Annons:

Drömmen blev sann för kapten Karlsson:

Jakob Karlsson firar avancemanget till Hockeyallsvenskan med barnen Arvid och Signe. Foto: Ossian Mathiasson

Drömmen blev sann för kapten Karlsson: "Det vi gjort är unikt"

Han återvände till moderklubben inför klubbens andra säsong i Hockeyettan. Sedan dess har han varit med om otaliga nederlag. I kväll fick Jakob Karlsson känna sig som kung på isen.
– Man går bara runt och myser. Det är helt osannolikt, säger lagkaptenen efter avancemanget till Hockeyallsvenskan.

Annons:

Jakob Karlsson spelade faktiskt i Olofströms IK och mötte Vimmerby Hockey när hans barndoms lag var uppe i Hockeyettan första året. År två, efter att Borås skickats ut ur Hockeyallsvenskan som han nyss skrivit på för, återvände han hem till moderföreningen. 

Visst har han gjort flera utflykter till Hockeyallsvenskan efter det, men överlag har han varit Vimmerby Hockey trogen i ett tiotal år. Allra oftast som lagkapten. 

Förra året satt han otröstlig i katakomberna i Liljas Arena efter ännu ett blytungt uttåg innan kvalserien. Precis som tidigare var det just Vimmerbys banemän som sedan vann kvalserien till Hockeyallsvenskan. 

I år skrevs historien om – och Jakob Karlsson kände nog alla känslor som går att känna efter att avancemanget till Hockeyallsvenskan säkrats. 

– Det är helt osannolikt, helt fantastiskt. Man fattar inte vad vi gjort, säger Jakob Karlsson några minuter efter slutsignal och försöker finna orden:

– Det vi gjort är unikt skulle jag säga. Vi går upp i Hockeyallsvenskan med sju, åtta egna produkter i laget. Vi sålde vår bästa spelare och vår målvakt blev skadad. Jag är bara så stolt och glad över att vi lyckades. 

Trodde du att det här skulle kunna gå när du första gången återvände hem till Vimmerby?

– Jag har alltid trott på det. Jag tycker vi har haft lika bra kvalitet som lagen vi mött, men det har varit små marginaler och ettan är ett getingbo. Den här gången har marginalerna varit med oss nästan hela vägen. 

"Unikt spel"

Så kände han nog förmodligen inte efter 1-7 i kvalseriepremiären borta mot Piteå eller för tio dagar sedan när VH föll med 6-3 borta mot Halmstad. 

– Då var det nattsvart och svintungt. När Gagic (Victor) gjorde det där målet... Då kände jag bara att det här går inte. Det var helt mörkt. Men innan matchen mot Piteå kände jag att jag var tvungen att släppa det, ta nya tag och se möjligheten som fanns. Det var ett litet fönster kvar och vi sprängde det. 

Vad är det som gör att Vimmerby är det lag som går upp i Hockeyallsvenskan?

– Vi har ett unikt spel och ett spel som är bättre än de andra lagens. Vi har den högsta högstanivån av alla lag, så jag tycker det är rättvist. Det är små marginaler, men Kristianstad driver inte alls matcherna på samma sätt. Vi har ett bättre grundspel och vi har haft bra bredd och spets. Vår kedja sa efter Halmstad att vi måste upp en nivå till och det tycker jag vi hittade. Det är så mycket som klaffar och det känns som vi har haft allt det nu sista veckan. 

Hur firar man ett avancemang rättmätigt?

– Ingen aning. Jag är 35 år och har hållit på med det här i 20 år och varje säsong har slutat i motgång. Att få uppleva det här, att få känna sig som en vinnare, det är helt fantastiskt. Oavsett vad som händer nu, när jag väl slutar, så kommer jag vara stolt och glad över det här. 

Följer du med upp i Hockeyallsvenskan?

– Det blir svårt att lägga av nu, jättesvårt... Vi får snacka ihop oss och se vad vi ska göra som klubb, men att de här lagen som är i Allsvenskan ska komma hit och möta lilla Vimmerby. Det är helt fantastiskt. 

"Går bara runt och myser"

Nu ska Vimmerby Hockey förbereda sig för Hockeyallsvenskan. Hur ska det gå?

– Vi har en grund med sju, åtta egna produkter och vi blir säkert ett bottenlag första året, men det är ingen annan klubb som har det vad jag vet om. Jag tror att vi kommer bevara kärnan. Sedan måste vi förstås spetsa laget och hitta rätt på en massa saker. Det är många som har varit här tidigare och trivts här tidigare som kanske är beredda att komma tillbaka. 

Har du tagit in det som händer här just nu?

– Jag vet inte. Man är lite sådär, man bara går runt och myser. 

När insåg du att det var klart?

– Efter 6-0 kände jag det. Då skulle det väldigt mycket till. Vi genomför den här matchen på ett otroligt bra sätt. Vi kör hela tiden och gör mål i helt rätt lägen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt