Annons:

Deppigt hos IFK Tuna, men desto glader miner hos bottenkollegan Bankeryds SK, efter dagens match i fotbollsfyran. Foto: Micael Rundberg

Blytung IFK Tuna-förlust – nu krävs seger i båda derbymatcherna

IFK Tuna åkte på en blytung förlust i lördagens bottenmöte i fotbollsfyran hemma mot Bankeryd. Med två matcher kvar att spela av serien (derbyn mot Gullringen och Vimmerby) ligger Tuna nu sist i serien. Men det är tajt i botten – hela fem lag ryms inom två poäng.

Annons:

Elvan IFK Tuna mot tolvan Bankeryds SK. Seger för Tuna så hade man tagit ett stort kliv i tabellen och upp på säker mark. Nu blev det inte så. Lördagens match på Tunhamra slutade 1-2.

Det började dock bra för hemmalaget. De första tio minuterna rullade Tuna ut gästerna och 1-0 kom redan efter drygt fem minuters spel.

Victor Gustavsson hann före en svagt utrusande målvakt i Bankeryd, lobbade över honom och rullade in bollen i öppet mål.

Bara minuter senare hade Martin Carlsson ett jätteläge att utöka Tunas ledning, men hans skott från fritt läge fem meter från mål täcktes ut till hörna av en försvarare i Bankeryd som låg som ett streck i luften.

Matchen bytte karaktär

Vid det tillfället av matchen var vi nog många runt Tunhamra som trodde att det här skulle bli en ganska enkel resa mot tre poäng för hemmalaget. Men då bytte matchen karaktär totalt.

– Vi får en bra start med ett tidigt ledningsmål, men sedan blir vi lite nonchalanta i speluppbyggnaden och börjar slarva, och då får vi trycket emot oss. När det blir så lägger vi tyvärr fokuset på helt andra saker än de vi kan påverka, säger IFK Tunas tränare Thomas Kongstad.

Det han syftar på är att ju mer spelet gick i baklås och Bankeryd tog över, och även gjorde mål, så blev det alltmer tjafs internt mellan spelarna, men också gnäll på domaren.

– Vi pratade om det i halvtid, och vi pratar om det jämt. Vi kan inte påverka annat än vår egen prestation ute på planen. Det var alldeles för mycket energispill på sådant i första halvlek.

Bankeryd vände

Inom loppet av tio minuter, mellan matchminut 13 och 23, vände Bankeryd 0-1 till 2-1. Det första målet var ett avslut från straffområdet och det andra kom efter en odiskutabel straff.

I inledningen av den andra halvleken tilldömdes Tuna en lika solklar straff, men Ibrahim Doumbias skott från elva meter var svagt, och Bankeryds målvakt kunde rädda ganska enkelt genom att lägga sig till vänster.

Resten av halvleken hade Tuna mest boll och skapade några bra kvitteringslägen, men det var Bankeryd som hade de vassaste chanserna med bland annat ett ribbskott och ett missat friläge.

Några fler mål blev det dock inte, utan matchen slutade 1-2.

"Inte tillräckligt bra"

– Vårt spel är bättre i den andra halvleken, men inte tillräckligt bra. Det är för många tekniska misstag och vi tappar boll för enkelt, säger Thomas Kongstad.

Inte heller offensiven fungerade. Det satt inte riktigt ihop och alltför ofta fick anfallarna jobba helt på egen hand.

– Det stämmer. Det blir så när defensiven egentligen går i första hand, då får vi inte det trycket i offensiven. Nu blir det ju ett mer desperat spel ju längre den andra halvleken går, men då missar vi i speluppbyggnaden på det, så vi ger oss inte riktigt chansen att få tryck mot dem.

– Sedan tycker jag i och för sig att vi skapar tillräckligt med lägen för att vi ska kunna få med oss en poäng i alla fall. Det är klart, om vi sätter straffen är det ju en helt annan match och vi kanske vänder den. Men nu gjorde vi inte det och skapar inte heller de där riktigt jätteheta chanserna på slutet.

Tvingade vinna derbymatcherna

I och med förlusten passerade Bankeryd Tuna, och gick upp på tionde plats i serien (kvalplats) med sju poäng. Tuna halkade ner till sista plats med sina sex poäng. Mellan dem (också på nedflyttningsplats) ligger Hallby med sex poäng. På placeringarna ovanför Bankeryd, på fast mark, ligger Ölmstad med sju poäng och Gullringen med åtta.

Tuna och Hallby har dock en match mer spelad än de andra tre.

– Det är inte kört än, men om vi hade fått poäng här så hade vi så klart haft ett bättre utgångsläge. Nu är vi tvingade att vinna både mot Vimmerby och Gullringen. Så är det, menar Kongstad.

Vad gäller individuell spelarkritik är undertecknad överens med IFK-tränaren.

– Det var ganska tamt över lag. Det är för mycket individuella misstag hos de flesta spelarna för att det ska vara godkänt. Vi får repa mod och ge det en ny chans på lördag mot Vimmerby.

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt