Annons:

GLENNFALK: Vi får nog räkna med att investeringar innebär skattehöjningar

Söndagskrönikören Micael Glennfalk har författat en ny krönika.

GLENNFALK: Vi får nog räkna med att investeringar innebär skattehöjningar

En av de ekonomiskt positiva bilderna kommunerna har nu är minusräntan. Pengar är billiga. I Schweiz tror man att minusräntan kan bestå så länge som 50 år.
Minusräntan infördes i Sverige i februari 2015 så snart är det femårsjubileum. I princip är det minusräntan som drivit upp börserna till dagens nivåer.

Annons:

I Vimmerby tog kommunen lån på mellan 300 och 400 miljoner för att bygga nytt gymnasium, Lundens förskola och Borghaga/Vimarhaga omsorgsbonde.

I backspegeln kan man konstatera att timingen var perfekt då kommunen i princip fick betalt för att låna. Men samtidigt tog Vimmerby Energi upp ca 600 miljoner i lån till nya kraftvärmeverket, visserligen finansierat via avgifter och med bra rörelsemarginal i driften, men det ökade på kommunkoncernens skuldberg.

Investeringsmässigt bra villkor, bra timing så, men inte med tanke på kommunens totala skuld.

*

Nu hade Vimmerby tur de första åren. Många äldre politiker förstod aldrig det där med minusräntan och trodde det skull bli kortvarigt. Snart är det alltså femårsjubileum och nu är många osäkra på hur länge det ska vara. I Schweiz tror man att det kan ta upp till 50 år innan räntekurvan når nollstrecket.

Det har givetvis varit rätt av kommunen att amortera kraftigt. Socialdemokraterna har många gånger satt reformer framför ett plus på banken, men i Vimmerby höll man tillsammans med moderaterna en strikt och bra linje vilket fick ned kommunskulden väsentligt, samtidigt som VEMAB kraftigt amorterat sitt skuldberg.Det går åt rätt håll och om Vimmerbys nya allians ska kunna behålla förtroendet måste man fortsätta amortera motsvarande de skattehöjningar som skedde för gymnasiet och för omsorgsboende. Minst motsvarande 50 öre på skatten.

*

Vi får nog räkna med att investeringar innebär skattehöjningar men att de också underlättas av minusräntan. En ny stor multihall i Vimmerby är definitivt en skattehöjning om man inte lyckas spara ihop driftöverskott, och få med sig näringslivet.

Driften är det eviga problemet för kommunerna, framförallt skola och sociala omsorgen. Med en ökning av befolkningen men med fortsatt arbetslöshet för utlandsfödda har välfärdens kvalite och tillgänglighet blivit sämre.

Den kommunala sociala omsorgen, äldreomsorgen i huvudsak i kommuner av Vimmerbys storlek, och kostnader för skola och förskola, är de verksamheter som aldrig har tillräckligt med medel, eller omskrivet, aldrig lyckas hålla sina kostnader inom tilldelade medel.

När sedan inte politikerna (och för all del väljarna) accepterar centralisering till en centralort, eller stora klasser, stora förskolegrupper, kort sagt stordrift - då blir det ännu tuffare. Om man tror på stordrift vill säga.

*

Jag vill hävda att medicinen är en ökad privatisering. Förskolorna skulle till 100 procent kunna vara privat drivna och vi skulle få en billigare och bättre barnomsorg, fortfarande i mindre förskolor.

Skolan skulle vara statligt driven, lika över hela Sverige. Det skulle rädda skolan i fattiga kommuner, vars barnfamiljer flyttar för barnens utbildningsbehov.

Äldreomsorgen skulle kunna vara helt privat, och det statliga stödet skulle ges behovsprövat till pensionärerna. Det skulle ge både billigare och jag tror bättre äldreomsorg därför att jag tror att privata kan driva mindre enheter bättre kvalitativt och ekonomiskt.

*

Behovet av lägenheter och bostäder är trängande och med den ränta som är nu borde kommunerna göra som Vimmerby, låna upp och bygga. Vimmerby bygger till Vidala vilket är bra, men ligger också relativt andra kommuner bra till avseende moderna äldreboenden.

Det Vimmerby behöver är Trygghetsboende som skulle sätta fart på flyttkedjan men det dröjer tyvärr. Under tiden går flyttbilarna från Vimmerby mot Västervik och Linköping. Skulle vara intressant att se siffror på flyttnettot för Vimmerby och var just de medelålders och pensionärerna flyttar med sina stora inkomster och besparingar. Har vi utflytt av höginkomsttagare? Hur fort går bostadsrätterna när de väl byggts?

Slutsatser någon?

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt