Annons:

KRÖNIKA: Tystnaden från stadshuset är oförlåtligt respektlös

Eftersom coronakrisen inte är tillräckligt allvarlig för att kommunen ska gå ut med information blir man ju lite fundersam. Vad krävs för att stadshuset ska vakna? Tusentals dödsfall? Rysk annektering? Atomkrig?

Annons:

Det går undan nu. Alla sammankomster stoppas. Börserna störtdyker. Fall efter fall upptäcks, människor dör. Flyg mellan Europa stängs. Danmark stänger sina skolor, hela Italien ligger i stort sett nere. Evenemang efter evenemang ställs in.

I Sverige kommer myndigheter, regeringen, regioner och kommuner med besked efter besked. Man berättar hur befolkningen ska förhålla sig till utvecklingen, hur man själv agerar nu och hur man ser på framtiden.

 *

Regionen kommer med uttalande efter uttalande. Kalmar och Oskarshamn inför restriktioner för sina medarbetare. Västervik kommunicerar åtgärd efter åtgärd. Den 2 mars – alltså för tio dagar sedan – gick Hultsfred ut med information om nya förhållningsregler för sina medarbetare och uppmanade barn som befunnit sig i smittområden att stanna hemma från skolan.

Glömde jag något? Sa någon Vimmerby? Jo, på Vimmerbys hemsida kan man faktiskt klicka på en länk till Folkhälsomyndighetens sida om coronaviruset. På sin FB-sida har man lyckats dela en video från Folkhälsomyndigheten. På sin Instagram finns det inget inlägg om coronaviruset, men för den delen inget annat inlägg heller.

Inte ett enda pressmeddelande om kommunens arbete har gått ut. Inte ett enda.

 *

Överallt går det fort nu. Utom i stadshuset i Vimmerby. Antingen händer ingenting eller så ser man ingen poäng med kommunikation överhuvudtaget – jag vet inte vad som är värst. Litar man på att medierna ska informera medborgarna, gör man ingenting alls eller sitter man fortfarande och skyller på att det var jobbigt i höstas?

Jag har ingen aning, men jag är helt säker på min åsikt. Tystnaden är oförlåtligt respektlös mot de 15 000 invånare kommunorganisationen är till för.

Här har vi Vimmerby kommun i ett nötskal: när något positivt händer ska fem-sex anställda vara med på glada pressträffar – men när det gäller en unik och tilltagande kris som angår precis alla är det som att alla tjänstemän tagit semester. Locket på. Medborgarna får gissa sig fram. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt