Annons:

GLENNFALK: Ett bevis på en diskvalificerande okunnighet

Många tycks tro att krisen i stadshuset handlar om en strid mellan tjänstemannastyre och politiskt styre. Och att kommundirektören sjukskrivit sig för att hon inte fick bestämma.
Faktum är att det är tvärtom; kommundirektören är garantin för att det politiska styret fungerar och inte tas över av tjänstemännen.

Annons:

Tjänstemannastyre, som inte minst jag själv skrivit om och klagat på, hör hemma på en lägre nivå än kommundirektörens. Det ligger hos myndighetsutövarna. Den enda som kan prata med dem är deras förvaltningschef och kommundirektören.

Det har historiskt varit så att politiker har kunnat gå till kommundirektören med sina synpunkter på handläggning etc. och hon hat tagit tag i frågan därifrån. Det är så det ska fungera.

Eller som dåvarande oppositionsledaren Ingela Nilsson Nachtweij skrev i en debattartikel i DV i maj 2016:

”I den bästa av världar så ska vi som engagerar oss politiskt inte gå ned på detaljnivå i hur kommunen styrs. Om vi tänker oss att kommunen är en gräsmatta så ska politiken bestämma hur högt gräset ska vara men inte lägga sig i om det klipps med gräsklippare, handjagare eller för den delen om det klipps med en vanlig kökssax. Fast det inser förhoppningsvis alla att det vore ekonomiskt ohållbart att ha en massa människor springandes med saxar.”

Visst är det en paradox! Hon beskriver det man inte ska göra, men gör det själv. Alltså borde hon inte vara okunnig.

*

Idag, när samma oppositionspolitiker är kommunalråd säger hon, för att mildra kritiken, ”Jag ska i fortsättningen meddela kommunchefen när jag ska prata med kommunens medarbetare” - underförstått, ge dem order till att göra olika uppgifter. Mitt i krisen har hon ändå inte tagit in att medarbetarna redan har en chef i kommundirektören, och inte behöver en till, en politiker med sax i handen.

Centern, efter snart en månads kris, har inte lyckats förklara skiljelinjerna mellan kommunchef/direktör och kommunalråd, och trots den mångåriga erfarenheten som finns där, behöva ta in en konsult för att ta fram dessa skiljelinjer.

Centerpartister liksom övriga KF har utbildningar i början av mandatperioden som tar upp dessa frågor och anger exakt vad som gäller. Ingen kan missa dessa.

Men vill centern i Vimmerby verkligen styra kommunen på samma sätt som andra kommunerna i Sverige, där vi har en tjänstemannaorganisation och en politisk organisation i samverkan? Inte vill väl centern ha både kommundirektörsposten och kommunalrådsposten i en och samma person?

*

Det finns en paradox i hela hanteringen. Man vill förändra ett, som man tror, tjänstemannastyre, genom att ta bort den topptjänsteman (kommundirektören) som garanterat är den som kan förhindra att det sker. Man tar bort den politikens budbärare som har tillräcklig makt för att se till att det politiska styret genomsyrar organisationen. För det tillhör Carolina Lejonrams vardag; att se till att politikens budskap når långt ut i organisationen. 

Denna enda politikens försvarsadvokat ger kommunstyrelsens ordförande ingen tillit till, denna enda som egentligen ska vara hennes allierade. Det är sannerligen en paradox och ett bevis på en diskvalificerande okunnighet och osmidighet.

*

En del i DVs kommentarsfält på sajten och på Facebook, ondgör sig över att en av väljarna framröstad KSO ska stängas ute. Det förhåller sig så att KSO väljs av först sitt parti som toppnamn, sedan av en allians som kan bilda majoritet och i tredje steget av fullmäktige. En ordförande i kommunstyrelsen behöver inte ens vara folkvald eftersom vi har en representativ demokrati: folket väljer till fullmäktige men fullmäktige väljer till alla andra poster.

Och kan välja dem som dess majoritet vill. Ingela Nachtweij har ett (1) mandat av 49 i fullmäktige vilket betyder att tusentals röstade på någon annan, hundratals inom hennes eget parti. Däremot är hon den mest kryssade och det visar att hon har stort personstöd inom sin väljarkår.

Så det är inte några tjänstemän som avsätter kommunalråd, det är hennes eget parti, hennes majoritet eller hennes fullmäktigeförsamling.

*

Om vi ska se framåt: skadan är stor. Det vilar ett stort ansvar för det på kommunalrådets axlar, men ansvaret delas också av hennes parti centern, som inte förmått ta in, av allianskamraterna som inte tidigare riktat krav om bättring, och av oppositionen som inte var visselblåsare denna gång.

Det gick så långt att högsta chefen fick sjukskriva sig eftersom en sjuk arbetsmiljö skapats som drabbat fler tjänstemän än kommunchefen.

Vimmerby kommun är nu decimerad till en mindre attraktiv offentlig sektor att jobba i, det ryktet sker fortsatt eftersom kommunstyrelsens ordförande ska sitta kvar. Det kommer att bli fortsatta rekryteringsproblem.

Ja, det vilar ett stort ansvar på centerpartiet och majoriteten för det som skett, och för det som kommer att ske fortsättningsvis.

Kuriosa spekulation: om moderaterna lämnar alliansen kan SD komma istället, (S säger säkert nej tack), Annelie Jakobsson blir vice kommunalråd och ordinarie vid kommunalrådets förhinder.
Vimmerby får då ett tillfälligt SD-kommunalråd.

Ta ett djupt andetag och försök ta in det alla ni centerpartister som har en partiledare som skyr SD som pesten.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt