Annons:

GLENNFALK: Denna sommar behöver inte bli helt död

Nu får vi kanske en 70-talssommar i Vimmerby och för oss som upplevde den var Vimmerby inget alternativ. Vi åkte till Västervik och Öland.
På Storgatan, utanför posten (nuvarande systemet) fanns aldrig mer än en bil parkerad.
För er unga ska jag berätta hur Vimmerby stad såg ut före ALV.

Annons:

Det fanns bara ett hotell, stadshotellet. Utan veranda. Ingen dagens lunch. Man kunde hitta lite mat på Mjölkbaren och på nån cafeteria vid nuvarande Jysk (när de hade öppet).

Inga hotell, inga restauranger, ett enstaka café som knappast höll öppet på sommaren. (Cafédöden hade inträtt) Ingen Simons, inget Burgers and Beers, inget Kharma, inget Prime, Inget Björkbacken - jo en pizzeria över nuvarande Sandströms fanns och nåt café med öknamn i Vimarhem. Tror jag. Eller om de redan lagt ned precis som Stjärnan, Wickbergs, Wetterströms, Changs, Wearns som höll stånd på 50 och 60-talet då cafékulturen blomstrade. (På den tiden hade caféerna egna bageri...)

Höst, vinter och vår var Vimmerby bättre, då hade korvmojjarna lite mer öppet - men sommartid var Vimmerby helt dött.

Skulle det varit kö i Kohagsrondellen på den tiden (den fanns inte) så hade det blivit folksamling där för att titta på alla bilar...

*

Jag tror ni förstår redan. Vimmerby sommartid var helt dött före ALV. Ja, till med med Sagobyns första år på 80-talet då ingen knappast trodde det skulle komma turister och titta på hus i skala 1:3, utan vare sig servering, skådespelare eller musik.

(Det är så entreprenörer fungerar, de gör det omöjliga möjligt genom sina visioner och inte bilder av det de vill göra. Så Isaksson, Jalminger, Soowik fortsatte sin vision. Tack för det grabbar!)

*

Denna sommar behöver inte bli helt död. Men risken är mycket stor. Hoppet står till det som vuxit sig starkt i skuggan av ALV: Virums Älgpark, Filmernas Bullerbyn och Katthult till exempel men de ger inte tillräckligt antal inresande. Restaurangerna kommer gå på knäna, hotellen kommer att vara relativt ödsliga, liksom vandrarhem, campingar (Nossen hade bara sitt tyrolerhus och nedra camping igång då), stugbyar och allehanda lägenheter.

Det väntas nedstängningar, kanske någon nedläggning, och miljonförluster i resultaträkningen. Jag pratar inte om nån enstaka, allt som ni njuter frukterna av i Vimmerby nu är tillkommit enbart av ALV:s existens. Inget annat. Att titta på hembygdsparken, vacker natur och bada och fiska i sjöar kan turisterna göra hemma. För det behövs inte Vimmerby.

Jag kan bara konstatera att ALV är den reseanledning som gör att allt annat finns till nytta för oss här, för sommarjobbare, för er som vill ha välfyllda matbutiker, kvällsöppna restauranger, mysiga cafeer och hotell till era gäster.

Ingen blir gladare än jag om jag har fel, men sannolikheten är liten.

*

Hur länge kan vi klara oss? Hur många somrar utan ALV orkar Vimmerbys besöksnäring med?

Jag är ganska säker på att det bara är en. Denna.

Vimmerbys boendeanläggningar med hotellstandard motsvarar en stad av Kalmars storlek, kanske 60 000 invånare. Vi har kanske 10 000 i stan.

Ni som bor här har ett utbud motsvarande en medelstor svensk stad sommartid, och ändå bor vi glest, har nära till sjön, inga stadsbussar och besvärliga köer - vi njuter det bästa sommartid. Tack vare ALV.

Kanske Västervik och Öland återigen blir välbesökt av Vimmerbybor och de turister som skulle komma till oss.

Finns det pengar för restaurangerna att vara aktiva, att chansa, att ta risker med evenemang när det bara får vara 50 som betalar entre''? Kan de bli attraktiva utan trubaduren? Utan underhållning. Bara för maten? Hur ska de klara konkurrensen med varandra om de få gäster som finns?

Blir det folksamlingspoliser nu i stan, istället för barnfamiljer?

Kan kommunen göra något? Inte mycket med den ekonomi som råder, men politiken kan. De kan trycka på sina partikamrater och visa på det miljontapp som nu sker i Vimmerby. Bra gjort av sossar och centern just nu. 

Jag säger att det är regeringsbeslut, inte corona, som är orsaken. Det är regeringsbeslut som tolkas så att Ullared kan ha öppet men inte ALV. Det är regeringen som är ansvarig för att bestämmelsen är sådan att man inte kan sitta i en bil och ha bilbingo vid Nossen, men trängas i bussar och på tunnelbanan i Stockholm.

2020 års generation av politker och myndighetspersoner kommer gå till historien som de som inte klarade att ge rättsäkra direktiv utan överlät alla beslut till enskilda tolkningar.

Vi kan inte skylla på coronan. Utan bara på de beslut som togs och inte togs. Och på de instruktioner som skrevs.

Hade vi så dålig utbildning i landet när den generationen gick i skolan?

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt