Annons:

KARLSSON: Ni spelar med medborgarnas förtroende – lägg korten på bordet

26 dagar av kris i stadshuset har kraftigt skadat Vimmerby kommuns anseende. Allvarligt förstås – men tvingas Ingela Nilsson Nachtweij avgå utan att alla kort läggs på bordet har jag svårt att se att förtroendet för demokratin ska kunna repareras.

Annons:

Vimmerby kommun har cirka 1 400 heltidsanställda. En av dem är folkvald. Just nu är hon portad från stadshuset. Tjänstemännen kan inte kunna sköta sina uppdrag om den folkvalda sitter på sitt kontor.

Det talas om arbetsmiljön i stort. På 26 dagar har problemen inte blivit mer konkreta än att den folkvalda lägger näsan i blöt. Detaljstyrning. Allvarligt, förstås. Oprofessionellt, förstås. Pinsamt att man låtit det gå såhär långt, förstås. 

Men absolut inte tillräckligt för att bli portad från sin arbetsplats. Stadshuset är medborgarnas hus. Medborgarna väljer en person på heltid. Medborgarna valde Ingela Nilsson Nachtweij som sin representant i sitt eget hus. Nu får hon inte ens sätta sin fot där. 

 Håller i yxan

Alla förstår att det finns mycket mer i detta. Tjänstemännen vill inte berätta. Allianskamraten som tycker att det är en katastrof om Nilsson Nachtweij blir kvar vill inte berätta. Oppositionspartierna vill inte berätta. Mejlen som möjligen kan ge en djupare bild lämnas inte ut, begäran om andra mejlkonversationer hanteras inte.

I tystnaden gror rykten, en del kanske är sanna, andra inte. 

Det mesta talar nu för att Ingela Nilsson Nachtweij får lämna sitt uppdrag i morgon. Tjänstemännen håller i yxan.

 Borde definitivt få veta

Det minsta man kan begära i en demokratisk organisation – finansierad av oss som var fjärde år väljer våra representanter – är transparens. Om Ingela Nilsson Nachtweij får gå utifrån den information som getts hittills – vilken väljare ska kunna ha en uppfattning om det är rätt eller fel?

Underlaget som ligger öppet för medborgarna är inte ens bristfälligt, det är obefintligt. Särskilt sett till en så drastisk åtgärd. 

Den här krisen har skadat kommunens förtroende och attraktionskraft. Utfallet löper stor risk att helt och hållet rasera medborgarnas tillit till demokratin.

Väljarna gjorde sitt val. De borde definitivt få veta varför tjänstemännen vill ogiltigförklara det.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt