Annons:

KRÖNIKA: Ett häpnadsväckande uttalande från kommunalrådet

Mycket galet har man läst i sina dagar. Frågan är om inte Ingela Nilsson Nachtweijs blogginlägg i dag tar priset. Det måste vara unikt att ett kommunalråd i Sverige vädjar till media att inte blanda sig i.

Annons:

Det råder ingen tvekan om att Carolina Leijonrams lönesättning är ett stort problem för kommunalrådet. Om så inte hade varit fallet skulle Leijonrams lön för 2019 varit satt sedan länge. Jag förstår att det är knepigt att behöva hantera konsekvensen av det urusla avtal som den förra majoriteten skrev med VEMAB-chefen Torbjörn Swahn.

Jag har absolut noll förståelse för att Nilsson Nachtweij vädjar till media att inte lägga sig i.

*

På sin blogg i dag skrev Nilsson Nachtweij att hennes ambition var att Leijonrams lön skulle vara klar den 1 april. Det är 148 dagar sedan. Ingenting tyder på att förhandlingen är på väg att avslutas och i veckan kunde Dagens Vimmerby berätta varför. Det är vårt jobb.

Vi har skrivit om lönesättningen för Carolina Leijonram varje år sedan vi startade vår tidning. Det finns ett skäl till varför vi gör det: det är vårt jobb. Fria medier kanske skulle vara en överraskning för ett kommunalråd i Nordkorea, men borde inte vara det i Vimmerby.

Det finns publicister som ser sina verksamheter som samhällets mål och mening, jag nöjer mig med att konstatera följande: utan fria, aktiva medier försämras demokratin.

*

Att kritisera publiceringars innehåll är en sak, att kritisera publiceringars existens en helt annan. Jag måste säga att jag blev chockad när jag läste det. Jag trodde inte den typen av uttalanden var möjliga 2019.

Inte från en toppolitiker i ett parti med lång demokratisk historia och som dessutom drivit en mängd nyhetstidningar relativt nyligen. Att Ingela Nilsson Nachtweij självcensurerade inlägget så fort hon fick frågor om det ändrar ingenting. Att hon ens tänkte tanken är under all kritik.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt