Annons:

Krönikören Micael Glennfalk.

GLENNFALK: "Kanske behövs upprensning i klansamhällena"

En 70-plussare berättade för mig att på danserna förr i tiden la damerna sina handväskor på stolar utmed väggen, under tiden de dansade. Drinkarna stod framme på borden hela kvällen, trots att ingen konstant satt vid borden. Handväskorna fick vara i fred, ingen la droger i drinkarna.
Idag är tiden en annan.

Annons:

Det deras föräldrar och samhälle lyckades med har dagens medelålders föräldrar misslyckats med; att förmedla ärlighet, hederlighet och skillnaden mellan mitt och ditt till sina barn. Ingen hade en tanke på att någon skulle kunna stoppa en drog i drinken, eller öppna en handväska för att norpa de taxipengar som fanns däri.

Men nu är en annan tid. Ord som vägleder dagens och till viss del till gårdagens politiker är flummeri, naivitet, curlande och rabatt.

En ung man som misslyckats i skolan (skolans fel förstås…) och kommer in i ett kriminellt gäng erbjuds en avhopparverksamhet som innebär gratis studier, gratis bostad, dagpenning och daglig terapi. Hans skolkamrat från grundskolan, som pluggade på bra, erbjuds studiebidrag, studielån och en sängplats i en soffa hos en kompis.

Vem kan det vara som tycker sig orättvist behandlad..? 

***

I november 2018 berättade Expressen och SVT om hur Malmö stad betalade 70 miljoner till ett företag som bedrev stödboende i lägenheter för kriminella. Kommunen betalade 1500-1800 kronor per dygn för två män, 18-25 år, som bodde i en femrummare på 180 kvm med öppen spis och balkong. Det ingick också städhjälp.

Efter ett sprängdåd i Malmö säkrade polisen spår i en mobil som ledde till att en av männen i lägenheten kunde gripas. Han hade förvarat sprängmedlen i lyxlägenheten för avhopparverksamhet.

Det kostar självklart att ha unga kriminella ute i samhället. Vi konsumenter får alltid betala efter skador som kriminella orsakat. Notan går alltid till den vanliga skötsamma människan.

Alla efterlyser åtgärder. En av alla åtgärder är just avhopparverksamhet. I Linköping redovisades i veckan lyckade resultat enligt en modell kallad SIG (Social Insatsgrupp). Fem av sju har man lyckats få att hoppa av från 2019. Längre erfarenhet har man inte. Om några år kanske också de fem har återfallit i brottslighet, man har ingen längre statistik. Stora ekonomiska resurser med kommunala skattepengar har lagts.

Sedan är det olika mellan landets kommuner, en del har avhopparverksamhet, andra inte. Många vill att staten ska ta ett nationellt ekonomiskt ansvar medan justitieministern Morgan Johansson (s) tycker att kommunerna ska ta kostnaderna själva över kommunalskatten. Kommunens politiker ska fördela sina skattepengar mellan äldreomsorg, förskola, skola och bland annat avhopparverksamhet. Rent krasst är det så. Är det kommunernas fel att vi får kriminella gäng i allt mindre städer? Har staten ingen inblandning i orsak och verkan? Jag tror att det bara är vänstern som ser det så.

***

En del tycker att man inte ska lägga andra pengar än på fängelsestraff på de unga kriminella. Då utan rabatt och kanske straff som varar i 20-30 år så samhället skyddas en längre tid.

Det är ytterkants-åsikterna till höger, som idag möter ytterkants-åsikter till vänster, där man tycker att straffet ska vara noll och vård ska gälla med dagpeng, lägenhet och studier på skattepengar. Observera, inte studielån. Och där känslor styr istället för fakta.

Denna politiska vänster är märklig; känslor styr när konsekvenser för brottslingar ska dömas ut, men inte när offren ska ha ersättning. Skadestånden är lika låga som straffen.

***

Jag har ingen lösning på problemet. Det finns ingen köksbordslösning heller. Det är mer komplext än så.  Men sannolikt behövs det en mix av alla de förslag som ligger: hårdare straff utan rabatt för att skydda samhället, flera vuxna i skolan, konsekvenser för mobbare och inte för mobboffer, konsekvenser redan för snatteri, starkare krav på föräldrars engagemang och kanske obligatorisk utbildning i föräldraskap/ansvar, tillämpning av legitimationskontroll i klanområden, patrullerande poliser, övervakningskameror etc.

Mer resurser till fältassistenter, högre krav på godkända betyg i svenska och samhällskunskap på SFI:n. Men kanske också en ren upprensning i klansamhällena där utvisningar, fängelsestraff enligt dansk modell och legitimationskontroll strikt tillämpas.

Med en hälsning till vänstern: det är med andra ord inte en föräldravecka som löser problemet. Inte heller lyxlägenheter.

 ***

Och den tid då handväskorna kunde stå på rad i sofforna utmed väggen när dansgolvet var fullt får vi inte tillbaka, den tiden har flumvänstern avvecklat. Den gamla hederliga socialdemokratin har visat sig maktlös och utan styrförmåga när kriminaliteten ska bekämpas.

Men kanske man ska fråga de som nu är gamla om de led så mycket av skoldisciplin där de bockade och neg för läraren, patrullerande poliser som inspekterade cykel och moped, och respekt för äldre människor man mötte på trottoaren. Var det så farligt att en full tonåring sov ruset av sig i den lokala finkan och fick hämtas av föräldrarna dagen efter. Kände hen sig så kränkt att samhället börja tycka illa om poliser, och påstod att det var polisens fel..?

Det kanske inte var så farligt att kommande generation hade behövt avveckla ett samhälle där det fanns konsekvenser. För avveckling är vad som skett.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt