Annons:

Wahlberg inför slutspelsserien: ”Bara vi själva som tror på oss”

Emil Wahlbergs Västervik inleder slutspelsserien med bortamatch mot Karlskrona HK. Båda lagen inleder serien med noll poäng. Foto: Ossian Mathiasson

Wahlberg inför slutspelsserien: ”Bara vi själva som tror på oss”

Att Västerviks IK skulle gå till slutspelsserien var det få som trodde inför säsongsstarten. Nu är VIK där och backen Emil Wahlberg ser fram emot det som komma skall.
– Vi har bevisat att vi är ett bra hockeylag och med en bra start kan allt hända, säger Emil Wahlberg.

Annons:

På upptaktsträffen inför Hockeyallsvenskan var det inte många, varken spelare eller tränare, som gav Västervik mycket till hopp att undvika kvalserien. 

Hela 65 procent av de spelare som svarade på en enkät trodde att Västervik skulle bli tvungna att kvala för att behålla sin allsvenska plats. I tränarnas sammanvägda tips hamnade VIK näst sist och hade bara Pantern efter sig. 

"Bevisat att vi är ett bra lag"

VIK har knäppt experterna samt ledare och spelare i motståndarlagen på näsan och tog åttondeplatsen som betyder slutspel. 

– Det ska bara bli kul. Det var ingen som hade trott på det innan säsongen, nu fick vi fem matcher till. Det ska bli superkul att spela vidare, säger Emil Wahlberg. 

I slutspelsserien spelar varje lag fem matcher och vinnaren kvalar sig sedan vidare genom att möta förloraren från den allsvenska finalen med AIK och Oskarshamn. VIK:s motståndare i slutspelsserien är Västerås, Leksand, Karlskoga, Modo och Karlskrona. 

– Vi har bevisat att vi är ett bra hockeylag och med en bra start kan allt hända. Vi är ödmjuka inför uppgiften, det är bra lag som vi möter. Alla lag i slutspelsserien kom före oss i tabellen och en tabell ljuger inte. Vi går för att vinna serien och då gäller det att få en bra start, säger Wahlberg. 

Betydelsefull premiärmatch

Kvällens premiärmotståndare Karlskrona börjar, precis som Västervik, serien med noll poäng samtidigt som de tre bäst placerade lagen i grundserien börjar med extra ”placeringspoäng”. Västerås erhåller tre poäng, Leksand två poäng och Karlskoga en poäng medan Modo, Karlskrona och Västervik startar på noll. 

– Det är en match där mycket står på spel, båda lagen behöver poäng i morgon (läs i dag). Får vi en bra start så ska vi kunna leka med de stora drakarna. Det är bara vi själva som tror på oss. Det har varit så hela säsongen, ingen har trott på oss mer än vi själva.

Vad är förklaringen till er starka säsongsavslutning?

– I början av säsongen hade vi mycket strul i både powerplay och boxplay, vi var inte riktigt uppe i 80 procent i boxplay och 20 procent i powerplay. Vi har blivit bättre och bättre i båda spelformerna och procenten har ökat. Det är lite lättare att vinna hockeymatcher om man kan prestera bra där, säger Wahlberg och fortsätter:

– Alla spelare har höjt sig ju längre resan har gått. Vi har blivit tryggare i vårt eget spel och har fått försvaret att fungera i de flesta matcherna, särskilt efter jul. 

Emil Kruse har gjort en lysande säsong i VIK-kassen och Wahlberg håller med. 

– Det är en trygghet att ha Kruse (Emil) där bak så som han har spelat, han har vunnit många matcher åt oss. 

"Ett tungt tapp"

Fredagens match mot Vita Hästen var Darren Nowicks sista match i VIK-dressen för denna säsong då han ska genomgå en operation och bli pappa inom kort hemma i USA.

– Det är tungt offensivt tapp då vi vet vad vi får av honom. Han vinner tillbaka mycket puckar i anfallszonen och är jobbig att möta. Det är ett tungt tapp, man kan inte säga något annat, säger han. 

Det blir en del förändringar i VIK:s kedjeformationer då Kellen Jones och Philip Rondahl, som har spelat tillsammans med Nowick, splittras. Filip Suchý går in i en kedja och Alfred Andersson fungerar som 13:e forward. 

– Vi har spelare som har suttit bredvid och som har spelat mycket under säsongen. Det kommer nog inte kännas som att det är så stora förändringar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt