Annons:

Bilden är en genrebild. Foto: Micael Rundberg/MostPhotos

Förslaget: En miljon till Vimmerby Hockey – ingenting till Kalmar HC

Mer än en miljon kronor i pandemistöd till Vimmerby Hockey. Noll kronor till seriekollegan Kalmar HC. Hockeyettans uträkning och ansökan till RF har fått många att höja på ögonbrynen och rikta skarp kritik. På fredagskvällen tog dock ärendet ytterligare en vändning.

Annons:

Det var tidningen Barometern som på fredagen presenterade ett dokument som visar hur ligaföreningen Hockeyettan vill fördela Riksidrottsförbundets coronastöd mellan sina 40 medlemsföreningar.

Totalt handlar det om cirka tio miljoner kronor som man ansöker om hos Svenska Ishockeyförbundet, som i sin tur skickar ansökan vidare till RF.

10,3 miljoner till medlemsföreningarna

Kompensationsstödet avser perioden 23 december 2021-8 februari 2022. Enligt Hockeyettan har man gjort ansökan helt i enighet med de instruktioner som Riksidrottsförbundet utfärdat, vilket är samma princip som gällde för ansökningar under föregående säsong.

Hockeyettan har jämfört lagens publiksnitt under den perioden med vad man hade under samma perioden 2019/2020, och på så sätt räknat ut hur stor skillnaden i intäkter har varit.

Totalt handlar det om cirka 10,3 miljoner kronor man ansöker om hos Riksidrottsförbundet till sina medlemsföreningar.

Drygt en miljon till Vimmerby

Enligt det dokument som tidningen Barometern hänvisar till blir Kalmar HC helt utan pandemistöd för den aktuella perioden, medan Vimmerby Hockey föreslås tilldelas 1 031 222 kronor.

– Vi vet egentligen ingenting mer än att Hockeyettan har ansökt åt alla föreningar. Det är alltså inte baserat på några underlag från klubbarna, säger Vimmerby Hockeys vice ordförande Anders Kostenius.

– Fram till ett ordförandemöte för ett par veckor sedan har vi trott att det inte kommer betalas ut något pandemistöd för den period som nu är aktuell, det är vad de har sagt till oss. Först då kom det här på tal för första gången.

Vad skulle den här dryga miljonen betyda för er?

– Rent krasst täcker det inte allt vi har tappat under perioden, men självklart skulle det betyda jättemycket. Vi har en god ekonomi sedan tidigare och har jobbat hårt på andra intäktskällor, men nu kan vi inte skära och spara mer i verksamheten.

Är det sagt något om när ett besked kommer?

– Nej. Vi vet ännu inte var det landar eller om vi ens får de här pengarna. Vi vill så klart få besked så snart det bara går så att vi kan göra klart bokslutet och stänga verksamhetsåret. Man har dock sagt att man ska försöka skynda på beslutet så mycket det går.

Kritik från Kalmar HC:s ordförande

Camilla Freedeke är ordförande för Kalmar HC, en av åtta klubbar bland Hockeyettans medlemmar som inte ska få en endaste krona i pandemistöd, enligt den ansökan som är framtagen.

– Jag har reagerat starkt på flera saker i den här frågan. Under hela pandemin när det har sökts stöd så har vi gjort det själva. Första gången Svenska ishockeyförbundet gör det själva bryr sig inte Hockeyettan ens om att hämta in uppgifter från klubbarna så det blir rätt. Vi har inte fått någon information alls, utan det är precis lika dålig transparens som vanligt, säger hon.

– Vi blir straffade genom att man jämför siffror från 2019 då verksamheten var en helt annan och vi spelade i vår gamla hall. Det slår också tillbaka på oss att vi har jobbat stenhårt för att fylla vår nya hall och vidtagit många åtgärder för få tillbaka publiken. Visst får vi ett högre snitt, men på intäktssidan kompenseras vi ju ingenting för de bortfall som vi ändå har haft. Vi har gjort en egen uträkning, så som den hade sett ut om vi hade gjort ansökan själva och med korrekta uppgifter, och då landar den på 815 140 kronor – pengar på sista raden som betyder jättemycket för oss, säger Camilla Freedeke.

Vändning på fredagskvällen

På fredagskvällen dök dock uppgifter upp som skvallrar om att sista ordet ändå inte är sagt i frågan.

Ett brev ska då ha gått ut från Hockeyettan till medlemsföreningarna där man erkänner att den föreskrivna beräkningsmodellen kan ha slagit fel för ett antal klubbar. Tillsammans med RF och Svenska Ishockeyförbundet ska Hockeyettan nu kommit överens om att det är okej för Hockeyettan att använda en delvis annan beräkningsmodell.

”Utfallet kommer inte att bli sämre för någon medlem men för vissa kan det betyda ett bättre utfall”, skriver man i brevet som är undertecknat av Hockeyettans verkställande tjänsteman Ronnie Glysing.

Ny sammanställning ska presenteras

Hockeyettan håller nu på att sammanställa utfallet enligt den nya modell som Riksidrottsförbundet godkänt. Man räknar med att det kommer att ta någon dag extra att bli klar med detta och på tisdag har Hockeyettan ett nytt möte inbokat med Riksidrottsförbundet då de vill analysera resultatet. Därefter räknar man med att skicka ut ett nytt underlag till medlemsföreningarna.

”Observera dock att det ni kommer att se där är bruttoansökningsbelopp vilket inte alls ska tolkas som att det är det faktiska utfallet som ni kommer att erhålla. Det är fortfarande okänt hur stor andel av totala beloppet som Riksidrottsförbundet har att dela ut som kommer att tillfalla Hockeyettans medlemmar”, avslutar man brevet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt