Annons:

Vimmerbyfajter i huvudrollen när Kalmar arrangerar första MMA-galan

På lördag har Vimmerbyfightern Jesper Zejlon en av huvudrollerna när Kalmars första MMA-gala går av stapeln. Foto: Privat

Vimmerbyfajter i huvudrollen när Kalmar arrangerar första MMA-galan

När Kalmars första MMA-gala någonsin avgörs på lördag, gör den det med en Vimmerbykille i en av huvudrollerna. 197 centimeter långe och 95 kilo tunge Jesper Zejlon gör då karriärens fjärde fight.
– Under matcherna är det en sådan jäkla adrenalinkick, säger han förväntansfullt.

Annons:

I februari 2019 arrangerade den Halmstad-baserade organisationen Wolf Fight Promotion sin första MMA-gala. Nu på lördag arrangerar man sin femte. Och när man för första gången gör det utanför Halmstad, sker det i Kalmar Sportcenter – stans första MMA-gala någonsin.

En av deltagarna som tar plats i oktagonen på lördag är 27-årige Vimmerbysonen Jesper Zejlon, numer bosatt i Linköping där han tränar på och tävlar för Kampsportscentret LSS.

Slagpåse till Irman Smajic

Jesper halkade egentligen in i MMA-sporten på ett bananskal. När han jobbade på Strandhagens behandlingshem i Vimmerby var han arbetskamrat med Västerviksfajtern Irman Smajic. Och på den vägen är det.

– Han ville ha med sig en jämnlång kille till träningarna att slå på, och så blev det. Jag fick mycket stryk, men det var så kul, säger Jesper och skrattar.

Vad är det du gillar med MMA?

– Främst är det träningen i sig, den disciplin det kräver och gänget på klubben. Under matcherna är det sedan en sådan jäkla adrenalinkick. Jag har aldrig varit med om något liknande som när jag gick min första match. Instängd i en bur för första gången hade jag inte en aning om vad jag skulle förvänta mig, men den ruschen alltså…

Går upp till A-klass

Till matchen på lördag går Jesper, som tävlar i lätt tungvikt, upp från B-klass till A-klass.

– Förenklat skulle man kunna säga att A är ren MMA, medan man i B-klass exempelvis inte får slå i markkamp. Där handlar det bara om brottning och lås. I A-klassen tävlar man dessutom i tre 3-minutersronder, till skillnad från två ronder i B-klassen, berättar Jesper.

Jesper har ett record på två segrar på tre matcher. Den senaste matchen var en returmatch mot en av dem som han tidigare besegrat. Där blev det förlust på delat domslut.

– Det kändes som att jag vann den matchen, och om det hade varit match i A-klassen i stället, med lite annan bedömning, så hade jag nog gjort det också.

Bantade bort åtta kilo

Fajtern från Vimmerby är en rejäl kille. Med sina 197 centimeter har det inte alltid varit lätt för Jesper att hålla sig under de 93 kilo som lätt tungvikt kräver.

– Just nu ligger jag på 95, så det är några kilo till som ska bort innan lördag, men det löser sig. Jag fick förfrågan om matchen för två veckor sedan, så det var ju med ganska kort varsel. Sedan den förra matchen jag gick har jag hållit i gång ganska bra och ”bara” lagt på mig tre kilo. Det var värre inför den matchen, då var jag tvungen att klippa åtta kilo.

Vad vet du om din motståndare, Mikael Mansour?

– Inte så mycket faktiskt. Han är från Jönköpingstrakten och ganska mycket kortare än vad jag är, 182 centimeter. Det är främst i det stående som jag ska försöka nyttja distansen och träffa enklare, men jag är bekväm även på golvet, säger Jesper.

Vilka ambitioner har du med din sport?

– Först och främst att etablera mig i A-klassen. Sedan vore det så klart häftigt att vinna SM och då få representera landslaget. Klart att jag har mål och ser framåt, sedan får vi se hur fort det går.

Fakta

Preliminärt matchkort, Wolf Fight Promotion Kalmar, 10 december:

Josefine Modigs vs Ariadna Duran

Daniel Bergström vs Daniel Karlsson

Ivan Dzhuran vs Vincent Petersson

Isra Alshairawi vs Ellen Karlsson

Amir Malekpour vs TBD

Deldar Qaso vs Fabian Misk

Mohemmed Rahmani vs Johan Ahlgren

Thor Solström vs Josef Al-Zubedy

Tobias Wallberg vs Tobias Söderberg

William Swärd vs Jack Elmer

Sebastian Fränberg vs TBD

Jesper Zejlon vs Mikael Mansour

Dannis Fränberg vs Leonard Jonsson

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt