Annons:

Fotbollen fortsätter – trots bekräftade covid-19-fall:

Den lokala fotbollen fortsätter precis som vanligt trots två bekräftade covid-19-fall hos lag i Vimmerby kommun. Smålands Fotbollförbund ser ändå en del utmaningar under hösten. Foto: Pixabay

Fotbollen fortsätter – trots bekräftade covid-19-fall: "Expertisen finns hos FHM"

Två lokala fotbollslag, BK Boston och Djursdala SK, har tvingats skjuta upp seriematcher på grund av konstaterad covid-19 bland spelarna. Smålands Fotbollförbund försvarar beslutet med att lokalfotbollen har dragit igång. 

Annons:

Efter en lång och annorlunda försäsong, där all planering och alla scheman slängdes överbord i mars, kunde fotbollen äntligen spela matcher igen från och med den 14 juni. Det beslutades bland annat att seriespelet skulle genomföras med enkelmöten, istället för dubbelmöten som vanligt. 

För de lokala lagen innebar det nya schemat att man skulle spela ett par matcher innan ett längre sommaruppehåll och därmed innan omstarten i mitten av augusti. 

– Den 14 juni var en bedömning tillsammans med Folkhälsomyndigheten (FHM), med de riktlinjer vi fick att förhålla oss till för att kunna genomföra matcher och annat. Vår ganska starka begränsning på 50 personer ligger kvar. Vi har gjort bedömningen att det var rätt att sätta igång. Expertisen finns hos FHM, den får vi luta oss emot. Att enskilda lag väljer att ställa in matcher kan vi omöjligt bedöma på annat sätt än att de tar ett ansvarsfullt beslut, säger Henrik Landén, kanslichef på Smålands Fotbollförbund.  

Hur ser ni på att seriespelet drog igång före sommaruppehållet?

– Vi ser det som en förutsättning för att kunna genomföra seriespelet, det blir oerhört tätt matchande på hösten ändå. Om man ska kunna få någon typ av hackordning, gå till kvalspel och liknande, säger Henrik Landén. 

Ser utmaningar under hösten

Han ser dessutom en hel del utmaningar som väntar under höstsäsongen. 

– Utmaningen i dagsläget när man flyttar en match till hösten, på grund av att man inte kan spela eller känner sig bekväm, är att vi får ett tuffare matchande i höst. Ser man hur många domare vi har att tillgå och hur många matcher som ska spelas så kommer det att bli svårt att upprätthålla matcher med maximalt antal domare, men vi får bedriva matcher med färre antal, säger Landén och fortsätter:

– Vi har ökade kostnader för administration som vi har valt att inte lägga på föreningarna för att vara behjälpliga. Vi har lättat på avgifter för WO och flyttade matcher men det kommer tillbaka i höst när vi går mot något normalläge efter sommaruppehållet och har haft ett par månaders inkörning. 

"Bevakar ny info"

Men det finns inga planer på att blåsa av fotbollen i Småland samtidigt som de följer information från högre instanser. 

– Vi har stor respekt för rådande situation. Vi bevakar ny info, nya föreskrifter och riktlinjer från FHM och specialförbund och ser vad det innebär för Småland.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt