Annons:

Svårt att se att någon kommun varit så bra för sina företag

Företagsklimatet i Vimmerby är uselt enligt Svenskt Näringsliv ranking från veckan. Det känns konstigt när man tittar på de senaste åren i Vimmerbypolitiken. Har någon kommun varit lika vänlig mot näringslivet som Vimmerby?

Annons:

Alla rankingar ska tas med jordklotets hela saltresurs. Rankingar är intresseorganisationers  prime time. En gång om året tänds rampljuset och de får mängder med uppmärksamhet genom att bygga listor på faktorer som lyfter fram intresseorganisationernas agenda.

Statistik är intressant, men siffror får inte fäste. Vimmerbys företagsklimats betyg på 2,8 (strax under ”godtagbart”) bryr sig ingen om – Vimmerbys bottenplacering går rakt in. Rankingar är rubrikvänliga och passar perfekt i dagens snabba och ytliga medieklimat.

De är absolut ingen absolut sanning.

Bara pengar

Min personliga favorit är Lärarförbundets ranking av landets kulturskolor. Där rangordnas varje kommun efter ekonomiska medel, elevernas kostnad för kurserna och antal elever.  

Med andra ord: lägger du mest pengar är du bäst.

Där finns ingenting om lärarnas utbildning, om den upplevda kvalitén, om variationen i utbudet – bara pengar.

Samma fack rankar varje år lärarlönerna i varje kommun utan att berätta det faktiska värdet. Jag har frågat flera gånger – Lärarförbundet vägrar.

Det kan alltså skilja 290 kronor i månaden mellan lärarlönerna i kommun 1 och i kommun 290 – men det finns ingen laddning i den sortens siffror.

Det gör det i 1 av 290 och i 290 av 290. Bäst och sämst.

Alltid i botten

Svenskt Näringslivs ranking av Företagsklimatet har också sina absurda inslag. Blir företagsklimatet automatiskt bättre för att den kommunala skattesatsen sänks femtio öre? Vad ska en stackars kommunpolitiker göra åt tele- och it-nätet? Vad ska en stackars kommunpolitiker göra åt flyg-, tåg, och vägnät?

Alla som åkt Kustpilen eller satt sig i en bil i Kalmar län förstår att alla kommuner i länet alltid hamnar i botten när det gäller infrastruktur.

Kommunerna i grannen Jönköpings län med en stambana och en E4 rakt igenom länet hamnar alltid i toppen.

Ser en stor fara

Annars är Svenskt Näringslivs ranking en av de bättre som görs eftersom en stor del bygger på enkätsvar från företagarna själva.

Kommunens sammanfattande omdöme sjönk från 3,51 2015 till 2.8. Det är en utveckling som går att ta på – en siffra som svart på vitt säger: kommunen har blivit mycket sämre.

I kategori efter kategori får kommunens tjänstemän och förtroendevalda sämre betyg. Det måste analyseras på djupet, åtgärder måste vidtas – men jag ser redan nu en stor fara i debatten.

Samtliga tycks överens om att boven i dramat är den heta politiska debatten i Vimmerby ifjol – jag tycker att vi ska vara glada för den.

Behöver mer debatt

Det fanns oacceptabla inslag, absolut, men jag tror att många av Vimmerbys problem varit mer beskedliga om debatten varit flitigare genom åren.

Majoritetens sparpaket kanske inte hade kommit som en chock 2015.

Eken kanske inte hade sålts till uppenbart underpris.

Kommunen kanske inte hade subventionerat två av de största företagen med cirka 100 miljoner kronor över cirka 15 år.

Besvikna på skötseln

Debatten är inte problemet – förklaringen är mycket enklare än så. Jag tror att företagarna är besvikna på hur kommunen sköts.

Man är less på att Vimmerby har länets högsta kommunalskatt och tycks sakna ambition att sänka den.

Man är less på kommunens totala snedsteg i uteserveringsdiskussionen.

Man är less på felaktiga beslut som exempelvis Henrik Samuelssons straffavgift.

Man är less på dåligt bemötande och ointresse.

Inget att anmärka på

Rankingen bör leda till ett tankeställare bland politiker och tjänstemän – men allt är inte nattsvart trots tidernas största ras.

För egen del har jag aldrig bemötts dåligt av en tjänsteman eller politiker. Nästan alla svarar på frågor snabbt och begäran om handlingar hanteras i regel skyndsamt. Där finns det inget att anmärka på.

Det finns det inte heller när det gäller kommunens satsningar på och ambition för företagslivet. Jag har givetvis inte granskat alla företagssatsningar i alla kommuner – men hur många kommuner i liknande storlek kan ha satsat lika mycket på företagslivet som Vimmerby?

Satsat på ny turistattraktion

Här kommer några exempel: 

Vimmerby kommun var så angelägen att få hit Arla att man gick med på att subventionera hanteringen av avfallet från både Arla och Åbro med cirka 100 miljoner kronor.

Man lät en lokal företagare köpa fastigheter nästan sju miljoner billigare än sina egna värderingar.

Man har satsat många miljoner och borgat lån för en ny turistattraktion i Astrid Lindgrens Näs.  

Man har grävt nya industritomter för cirka 85 miljoner.

Man har satsat på fiber för drygt 50 miljoner.

Man hyr en fastighet i 20 år av Swepress med hyresförluster på en miljon kronor per år (uppgift hämtad från förra kommunalrådet Micael Glennfalks blogg).  

Man har fixat infrastruktur till privata satsningar för ett ännu okänt antal miljoner. 

Behöver inte tvivla

Jag har mycket svårt att se att särskilt många kommuner har gått med på lika många lika resurskrävande företagsvänliga lösningar som Vimmerby kommun. Rätt eller fel kan man alltid diskutera i de olika fallen – det viktiga är att ingen behöver tvivla på kommunens ambition.

Det behöver man inte heller göra när det gäller många ovärderliga Vimmerbyföretags välmående. Turistbranschen växer och växer, företag efter företag investerar miljoner efter miljoner, arbetslösheten är låg, varumärket är (faktiskt) ett av landets starkaste, handeln är fortsatt väldigt bred.

Veckans ranking var en stjärnsmäll rätt i plytet. Men alla positiva händelser får inte glömmas bara för att Vimmerby slagit tidernas bottenrekord.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt