Annons:

Tomaterna mognar senare i år och alla på en och samma gång. Ett sätt att ta hand om alla tomaterna som mognar samtidigt är att göra tomatsås. Här är ett recept.

Tomaterna mognar senare i år – då får man ta fram stora grytan

Tomater är en av de grönsaker som många svenskar odlar varje sommar. På många balkonger och trädgårdar finns det en eller ett par tomatplantor som ger skörd under sommaren. Till skillnad från andra år mognar tomaterna senare i juli i år. När många tomater mognar på samma gång kan det vara svårt att ta hand om alla, därför ger jag ett tips på hur man kan göra för att ta hand om dem och förvara tomaterna till hösten och vintern.

Annons:

Jag och min fru har odlat tomater i flera år. Vi tycker det är en rolig hobby och vi testar olika tomatsorter varje år. I år har vi 37 tomatplantor av 14 olika sorter. En sort började mogna redan i slutet av juni, men de övriga sorterna mognade inte förrän i mitten av juli och då mognr alla på en och samma gång. Även om vi äter färska tomater varje dag, så går det inte att ta hand om alla. Man måste göra någonting mer med dem.

Flera andra personer som odlar tomater på balkonger eller i sin trädgård berättar om samma upplevelse att tomaterna inte mognar tidigt i år och nu under slutet av juli får de större skörd än vad de kan ta hand om.

Här är ett tips på hur vi gör för att ta hand om alla tomater vi skördar.

Kokar in

Vi väljer att koka in tomaterna till en sås där vi kryddar efter egen smak och fryser sedan in. Tomatsåsen blir en grund som kan användas till många olika maträtter när den tinas upp, som tomatsoppa, grunden i linsgryta eller som tomatsås på hemlagad pizza.

Recept

Börja med att ta fram en lagom stor kastrull eller gryta, beroende på hur mycket tomater ni har.

Skala och hacka en lök. Har man färsk lök ta gärna med lökblasten.

Krossa och hacka en vitlök i mindre bitar.

Hacka en färsk chili eller ta torkad chiliflakes.

Sätt under tiden grytan på spisen, häll i olivolja och lägg senare ner löken, vitlöken och chili och bryn under några minuter.

Dela under tiden tomaterna i mindre bitar, lägg i dem i grytan. Har man flera olika tomatsorter kan man med fördel blanda dem för att få olika smak på tomatsåsen.

Häll i lite vatten för att tomaterna inte ska koka torrt.

Salta, lägg i en matsked honung, svartpeppar, curry och paprikapulver.

När tomaterna har kokat i cirka tio minuter mixas de med en stavmixer till en slät sås.

Ta bort grytan från spisen, tillsätt en halv deciliter rapsolja (högst mindre mängs om det är färre tomater), lite vitvinsvinäger och till sist örtkryddor. Vi föredrar basilika och oregano.

Häll i rengjorda förpackningar och när tomatsåsen har svalnat lägg förpackningarna i frysen.

När vi sedan ska göra tomatsoppa under hösten, tinar vi fram tomatsåsen och tillsätter vi en halv deciliter grädde till fem deciliter tomatsås och värmer upp under omrörning. Soppan är klar att servera tillsammans med en brödbit.

 

  

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvimmerby.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt