Annons:

GLENNFALK: Lapplisorna patrullerar i villakvarteren för att se om någon stackare parkerat fel

När moster Vera har kalas i Vimmerby åker alla gratulanter på parkeringsböter.Och veckan innan hade hon en hantverkare på besök. Han tog 500 kronor för att han hjälpte henne men när han kom ut hade han 800 kronor i böter. Han stod på fel sida av gatan i tio minuter.

Annons:

”Vimmerby Tillsammans” kämpar på och försöker ”få ihop” kommunen och Vimmerbyandan tillbaka. Bra så långt.

Samtidigt patrullerar lapplisorna villakvarteren för att se om det finns någon stackare som har parkerat fel. I veckan kom man dock helt fel. Man uppmanade en bilist som stod 15 meter från trevägskorsningen att stå på 30 meters avstånd – trots att regelverket säger 10 meter ”från angränsande vägkant om det inte är skyltat annat”.

Jodå, gatuchefen fick ett telefonsamtal…

*

Men det är inte på den nivån det ligger. Det är på politisk nivå. Man måste vara tydlig med direktiven till parkeringsvaktbolagen. Det är i centrum som felparkeringen skapar konsekvenser, sannolikt har det inte kommit ett klagomål från villaägare som tyckt att grannen parkerat fel i villakvarteret.

Ändå är det i villakvarteren man patrullerar. Tycker man att parkeringsboten var fel uppmanas man klaga hos polisen. Som om inte de hade nog med slirande bilar om nätterna. (För övrigt stänger enligt uppgift fastighetsägaren igen Granngårdens parkering nu, så slirandet där kan upphöra…) Det polisen inte klarar får någon annan reda upp. Det är ungefär så det fungerar. Kan man inte ta fortkörare så bygger man väggupp och trånga passager. Till nackdel för alla laglydiga bilister.

Nej, det är på politisk nivå man måste styra upp tjänstemän och underentreprenörer. De gör som de blir tillsagda. Tycker man att felparkeringen på lastplatsen utanför Intersport är irriterande så kan man väl bevaka detta. Eller att det parkeras för länge i centrum. Folk är beredda på att få böter där, och efterlevandet kan bli bättre om parkeringsvakten patrullerar.

Men om man nu prompt måste reta upp folk i dessa coronatider så ska man patrullera villaområdena…

*

Något som däremot inte alls beivras är skadegörelsen. Man kladdar ned tåg efter tåg, fasad efter fasad, eldar bilar på Karlbergsparkeringen – ändå kan politikerna inte hitta ett enda ställe i stan där man behöver en kameraövervakning. Tror man att nedkladdade tåg är gratis? Någon får alltid betala. Inget är gratis. Räkningen hamnar i din och min postlåda.

När polisen och riksdagen utreder konsekvenserna av kameror som känner igen ansikten, så tycker man samtidigt att de polisiära uppgifterna ska skötas av en regional/lokal polisorganisation som inte ens har resurser att fånga in buskörare eller klottrare.

Och kommunen tycker kameror är onödigt. Kanske ska lapplisorna användas till detta ändamål? Vi har lagar, regelverk och någon form moralisk grundfostran i vårt land. Men eftersom vi har styrskick som i vissa delar är diktatoriska (en person bestämmer) så blir konsekvenserna väldigt konstiga. En felparkerare får hundratals kronor i böter, en klottrare bryr man sig inte ens om att fånga in.

*

Det är något genuint fel med det svenska styrskicket, där vi har kommuner, regioner och stat. Staten vill gå så långt att man vill ha kameror med ansiktsigenkänning. Kommunen vill inte ha kameror alls. Bara lapplisor. Som ska patrullera villaområden. Staten vill ha läkare på äldrevården. Kommunen inte ens fasta sjuksköterskor. Den kommunala ekonomin tillåter inte bemanning med fler sjuksköterskor eller med läkare på våra äldreboenden. Läkare förresten, de tillhör ju inte ens kommunens kompetens utan styrs av regionerna.

Region och kommun karar inte av att samarbeta; regionen tar extra betalt om en gammal inte kommer hem från sjukhuset efter en fallskada utskrivningsdagen, och kommunen har ont om korttidsplatser. Två samhällsfunktioner som betalar till varandra… Vi har dem båda på vår skattsedel.

Vår statsminister sa i sitt sommartal från Bommersvik att välfärdsstaten har uppenbara brister. Bristen ligger nog i att vi kommit till vägs ände med vårt styrskick på tre nivåer. Vi behöver ett nationellt styre över det som kallas välfärdsproduktion. Till att börja med kan man skrota regionerna. 

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt