Annons:

Så minskar du ditt ekologiska fottryck – ät S.M.A.R.T

Clean eating, eller Friendly food som det också kallas är ett begrepp som tar allt mer plats i samhället, och det som menas är bland annat att laga mat från grunden och använda rena råvaror, alltså undvika processad mat och halvfabrikat. Så långt så bra. Men jag skulle vilja att vi funderar ett varv extra kring begreppet friendly food.

Annons:

I världsnaturfondens senaste rapport kan en läsa att Sverige ligger på 10''''e plats när det kommer till mest påverkan på jordens ekosystem. I teorin innebär det att om alla levde som vi gör i Sverige skulle det krävas lika mycket resurser som 3.7 jordklot kan producera.

Det är inte förvånande att ''''Den ekologiska skuldens dag'''' (Earth Overshoot Day), dagen då mänskligheten har använt alla resurser som jorden producerar under ett år, inföll redan den 13 augusti i år och 19 augusti förra året. Det ska jämföras med den 19 december år 1987.

I nuläget krävs det alltså 1.6 jordklot för att tillgodose mänsklighetens resursbehov. Påminn mig, hur många jordklot har vi tillgång till?

På global nivå har EU tagit fram ett verktyg som ska mäta vårt ekologiska fotavtryck, alltså påverkan på jordens ekosystem. Det funkar som våra elmätare, precis som vi kan mäta vår energiåtgång och vilka de största energitjuvarna är i hemmet kan den ge svar på hur stort vårt ekologiska fotavtryck är och vad som påverkar mest.

De globala insatserna är viktiga, men vi kan inte blunda för vårt ansvar som enskilda individer. Idag är den genomsnittliga matkonsumtionen under en livstid ca 70 ton. Framställning och transport av livsmedel är en resurskrävande faktor som bidrar till det ekologiska fotavtrycket, men genom att vara en medveten konsument kan en välja hur stort ekologiskt fotavtryck dessa 70 ton lämnar.

Jag tycker därför att konceptet friendly food ska utvidgas till att innefatta mat som tar hänsyn till jordens begränsade resurser.

Det räcker inte att äta rent för att rena ett samvete, en måste äta S.M.A.R.T.

S = Större andel grönsaker
För att producera ett kilo kött krävs det tio kilo spannmål. Genom att välja vegetabiliska proteiner (linser, bönor och ärter) minst 1 dag i veckan eller byta ut en del av det animaliska proteinet mot vegetabiliskt när en lagar mat försvinner omvägen via spannmål till kött och det blir mindre miljöpåverkan.

M = Mindre andel "tomma kalorier"
En av motiveringarna till att inte köpa ekologiska varor är ofta att de är dyra, men då ska en veta att 40% av pengarna en lägger på mat och dryck går till livsmedel som inte behövs ur näringssynpunkt, alltså chips, godis, läsk, fikabröd och alkohol.

A = Andelen ekologiskt öka
Idag väljer många bort livsmedel med tillsatser men få tänker på att konventionellt odlade frukter och grönsaker besprutats med flera doser kemiska bekämpningsmedel. En fråga många ställer är om en ska prioritera ekologiskt eller närproducerat. Det bästa är förstås om det finns ett närproducerat ekologiskt alternativ men om så inte är fallet kan en tänka på att konventionellt svenskodlade livsmedel ofta har lägre resthalter av kemiska bekämpningsmedel.

Genom att välja ekologiskt bidrar en alltså till minskad anvädning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, främjar ett naturligt kretslopp samt ser till att djuren får det bättre.

R = Rätt kött och grönsaker
Genom att välja kött från svenska betesdjur bidrar en till öppna landskap och biologisk mångfald. En ekologiskt hållbar köttkonsumtion innebär att skära ned på gris- och kycklingkött och istället välja kött från svenska betesdjur, alltså nötkött och lamm.

Även frukt och grönsakskonsumtionen kan göras smartare. Salladsgrönsaker som sallad,  gurka  och tomater,  är  ofta  energikrävande  att  producera och inte  alls  de  nyttigaste  grönsakerna. Rotfrukter  och  grövre grönsaker,  till  exempel  olika  kålsorter  och  purjolök, har högre fiber- och näringsinnehåll och kan  både närproduceras och säsongsanpassas.

T = Transportsnålt
När det finns möjlighet bör en tänka på att välja närproducerat och att alltid säsongsanpassa sina livsmedelsval. Det handlar om att minska transportsträckan så mycket som möjligt, välja en morot som odlats i Sverige framför en tomat som odlats i Holland, svenska äpplen framför spanska apelsiner.

S.M.A.R.T-modellen är framtagen av folkhälsomyndigheten och bidrar inte bara till en bättre miljö utan även en friskare och mer hälsosam kropp. Win-win för alla. Kan vi därför komma överens om att det är helt okej att sparka bland höstlöven så länge vi påminner oss själva om att trampa försiktigt på den enda jord vi har?

Annons:

Louise Arvidsson

louise.arvidsson@gu.se

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt