söka sig fram till den informationen och sedan som sagt ha möjligheten att köra sitt barn med bil till Gullringen på helgen. Innan Covid-19 kunde man också simma i Pias baby- och småbarnssim som höll till bassängen på Hälsocentralen. Avsevärt mer geografiskt tillgängligt för den stora majoriteten av kommuninvånarna.

Jämför vi då med Hultsfred kommun där samtliga barn får en inbjudan till simskola under det året de fyller sex år så blir skillnaden mellan de två grannkommunerna påtaglig. Just nu råder det dessutom köstopp för barn från andra kommuner i Hultsfred så alternativet att välja simskola i det mer tillgängliga Hagadal (bussarna går varje dag i veckan) finns inte för Vimmerby-barnen.

När man påtalar detta och lyfter att Vimmerby behöver en mer central simhall så kommer just argumenten att det finns i Gullringen och i Hultsfred vilket de flesta tycker täcker kommunens behov alldeles tillräckligt. Ur tillgänglighetssynvinkel är jag dock mycket tveksam.

 *

Nu när Gullringen fått höjt anslag men ändå påtalar att de är beroende av ideella krafter för att få simhallen att gå runt så skulle jag verkligen vilja veta hur många Vimmerby-bor som egentligen besöker simhallen i Gullringen? Hur många är det som drar nytta av kommunstödet som nu höjs rejält? Är det här verkligen det bästa ekonomiska beslutet för Vimmerby kommun?

Simhallen nyttjas förstås också för simundervisning inom skolan men har någon räknat på kostnaden att istället genomföra den i Hultsfred? Skulle det vara ett mer ekonomiskt alternativ att åka till Hagadal för simundervisningen? Hur pass väl har alternativen undersökts innan man år efter år beslutar att utföra konstgjord andning på Gullringens simhall? 

Att Vimmerby kommun och en stor del av medborgarna aktivt är emot att bygga en egen centralt belägen simhall har jag förstått, men är det verkligen bäst spenderade kommunpengar att fortsätta ge stöd till simhallen i Gullringen? 

Anna Tibbelin,
Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt