Annons:

KRÖNIKA: VH:s framtid är ljus – och nästa säsong lär man slippa Nybro

Det finns många saker som pekar på att Vimmerby Hockeys framtid ser mycket ljus ut. Foto: Arkivbild

KRÖNIKA: VH:s framtid är ljus – och nästa säsong lär man slippa Nybro

Vimmerby Hockeys säsong tog slut på söndagen, men framtiden ser verkligen ljus ut. Klubben håller på att skapa en egen modell, som känns ung, fräsch och klok, förlängningar och nyförvärv har börjat trilla in, och mer är på gång. För Vimmerbys övermän, Nybro Vikings, är inte säsongen slut än. Där ser framtiden ännu ljusare ut – inte minst med tanke på hur det alltid går för de lag som besegrar Vimmerby med uddamålet i den sista playoff-omgångens avgörande match.

Annons:

Vimmerby Hockey håller på att sätta någon form av svårslaget ”jäklar-så-nära”-rekord i att nästan nå kvalserien till Hockeyallsvenskan. I sex av de sju senaste säsongerna har man nått den sista playoff-omgången innan kvalserien. Den enda ”plumpen” är förlusten med 2-0 i matcher mot Visby i den andra kvalomgången 2017/2018.

I år föll man med uddamålet i den avgörande matchen i den sista rundan mot Nybro. Ett drömresultat för Nybro, som så innerligt suktar efter den där platsen i Allsvenskan. För de två gånger som Vimmerby Hockey tidigare har förlorat med uddamålet i den avgörande matchen i den sista playoff-omgången, har motståndarlaget varit just det lag som sedan har tagit klivet upp (Troja 2020/2021 och Kristianstad 2018/2019). Så grattis Nybro till den kommande allsvenska platsen – om vi sätter vår tilltro till traditionens makt, alltså.

 *

Sammantaget kan man inte annat än imponeras av Vimmerby Hockeys säsong – åtminstone den andra hälften av den. Som vanligt var spelaromsättningen stor inför säsongen, och som vanligt (kanske delvis på grund av just det, samt på grund av en kraftigt sänkt spelarbudget och en oprövad tränare) var Vimmerby rejält nederlagstippat hos ”experterna”.

Startsträckan var lång, och förståsigpåarna hade inledningsvis helt rätt, men när det var dags för omstart efter höstsäsongen hade bitarna fallit på plats och till slut var det ytterst nära att räcka hela vägen fram.

Hur stor del i detta har tränare Hampus Sylvegård? Svårt att säga. Visst har han haft stor hjälp internt och lutat sig mycket mot de rutinerade spelarna. Men å andra sidan, varför skulle han inte det när han kommer till sitt första huvudtränaruppdrag och till en klubb på en betydligt högre nivå än han har varit engagerad i tidigare? Nej, det tyder i stället på klokskap.

I dag blev det officiellt att Sylvegård blir kvar i klubben minst en säsong till, och det är så klart helt rätt. Det här verkar vara en bra match, som kan utvecklas till något ännu starkare i framtiden, och att få behålla Hampus ger också sportchef Pelle Johansson en möjlighet att planera kommande säsong och trupp tillsammans med tränaren redan från scratch.

För första gången sedan den senaste inlandsisen drog förbi känns det också som att Vimmerby Hockey inte kommer bli helt brandskattat på spetsspelare efter säsongen. Visst kommer säkert några spelare i truppen vilja testa på en ny miljö i andra Hockeyettan-klubbar, och VH inte vill förlänga med några andra, men jag skulle tro att max två spelare kommer spela i allsvenskan nästa säsong. Anledningen till det är densamma som den största anledningen till säsongens framgång – ett starkt kollektiv med fyra producerande linor och många ytterst kompetenta spelare som kanske har flugit lite under de allsvenska sportchefernas radar. Laget är inte byggt utifrån en eller två stjärnfemmor, med risk att förlora tio spelare efter säsongen. Enbart av godo, om du frågar mig.

Tre av spelarna topp fem i den interna poängligan är de tre anfallarna i årets förstakedja – samtliga VH-produkter dessutom, och där två (Anton Carlsson och Eddie Levin) redan har förlängt sina kontrakt.

Det tredje benet där, kapten Jakob Karlsson, har i år gjort sin bästa säsong på länge och stundtals burit laget – både på och vid sidan om isen. Om han fortsätter spela – vilket vore otroligt synd om han inte gör efter den här säsongen – kommer det bli i Vimmerby, med tanke på jobb- och familjesituation. Annars är han så klart en av flera som skulle hålla i allsvenskan.

Det dna som de bärande ”egna” spelarna sprider i det här laget är helt avgörande utifrån hur lagbygget är gjort. Det är inte bara Jakob, Anton och Eddie, utan också så klart lika viktiga Pelle Ström och Jacob Isaksson. Och det fyller på med flera där bakom - det har inte minst Adam Lindblad och flera juniorer visat under säsongen.

Tidigare har det funnits någon konstig mentalitet som har inneburit att Vimmerby-fostrade spelare måste prestera lite bättre än värvningar för att få chansen och för att hamna på en jämförbar lönenivå. Sättet som årets skyttekung Eddie Levin nonchalerades på under ett par säsonger är ett bra exempel. Obegripligt, enligt mig. Men det verkar vara borta nu när sportchef Pelle Johansson tydligt deklarerar att det är dessa som gäller som grund i lagbygget. Klokt ur massor med perspektiv.

Det gläder mig att de egna spelarna verkligen har fått chansen i år, även spelare som vanligtvis lirar i J20 division1 och vars steg till seniorhockey egentligen ska vara gigantiskt. Att någon eller några av dem tycker tvärtom, att de inte har fått tillräckligt många chanser, är en annan sak som klubben har att hantera.

Med sina begränsade resurser står Vimmerby Hockey för något speciellt på Hockeyettan-nivå, lite av en egen modell. Om det handlar om en förnämlig näsa hos sportcheferna, miljön, förädling eller vad det är, vet jag inte. Men det är ändå ett faktum att Vimmerby de senaste åren har slussat ett 20-tal spelare (som fortfarande är aktiva) vidare i karriären – inte sidledes till en annan Hockeyettanklubb, utan ett tjugotal spelare som har lämnat Vimmerby och sedan spelat i Hockeyallsvenskan säsongen därpå.

Det där har spridit sig i landet, det får man höra när man snackar med spelare – både sådana som väljer Vimmerby och sådana som spelar i andra klubbar. Man vet att man blir väl omhändertagen, får bra hockeyutbildning, ges god möjlighet att utvecklas, hockeyintresset är stort i den lilla staden, det är ordning och reda i föreningen och man garanteras i princip sportslig framgång, som ju är det bästa skyltfönstret för ens egen karriär.

Det gör VH attraktivt och utgör en stark grund som gör Vimmerby Hockeys framtid så oerhört spännande att följa.

 FÖR ÖVRIGT:

  •  Av de 68 lag som nästa säsong kommer att spela i de nationella serierna på herrsidan (SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan), är tolv från Småland. Sträck på er i Växjö, Jönköping, Oskarshamn, Tingsryd, Västervik, Kalmar, Nybro, Ljungby, Vimmerby, Tranås, Norrahammar och Alvesta.

  • Efter att ha sett Janne Andersson tappa det totalt i direktsänd tv i går kväll, känns stormen mot en HA-tränare som ber sitt lag att "spela fult men inte ta några matchstraff" oerhört fjuttig. Inte minst eftersom man i den sporten dagligen hör och läser om spelare som både ska ”mosa", ”krossa” och "köra över" motståndarna, men också bland mycket annat "vinna kriget" på isen.och att matchen är "livsviktig".

  • Det är inte bara tränare och spelare i Vimmerby Hockey som ska ha beröm för den gångna säsongen. Även de som leder föreningen ska ha det. Styrelsen har på ett klokt och tålmodigt sätt styrt skutan genom några tuffa pandemi-år och denna omstartssäsong, om vi får kalla den så. Ekonomin är stark och organisationen på väg att växa. Det ska bli intressant att se om man vågar släppa till några kronor av den närmare halva miljon i spelarbudget som man drog in för Pelle Johansson inför den gångna säsongen.

  • Poängspelaren Matin Pärna och familjen slår sig ner i Vimmerby. Tränaren Hampus Sylvegård förlänger direkt. En bra start på silly season för Vimmerby.

  • Ett ganska tydligt statement och en passning till andra klubbar när VH:s sportchef svarar på frågan hur han ser på utländska spelare i sin kommande trupp: "Rent krasst skiter jag i vad det står i passet, så länge det inte är Ryssland eller Belarus förstås."

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt