Annons:

Kommentar: Det finns inga felaktigheter i vår artikel

"Rektorn reagerar mot felaktiga uppgifter om nedskärningar". Så ser en rubrik ut hos Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning i kväll. Jag blev mycket förvånad när jag såg den eftersom alla siffror i vår artikel om Vimarskolan kommer från rektorn på skolan.

Annons:

En journalistisk grundregel är att alltid ge den som riskerar att drabbas av publicitetsskada chansen att bemöta kritiken. Det är inte hela världen att Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning väljer att bryta mot den i kväll – men med anledning av det vill jag förklara hur artikeln om den planerade kraftiga nedskärningen på Vimarskolan gick till. 

Jag fick ett tips om att nedskärningar var på gång i skolan under förrförra veckan. Jag tog kontakt med Vimmerby kommuns controller och fick siffror som bekräftade tipset. 

På fredagen prataden jag med Josephine Svensson, rektor på Astrid Lindgrens skola, och publicerade en artikel om de omfattningar resursfördeningen skulle få på AL-skolan. 

*

På måndagen intervjuade jag Pernilla Begu, rektor på Vimarskolan, som berättade om konsekvenserna för den budget hon blivit tilldelad. Hon såg behov av att skära bort 5,46 tjänster på högstadiet. Samtliga siffror vi använt kommer antingen från förvaltningen eller rektorn. Vi har bedömt dem som mycket trovärdiga (de kommer från de ansvariga) och varit tydliga med att några definitiva beslut inte fattats.

Vi har skrivit vad som kommer att hända om budgeten ligger fast. 

I veckan skickade Pernilla Begu ut detta meddelande till föräldrar på skolan: 

"Till vårdnadshavare för elever på Vimarskolan!

Med anledning av den information som lämnats ut av DV i intervju med lärare vill jag göra ett förtydligande. Det som presenterats av DV är bitar ur ett icke färdigt arbetsmaterial som syftar till att göra en konsekvensbeskrivning av rådande budgetläge. I arbetsmaterialet har olika typer av besparingsmöjligheter tagits upp för att kunna diskutera vidare kring eventuella konsekvenser. Några beslut är inte tagna!"

*

Det står ingenting i Pernilla Begus brev om felaktiga uppgifter – men LN/VT:s rubrik lyder såhär: "Rektor reagerar mot felaktiga uppgifter om nedskärningar". I ingressen skriver man att rektorn reagerar "kraftigt mot lokal media, som hon anser felaktigt har målat upp en bild av att nedskärningar  ska vara på gång inom skolan".

Vi har skrivit om de konsekvenser som rektor och lärare ser av den budget Vimarskolan blivit tilldelad. Det är allt. Att fråga den man anklagar gör inte bara att man uppfyller journalistisk hederskodex. En annan fördel är att man kan få veta sanningen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt