Annons:

GLENNFALK: Helt plötsligt stannar det upp, det som var omöjligt att stoppa

Världen har stannat.
Det kanske är det enda välgörande med detta virus, covid-19. Att världen har stannat.

Annons:

Är det ett renande virus? Renande i mening att Gud har sänt det till oss för att få oss att förstå att människan inte är allsmäktig? Sitter hen där i sin himmel och försöker skicka ett virus hit, ett virus dit, beroende på hur exempelvis uppblåstheten visar sig? I så fall är det inte konstigt att Mr Trumps land  ”Great America” fick det bland de sista… Eller såg hen hur maktfullkomligheten blivit för stor? Ja, då var det viktigt att skicka ett till Kina…

Vad som är intressant och kan leda filosofiska diskussioner i spännande spår och spaningar är att detta lilla osynliga virus kan göra en så enorm skada år 2020. Jag menar, vetenskapen är på en annan nivå än tidigare pandemier, men ändå så svag och kraftlös inför ett mikroskopiskt virus. 

*

Det visar sig att ett virus, som stör människans hälsa och funktioner och i värsta fall slår ut livet, är bra mycket viktigare än Huthirebellernas mångåriga krig i Jemen. Helt plötsligt stannar det upp, det som var omöjligt att stoppa…

Är det någon som läser något om flyktingarna i Turkiet, på den europeiska gränsen i Grekland? Har de bara försvunnit…?

Greta Thunberg, sitter hon fortfarande på fredagar utanför riksdagshuset? Eller har viruset slagit ut hotet mot vårt klimat?

Vilka nationella partier har ett förtroende så grunt att skutan går på grund när det handlar om politiskt förtroende i kris..? Ja, vid sista mätningen tappade SD för första gången på två år. Jimmie Åkesson tycks inte längre vara lika trovärdig som statsminister. Hans ”tal till nationen” blev viralt på Facebook men ingen tycks ha lyssnat. Tror man inte att SD kan vara statsbärande och ledande i en kris mot mänskligheten?

I Vimmerby är demokratin inte riktigt lika omfattande längre, 49 ledamöter i fullmäktige kan enkelt bli 29 om ett virus får råda. 

När man skulle rikta lokala krisåtgärder tycktes bollen studsa mellan tjänstemän och politiker ett tag innan stadshuset kom med sitt krispaket.  Ett bra och genomtänkt sådant ska sägas, man har kommit ifatt och ligger nu mer i fas. Det var en diger lista och om vart och ett följs kan det hjälpa de lokala företagen en hel del.

*

Med tanke på medias fokus på virus-frågor kan nog vad som helst ske i världen utan att det ens blir någon liten notis. Mitt i allt mörker tycker jag det finns effekter som är välgörande. I just det avseendet. Att alla krig och annat skit tar en paus.

Viruset som sådant är givetvis värt att frukta. Det får negativa konsekvenser för våra gamla, för våra barn, för familjer, för sjukvården - för hela vår ekonomi och välfärd. Och därmed för alla. Ingen önskar att ett virus som inte har något botemedel ska dra fram över världen.  

Men om vi då skulle tänka oss en Gud, som någonstans i sin himmel tyckte att saker och ting inte stod rätt till i världsordningen, som tyckte att stöldligor för lätt kunde passera gränserna, som tyckte att Trump blivit för uppblåst, att invandrarfrågan tagit för stor plats, att Greta skulle behöva en paus, att ”hotet mot världen” skulle få en annan dignitet och att ordet ”katastrof” som alla och envar använder om de mest alldagliga ting, verkligen skulle få en innebörd det förtjänar, ja då är ju ett nedsläpp av ett farligt virus väldigt effektivt.

Och han sparar ju djuren, de oskyldiga varelser världen begåvats med. Inte ens djurplågarna vågar sig ut. Och han lyckades ju få oss alla att förstå att de sätt man gjorde det på förr var bra; jästen tog slut för vi började baka igen, samtalen fick en renässans då vi började prata med varandra sedan Corona-TV stått oss upp i halsen, och vi har börjat förstå vilka hjältar vi har i den offentliga välfärden; åldringsvården, sjukvården, förskolor.

 *

Någon tänker; om hen nu har förmågan att sprida viruset så borde hen med en snabb vikning kunna ta bort det. Men se, så enkelt går det inte.  Det finns fortfarande mycket att städa ur denna värld människan skapat, tycker hen. Hen vill se mer omtanke och omsorg om varandra, prövningens tid fortgår. Hen vill se att vi organiserar oss, får ett mindset som handlar om verkliga saker som berör människor, djur och planet. Att döma av dagsläget ser hen inte ut att vara klar.

Jag hoppas hen blir klar till midsommar, för då måste ALV öppna.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt