Annons:

Vimmerbyklubbens nya pumptrack fångar ungdomars intresse

Många barn och ungdomar lägger sina eftermiddagar och kvällar på CK Wimers nya pumptrack som invigs på söndagen. Foto: Privat

Vimmerbyklubbens nya pumptrack fångar ungdomars intresse

CK Wimer har anlagt en pumptrack för att ge Vimmerbys barn och ungdomar ännu bättre förutsättningar till spontanidrott i form av cykling.
– När vi ser att banan uppskattas så blir man ännu mer sporrad till att fortsätta, säger Peter Tunek, ordförande i CK Wimer.

Annons:

Under ett par års tid har CK Wimer skapat mountainbikeleder och nyttjat ett område kommunal mark i utkanten av Vimmerby. 

Förra hösten blev Vimmerbyklubben kontaktad av Oskar Lind, affärsutvecklare för besöksnäringen på Region Kalmar län, som håller i projektet Biking South East. Det är ett nätverk av olika föreningar och kommuner som satsar på cykling som motionsform. Wimer Bikepark i Vimmerby har nu blivit en del av det. 

– Alla leder i området har därefter skyltats tydligare och beskrivs efter vilken svårighetsgrad de har så att alla cyklister kan hitta rätt led. Lätt att hitta rätt har varit mottot, säger Peter Tunek och fortsätter:

– Vi fick hjälp av Vimmerby kommun att köpa in skyltmaterial och hade då en arbetshelg. Arbetet har gjorts genom frivilligt arbete av klubbens medlemmar med stöttning av Vimmerby kommun och stigcykelnätverket Biking South East. Resultatet är att lederna blivit mer tillgängliga, för både Vimmerbys invånare som tillfälliga besökare. 

Stort intresse för klubbens pumptrack

Den gröna leden, som är enklast och ligger på en kilometer, finns närmast ledstarten och pumptracken. Den svarta leden är parkens längsta och största utmaning som delar vissa partier med sträckningen av endurotävlingen Novemberkåsan.  

– Vi vill ha den gröna leden så pass enkel så nybörjare kan ta sig runt den och tycka att det är roligt. Det svåraste leden kommer längst bort, säger Tunek. 

Klubben har också passat på att göra en pumptrack-bana för ungdomar och vuxna, en bana där man med hjälp av en pumpande rörelse driver cykeln framåt istället för att trampa. 

– Vi hyrde lastmaskiner och byggde banan själva. Vi gjorde en chansning för att se vad vi kan åstadkomma och det är ingen av oss som har byggt något liknande tidigare. Vi hade en arbetshelg för några helger sedan och uppslutningen bland medlemmarna var god.

Det dröjde inte länge innan CK Wimers pumptrack fylldes av cykelintresserade barn och ungdomar. 

– Vi hann knappt sätta ner skoporna innan det var 20 barn på plats som cyklade.  Vi är nöjda med resultatet även om det finns en del kvar att fixa. Det har varit barn där varje kväll och cyklat så det verkar som att det är uppskattat.

Invigning väntar i morgon

I morgon, söndag, är det invigning av Wimer Bikepark med fokus på de fyra cykellederna inom Biking South East och den nya pumptracken som kan slipa på tekniken i. 

– Vi vill på ett officiellt sätt säga att vi är klara med konceptet och sprida budskapet med pumptracken. De fyra lederna som vi har anlagt är skyltade enligt Biking South Easts regler och kriterier. Det har varit mycket jobb och många timmar har lagts ner. 

CK Wimer har drygt 100 medlemmar och 15-20 aktiva barn i sin verksamhet. Tunek skulle gärna se att det blir ännu fler personer som går med i föreningen och framtidsvisionerna är goda för att utveckla området. 

– Vi har mycket idéer i styrelsen för hur vi ska utveckla området men man ska också orka och hinna med allt som man drömmer om. Det finns förutsättningar för att göra ännu mer. Vi kommer inte stanna här i alla fall. Det blir mycket underhållsarbete när det växer som mest, spåren måste hålla god standard.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt