Annons:

Efter tuffa året är Sjöberg i Vimmerby:

Carl Sjöberg har höga förväntningar på säsongen med VH. Foto: Simon Henriksson

Efter tuffa året är Sjöberg i Vimmerby: "Ska ha något att spela för i kvalserien"

Carl Sjöberg hade en tuff säsong privat i Kalmar HC den gångna. Nu har han landat i Vimmerby och har höga förväntningar på säsongen.
– Målet måste vara att ha något att spela för i slutet av kvalserien, säger Carl Sjöberg inför premiären mot Kristianstads IK.

Annons:

Ganska kort in på den förra säsongen meddelade Kalmar HC att Carl Sjöberg skulle ta timeout från hockeyn. Han led då av stor prestationsångest och hade fått diagnosen i anorexi.

I flera intervjuer har 22-åringen öppet berättat om sina ätstörningar och de höga krav han ställt på sig själv.

– Jag kunde inte somna på nätterna, låg vaken och ältade saker och slutade att äta. Droppen var mot Nybro borta. Innan den matchen hade jag ätit en halv deciliter pasta och en halv deciliter yoghurt. Jag fick inte i mig mat och fattade att det inte varit bra. Jag har tyvärr alltid haft kroppskomplex. Genom åren har jag fått höra många kommentarer från tränare, men inte i Kalmar. Jag vill ge all eloge till Kalmar, berättade Carl Sjöberg i samband med att han skrev på för Vimmerby Hockey i somras. 

Timeout hela säsongen

Timeouten varade hela säsongen, men när Vimmerby ringde kände Sjöbrg att han ville tillbaka till hockeyn. Kampen mot de problem han har haft går dock vidare.

– Man har inte riktigt vetat vad man kommer tillbaka till, så det har varit svårt. Jag tycker att det går bättre och bättre, men jag har en lång väg kvar. Bara en sådan sak som att vrida på huvudet på isen. Men det kommer mer och mer. När man varit från det så pass länge bedömer man situationer så annorlunda.

Carl Sjöberg säger att han har både bättre och sämre dagar. 

– Men de sämre dagarna är kontrollerbara. Jag har gått ned lite i vikt, men jag gör det kontrollerat och i samråd med min kostrådgivare och min mentala tränare. Jag har också varit tydlig mot Hampus (Sylvegård, tränare, reds.anm) om att jag gått ned tre kilo. Jag väljer att vara det så han ska veta det och så det inte plötsligt är så att jag gått ned tio kilo. Det handlar om att hålla koll på det så inget förhastat sker. Allt ska vara under kontroll och det är en stegring under en längre tid. Jag vill att man ska kunna lita på mig och att jag inte döljer något.

Är det både jobbigt och skönt?

– Nej, det känns jättelugnt nu. Det är viktigt att prata om det. 

Vill hitta tillbaka i Vimmerby

Carl Sjöberg, som är från Oskarshamn, hade en finfin säsong 2021/22 där han noterades för 30 poäng i Kalmars tröja. Nu vill han hitta tillbaka till en hög nivå i Vimmerby.

– Det känns jättekul och bra att vara tillbaka på isen. Jag ville tillbaka tidigare förra året också, men det är en resa och jag är nöjd över den. Jag är inte halvvägs ens ännu, men jag är på väg. 

Vad ska Vimmerbys supportrar ha för förväntningar på dig?

– Jag har höga men inte orimliga förväntningar på mig själv. Den personen jag är just nu kanske jag inte är runt jul. Då hoppas jag att jag har kommit in i det ännu mer. Jag vet vad jag kan och vad jag kan bidra med. Det är upp till mig själv att ta tag i det, så man får ha hur höga förväntningar som helst.

Hur ser du på er försäsong?

– Vi har blandat och gett. Personligen tycker jag det är lite för mycket individuella misstag. Det har straffat oss i matcherna. Nu har vi börjat gå bättre och det har börjat klaffa mer med spelsystemet och allt. Det känns som att alla har börjat köpa sina roller på ett bra sätt. Det är viktigt för att kunna få succé i den långa processen. 

Hur viktigt är det att ni fått med sig några segrar på slutet?

– Det är jätteviktigt att vinna matcher. Även om det är träningsmatcher så är det alltid roligt att vinna och det ger en bra känsla i gruppen. När resultaten kommer får man en annan tillit till varandra och då kan det bära frukt. Sedan är det klart att det viktigaste är att man spelar bra på försäsongen och inte att man vinner matcherna, men att torska sex, sju matcher i rad är aldrig roligt.

Ska till kvalserien

På fredag är det seriepremiär för Vimmerby Hockey. Hemma i Arena Hansson Konsult & Konstruktion väntar tvångsdegraderade Kristianstads IK, som ändå fåt behålla många spelare. Ett väldigt tufft test direkt.

– Det är alltid kul med premiärer och jag är jätteglad att Kalmar fick chansen i Allsvenskan. De gjorde en väldigt bra säsong och förtjänade det med all rätt. Kristianstad har fått med sig många och det kan bero på att det var så pass långt gånget när beslutet kom. Men Kristianstad är storfavorit skulle jag säga. 

Samtidigt är det en bra chans för VH att sätta sig i respekt direkt.

– Så är det verkligen. Serien kommer vara så pass bra att man måste vara med direkt från början. Annars är man körd. Det gäller att göra jämna prestationer i varje match. 

Carl Sjöberg pekar ut Troja/Ljungby, Karlskrona HK och Kristianstads IK som favoriter i serien.

– Sedan ska vi också vara med där uppe, men vi har inte riktigt samma förutsättningar ekonomiskt. Det ska man inte sticka under stol med. Jag gillar att slå ur underläge, så det är inga konstigheter. Även om det skiljer flera miljoner så handlar väldigt mycket om att få ihop gruppen. Får man det så finns det egentligen inga hinder. För oss är det kollektivet som ska göra det eftersom vi inte har de största stjärnorna eller den största budgeten. 

Forwarden är dock väldigt tydlig med att målet är att nå väldigt långt med Vimmerby. Klubben har varit snubblande nära kvalserien flera gånger.

– Först och främst ska vi till Allettan. Sedan känner jag att målet ska vara att ha något att spela för när kvalserien ska avgöras. En kvalserie är extremt rolig, men det är inte så kul med en kvalserie om man är borta efter tre omgångar. Det är dags att det blir av för Vimmerby nu och desto högre man siktar ju lättare blir det att nå målet. Vi ska göra något bra av kvalserien.

"Nästan unikt"

Betydelsen av att många lagkamrater är fostrade i föreningen är något som Carl Sjöberg också ser som en viktig faktor.

– För mig som ny betyder det inte jättemycket, men det betyder mycket för klubben. Här är det väldigt många egna produkter och det tyder på en bra ungdomsverksamhet. Det kommer ge resultat över tid och det är nog nästan unikt att så många är från Vimmerby. Man märker på dem som varit här länge att de verkligen brinner för det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt