Annons:

I morgon siktar Josefine Berglund, Vimmerby MS, på personbästa när SM-finalen i motocross avgörs på hemmabanan Gnagaredalen. Foto: Privat

Hemmahoppet siktar högt i SM-finalen i Vimmerby i morgon

I morgon förmiddag brakar det loss i Gnagaredalen i Vimmerby. Dags för SM-final i motocross, och vi har ett lokalt inslag – hemmaföraren Josefine Berglund. Hon siktar högre än hon någonsin har varit.

Annons:

600 åskådare är vad myndigheterna tillåter Vimmerby MS att ta in när SM-finalen i motocross arrangeras i Gnagaredalen med start lördag morgon. Och samtliga 600 förköpsbiljetter är sålda.

– Ja, så är det. Vi har tyvärr ingen möjlighet att sälja några biljetter på plats, säger Vimmerby Motorsällskaps ordförande Roger Karlsson.

150 förare

Totalt är det omkring 150 förare som kommer göra upp i fyra klasser – 40 vardera i MX1, MX2 och USM 125 (U17), samt 30 i MX-Women.

– Till finalen kan man inte kvala sig in, utan de som kör här gör det utifrån hur SM-tabellen ser ut, säger Roger Karlsson.

Förberedelserna inför SM-finalen inleddes egentligen redan för mer än ett och ett halvt år sedan. För planen var att SM-finalen 2020 skulle ha gått i Vimmerby. Nu satte pandemin stopp för det, och det blev förskjutet ett år.

– Det har inte varit helt problemfritt i år heller. Först häromveckan fick vi reda på vad som gällde med restriktionerna, berättar Roger Karlsson.

Hemmahoppet siktar högt

Under lördagens avslutande SM-deltälvling får publiken chans att se det allra bästa Sverige har att erbjuda inom motocrossen. På plats finns exempelvis VM-åkarna Alvin Östlund och Anton Gole, men framför allt hittar vi här hemmahoppet Josefine Berglund.

18-åringen har som bäst en åttondeplats i ett SM-heat i MX Women, men hemma i Vimmerby siktar hon högre än så.

– Topp tio först och främst, men topp sex är det jag vill nå. Jag vet hur fort jag kan åka på den här banan. Samtidigt möter jag många konkurrenter som inte har tränat här så mycket och som inte vet hur fort det går att köra här, säger Jossan.

Banarbete för klubben

När vi pratar med henne inför tävlingen så har hon precis jobbat färdigt på banan. För inte ens en SM-förare slipper undan arbete när hemmaklubben står som arrangör.

– Nej, inte alls. Jag har varit här hela veckan, och har precis nu satt dit de sista banmarkeringarna. Men jag tycker bara att det är kul, plus att jag vill vara med och se hur banan förändras.

För det här är en höghastighetsbana som Josefine kan utan och innan.

– Så klart är det en stor fördel att köra på hemmabanan. Jag vet exakt hur långt in i kurvorna man kan hålla farten. På den här banan är det viktigt att våga köra fort, det är många och långa rakor, och det kommer bli mycket stalp och sönderkört, säger hon.

"Har så lätt för att bli nervös"

Josefin, som kör 125 cc-hoj, kommer ha svårt att matcha många av de andra tjejernas fart på rakorna, då flera av dem kör 350 cc och 450 cc. Men på andra delar av banan kommer hennes 125 cc-cykel och hennes teknik i stället vara till fördel.

– I år har det inte alls gått som jag har velat. Jag slog axeln ur led tidigare under säsongen, och vågade sedan inte riktigt belasta den fullt ut, berättar Josefine.

Som bäst har Josefin slutat på åttonde plats i ett heat under säsongen. I totalen ligger hon på 17:e plats. Men i morgon är målet satt högre. Och visst är chansen att lyckas med det stor, om nu inte nerverna spelar henne ett spratt.

– Jag har så lätt för att bli nervös, och att det tar över. Nu känner jag mig lite lugnare i och med att jag kan banan, men å andra sidan kan det bli på ett annat sätt nu då det är fullt med publik runt banan som jag känner.

– Men jag ska dra lärdom av det som varit under säsongen, slappna av och vara mer fokuserad. Då kommer det gå bra, säger Josefine Berglund.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt