Annons:

KRÖNIKA: Ett bortkastat år – dagens "räddning" var helt given

B kommer efter A och C och V i Vimmerby kommer inte lägga ned några skolverksamheter på landsbygden. Det enda som förvånar med dagens besked är att processen överhuvudtaget uppstod.

Annons:

För andra gången på åtta år har de fyra minsta skolorna i kommunen räddats. Förra gången av C och V i glödhet opposition – idag av C och V i en majoritet där S till slut valde att ge med sig.

Att utreda brett och förankra är givetvis klokt och ett stort plus jämfört med skolvändan 2015. Men när man redan är säker på utgången – varför då överhuvudtaget sätta igång hela den här kolossen?

Jag ser nämligen inte någon rimlig fakta som hade fått C och V att begå det politiska självmord det hade inneburit att lägga ned skolor/förskolor på landsbygden. Det känns nästan mer sannolikt att de lägger ned sina egna partiavdelningar före skolor på landsbygden. 

Utgången var otroligt given, positionerna gjutna i permafrost – varför varför varför ens öppna på locket?

Det framstår som helt obegripligt och är såklart ett underbetyg till det politiska hantverket och kommunikationen i S,C,V-samarbetet.

*

Hur länge det här löftet gäller vet ingen och inte heller hur liten en skola får vara. Ta Brännebro skola till exempel. 30 barn på sju årskurser, en mil med bra väg till Södra Vi, bristande kvalité i flera år – det är bara drömmar om en tid som inte finns och politisk feghet som håller skolan vid liv.

Framöver tror jag att varje skola och varje ort måste hanteras var för sig och med en långsiktig, planerad avveckling i lugn och ro – inte att man kastar upp åtta skolor/förskolor i luften så fort det är ekonomisk kris.

Går man ut till föräldrarna i Gullringen och säger: om tre år stänger vi skolan, såhär ser lösningen ut för era barn, vi tror att det här blir bättre för alla kanske gensvaret blir något annorlunda än om ingången är att kapa halva landsbygden.

Kommer samarbetet hitta de nio miljoner kronor som barn- och utbildningsnämnden nu kräver? Att svaret inte redan finns är också ett underbetyg, men det finns ett litet hopp i att konstellationen tycks ta ekonomin på allvar och att man går djupare än tidigare majoriteter.

Vimmerbys ekonomi klarade knappt högkonjunktur, rekordlåga räntor och låg inflation – så dåligt är utgångsläget och så mycket finna att göra nu när världen är en helt annan plats än för tre år sedan.

Att lägga ned småskolorna hade såklart sparat en del pengar, men det är inte där nyckeln sitter, det hade inte varit räddningen. 

Lösningen är att minska antalet medarbetare. 2014 hade Vimmerby kommun 1 226 årsarbetare, 2022 var det 359 fler. Varken tjänstemän eller politiker tycks ha en aning om varför. 

Det hade varit betydligt bättre att utreda den frågan än någonting som alla utom S visste aldrig skulle bli av.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt