Annons:

Regeringen ger grönt ljus – vinter-OS i Sverige kan bli verklighet

Nu kan OS i Sverige bli verklighet. Foto: Mostphotos/Genrebild

Regeringen ger grönt ljus – vinter-OS i Sverige kan bli verklighet

Drömmer du om att få se ett OS i Sverige? Nu kan det bli verklighet. Regeringen har gett sitt stöd till en svensk ansökan om att arrangera vinter-OS 2026.
– Det kan bli ett lyft för hela Idrotts-Sverige, därför är det kul att kunna ge det här beskedet, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) till TV4.

Annons:

Regeringen har beslutat sig för att gå in med en säkerhetsgaranti och stötta Sveriges ansökan till vinter-OS 2026. Det innebär att de garanterar den yttre säkerheten vad gäller exempelvis polisiära insatser och visumfrågor.

Beskedet till Sveriges olympiska kommitté, SOK, lämnades på tisdagsförmiddagen.

– Det vore fantastiskt för Sverige om det blev ett olympiskt spel, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Enligt TV4 kommer OS-projektet ha en budget på 13 miljarder kronor. Enligt SOK kommer det inte belasta skattebetalarna. Två tredjedelar av kostnaderna ska finansieras genom bidrag från IOK och en tredjedel av sponsorer.

– Vi är glada, de här spelen kommer inte drabba skattebetalarna utan tillföra skattebetalarna, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, till TV4.

En konkurrent

Den enda konkurrenten Stockholm-Åre har nu är italienska Milano-Cortina. Ett slutgiltigt beslut tas av IOK den 24 juni. 

Vinter-OS kommer att hållas den 6 till 22 februari 2026. Utöver Stockholm och Åre kommer även Falun och Sigulda i Lettland vara medarrangör.

Tommy Andersson, professor i turismekonomi på Göteborgs universitet, säger till TT att budgeten med säkerhet kommer att spricka.

– Det är så himla onödigt att det alltid bluffas fram en minimibudget som aldrig hålls – dessutom räknas de framtida intäkterna för högt, enbart för att kunna visa på plus, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt