Annons:

Debatt: KD snubblar på egna politiken

Kristdemokraterna snubblar på den egna politiken när de anklagar regeringen för höga elpriser. Först och främst verkar de ha missat att Sverige har EU:s lägsta elpriser. Vidare blir det märkligt när deras egen politik hotar att chockhöja priserna. Kärnkraft är flera gånger dyrare än ny vindkraft. 

Annons:

Sverige har idag EU:s lägsta elpriser. Det har vi den förnybara energin att tacka. Med vattenkraften som en säker bas har ny vindkraft som kommit in i systemet pressat priserna nedåt. KD svävar på sanningen när de enbart väljer ut enskilda timmar i sin redogörelse för elprisets utveckling. Det är den totala kostnaden som är relevant för industri och hushåll och nu är den kostnaden lägre än någonsin innan. 

Istället för att erkänna vindkraftens otroligt positiva effekt är det den som utmålas som boven i dramat. KD vill värna det godtyckliga vetot som kommuner kan använda sig av när en vindpark redan fått ett tillstånd. MP vill istället utveckla kommunens och lokalbefolkningens inflytande. Miljöpartiet vill se en hållbar lösning, som fortsatt garanterar kommunens rätt att bestämma, men där rättssäkerheten och förutsägbarheten för den som vill uppföra vindkraftverk på sin mark stärks.

Kärnkraftselen är dyr

Det blir nästan ironiskt när KD istället ska presentera sin egen lösning: den farliga och dyra kärnkraften. KD föreslår att bygga två nya kärnkraftverk, något som skulle kosta mellan 200-400 miljarder kronor. För en vanlig barnfamilj innebär det cirka 3 600 kronor dyrare el – i månaden.

Sverige behöver en politik som blickar framåt, inte bakåt. En politik som kan förse ny grön industri med billig förnybar el, som underlättar för människor att själva vara med i omställningen genom solceller på taken och som gör oss fria från både smutsig olja och farlig kärnkraft. Den omställningspolitiken är det bara ett parti som har - Miljöpartiet.

Lorentz Tovatt, klimat- och energipolitisk talesperson (MP)

Max Troendlé, gruppledare Kalmar (MP)

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt