Annons:

Glennfalk: Det är sannerligen ofattbart att SD i Vimmerby får några röster

Det finns en småländsk sävlighet över politiken i Vimmerby just nu. Allt går långsamt. Ett partisammanträde en dag leder till ett nytt sammanträde, men tre dagar senare.

Annons:

Kanske är det för att politikerna är, liksom jag själv, på andra halvan i livet. Det kännetecknar ju oss som är lite äldre; sävlighet, eftertänksamhet och – konstig humor (skulle de unga säga).

Jag undrar vad gymnasieungdomarna skulle säga om de inte kunde lösa sina problem utan satt i veckor och väntade på rektorn, som när han kom sa ”Nu har husse kommit hem”.

Skulle de tycka han var rolig (gammelhumor vet alla unga vad det är…) eller kanske det verkligen är så att partikamraterna viftar på svansen, och verkligen väntar på ”husse”, att han ska släppa kommandot ”sitt” och övergå till ”apport”… Gå ”fot” kommer de säkert att göra.

Den gode Leif Larsson (fullmäktiges ordförande) får ursäkta, men det är ett försök att raljera från en lika gammal årskamrat (jag själv).

Nåväl, en och annan groda hoppade ur min mun också, den minnesgode kanske kommer ihåg min batalj med fiskhandlaren på torget…

*

Mindre roligt är Anneli och Kjell Jakobssons (SD) debattartikel i fredagens DV där de tycker att Greta Thunberg ska ta alla sina miljoner följare och samla in plast på stränderna istället för att demonstrera.

Här skulle de unga på gymnasiet säga ”What!!!”

Här sitter två SD-politiker som sannolikt aldrig samlat någon plast på stränderna, än mindre uppmanat sina följare att göra detsamma, och föreslår att det skulle vara bättre sysselsättning för den kollektiva miljömedvetenheten än det Greta Thunberg gör nu. Det är inte helt ofattbart att SD nationellt samlar många anhängare med den migrationspolitik som förts, men det är sannerligen ofattbart att SD i Vimmerby får några röster. Den ena debattartikeln efter den andra handlar om vad Greta Thunberg ska göra istället för det hon gör…

Det finns ett sällskap som heter ”Flat earth society”, ett sällskap som tror på en platt jord, och de skulle ha nytta av klimatförnekare som Anneli och Kjell. (För er som vill veta mer: se gärna dokumentären https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/efter-tva-dagar-pa-konspirations-konferensen-alla-har-en-flat-earther-inom-sig.

Givetvis får alla tro på vad de vill, men att SD:s vimmerbypolitiker ger sig på Greta Thunberg på det sätt man gör, är en direkt kvalificering in till detta sällskap. Det enda Greta egentligen gör är att säga att vi ska lyssna på vetenskapen. Inget annat. Att de försöker få uppmärksamhet genom olika aktiviteter är deras sätt att få media att nappa just på budskapet ”Lyssna på vetenskapen”.

Nej, vetenskapen är inget för Anneli och Kjell. Istället får vi hoppas att dammen i Storebro, där Anneli och Kjell bor, är ren från plast…

*

Miljödebatten är starkt levande och visst finns det inslag värda att kritisera. Som att elcyklar ska ha statlig subvention exempelvis. Men i djupet är vi nog alla medvetna om (också SD nationellt hoppas jag) att vi måste ta krafttag för att förändra vårt sätt att leva. Lite grann är det som att vi måste tillbaka till mormors tid, då allt togs om hand, då det sparades och återanvändes och där vår natur brukades såsom att man tog av räntan, inte av kapitalet. Vi gör nog rätt i att lyssna på de unga, på vetenskapen och på de krafter som försöker förändra till det bättre.

Om vi inte tycker lika kan vi väl ta en saklig diskussion åtminstone.

*

Ibland får jag reaktioner till mig på det som händer i Vimmerby. Senast en medborgare som var orolig för vart parkeringsplatserna tar vägen när Sibyllatomten bebyggs. Han behövde av olika skäl nära parkering till centrum. Diskussionen om stadsplaneringen har gått i stå, precis som många andra frågor, i väntan på att centern ska bestämma sig rörande den politiska ledningen.

Budgeten väntar för nästa år och trots regeringens ökade bidrag till kommunsektorn ser det inte ljust ut för våra kommuner, med allt högre arbetslöshet och en stundande lågkonjunktur. Det är dock inte där som skon klämmer nästa år. Det är istället hur Socialnämnden och Barn och Utbildningsnämnden ska klara sina, sannolikt, fortsatta stora underskott.

Båda verksamheterna har höga driftkostnader, samtidigt som de kräver investeringar i äldreboenden, förskolor och skolor.

Nu när Husse är hemma och tagit plats på långbänken kanske vi kan få svaren framåt hösten?

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt