Annons:

GLENNFALK: Centern borde inse att skadan redan är skedd

Centerpartiet vill ändra Vimmerby kommuns kommunorganisation. Det säger man i nedanstående citat i DV från sin presskonferens:
”Det händer mycket positivt i Vimmerby kommun, men det behövs en fungerade kommunorganisation. Vi kommer ta ansvar för att skapa det.”

Annons:

Det betyder att man inte är nöjd med den organisation som finns idag och stöder kommunalrådets strategi, som utgår ifrån ”Jag är chefen!” i ordergivningen till organisationens medarbetare. (Inte undra på att kommundirektören sjukskriver sig.) 

Centerpartiet säger också:

”I grund och botten handlar det om att hitta rätt nivå och struktur för växelspelet mellan tjänstemännen och politiken.”

*

Rent konkret innebär det att man anser att nivån inte är rätt idag. En nivå där Kommundirektören och förvaltningscheferna leder kommunanställdas arbete och politiska ordföranden leder politikens arbete. Man vill ha en annan ”rätt nivå i växelspelet mellan tjänstemännen och politiken”. Det kan bara tolkas på ett sätt; i Vimmerby, till skillnad mot de 290 andra kommunerna i Sverige, ska politiken styra tjänstemannakåren. 

Vi ska få ett kommunalråd som också är kommundirektör. 

*

När centerpartiet dessutom säger:

”På tisdag ska gränssnittet och rollfördelningen mellan politiker och tjänstemän diskuteras genom en utbildning”.

Så säger man indirekt att utbildningen ska hållas utan att den sjukskrivna Kommundirektören, kommunkoncernens VD, är närvarande.

Vilka företag skulle göra så? Hålla en utbildning om hur rollfördelning ska fungera i företaget utan att vd:n är närvarande, enbart ordföranden? Skulle HM:s vd Johan Persson inte få vara med på HM:s motsvarighet? Hade Ingvar Kamprad inte fått närvara på sin tid som vd i IKEA när roller skulle diskuteras? Enbart bolagens ordföranden?

Rent makalöst fräckt och oproffsigt!

Centern för just nu kommunen 10-20 år tillbaka i tiden. Allt det arbete för att modernisera organisationen, för att skapa kommunikationsvägar, för att motivera en organisation och göra den attraktiv som arbetsplats, raseras just nu. Och paradoxen: Kommunalrådet gick till val på ”Det behövs ett annat ledarskap” och ”Vimmerby behöver ett lyssnande ledarskap” – nu har det skett leverans och vi vet alla vad dessa paroller egentligen betydde.

Nej, kommunalrådet borde skrota sina paroller som ”Alla är välkomna att jobba med mig” som hon nu visar innebär sjukskrivning, och… ”Allas Vimmerby”, hur i herrans namn ska ett sådant projekt fungera när tilliten och förtroenden som kommunalrådet har för sin organisation, och vice versa, är helt bortblåst.

Centerpartiet borde inse att skadan är skedd.

 *

Den gamle liberalen och KF-ledamoten Johan Rosén skrev i ett kommentarsfält på DV: ”Ord bara ord…” och precis så har det visat sig vara. Ord, men utan innehåll och betydelse. Den höga svansföringen i valrörelsen som gav så många röster, visade sig vara något helt annat.

Det är inget lätt jobb att vara kommunalråd. Därför är det viktigt att man lägger sig vinn om att ha ett bra och djupt samarbete med Kommundirektören. Det är där kompetensen om organisationens fördelar och brister finns. Kommunalrådet ska ha kompetensen från politiken, tillsammans kan de genomföra de politiska strategier som politiken vill ha genomförda. 

*

Många undrar om hon kommer att sitta kvar. Att hon själv vill råder ingen tvekan om, om inte annat för sig försörjning som partikollegan Erik Paulsson (C) uttryckte det. Finns det någon annan? Centern är största borgerliga parti och ska man ha kvar Vimmerbyalliansen måste centern visa upp någon annan kandidat, någon med erfarenhet och som kan samarbeta.

Namn som Magnus Danlid och Peter Karlsson är erfarna politiker, men tveksamt om de vill ta kommunalrådsjobbet. Peter Karlsson är annars en tydlig samverkanspolitiker.

Anna Svensson är en annan, mycket kunnig och seriös. Erik Paulsson själv, men får nog inget stöd efter sitt visselblåsande. Curt Tyrberg, Bo Svensson och Leif Larsson, tre gamla rävar som nog inte är aktuella om man vill släppa fram något nytt.

 *

En som skulle klara jobbet är Jacob Käll, Djursdala, ny i fullmäktige i år och relativt ny som centerpartist också. Käll kom fram som debattör i skoldebatten och placerade sig sedan i centerpartiet. Med rätt stöd kan han lyckas. I vilket fall syns han vara en samverkanspolitiker. Jag tror också han har förmåga att inse vad en Kommundirektör gör och har för befogenheter.

Lyckas inte centern hitta en ny kandidat riskerar Vimmerbyalliansen brytas upp. Centern har en omvittnad oförmåga att samarbeta med Moderaterna om man inte själv får bestämma och vara i majoritet. Samarbetet har enbart fungerat då Moderaterna varit mindre. Att fungera som ett alliansparti med ett annat parti som större, har centern aldrig accepterat.

Kanske dags att man tillgriper sitt strategiska vapen nu, som fungerade vid flera tillfällen 2011-2015?

Time-out…

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt