Annons:

30 år senare: Vimmerby-föraren segrare i stortävlingen igen

Jonas Blom från Vimmerby vann sin klass i stortävlingen Onkel Toms Hütte i Tyskland. Foto: Privat

30 år senare: Vimmerby-föraren segrare i stortävlingen igen

För snart 30 år sedan vann Jonas Blom från Vimmerby den klassiska endurotävlingen Onkel Toms Hütte i tyska Kaltenkirchen i hård fajt med hela världseliten. I helgen var han där igen – och visst blev det seger även nu. Fast denna gång i klassen Senior 50.

Annons:

Onkel Toms Hütte är en av Europas kanske mest anrika endurotävlingar. I år firade tävlingen 70 år, och under flera decennier vallfärdade världsstjärnorna till Kaltenkirchen i norra Tyskland för att göra upp om den åtråvärda titeln.

På grund av trassel med bland annat miljötillstånd och pandemin har stortävlingen haft uppehåll några år, men i år – när det var 70-årsjubileum – var det dags igen. I helgen gick den av stapeln.

Tredje starten – tredje segern

För enduro-ikonen Jonas Blom från Vimmerby var det tredje gången han var på plats i Kaltenkirchen, en tävling han bara har goda minnen av.

– 1993 vann jag totalt och 1994 kom jag tvåa efter Anders Eriksson efter att jag vurpade i ledning på det allra sista provet. Dock blev det seger i klassen även då, berättar Jonas Blom.

I år, nästan 30 år senare, förlängde han sin svit av klassegrar. Den här gången i klassen Senior 50.

– Det var oerhört roligt, och kändes också förvånansvärt bra på hojen. Det är kul att köra här – det går snabbt. Fram till tävlingen hade jag bara fem timmars träning i kroppen från och med mars månad. Med tanke på att det var mer än sju timmars åkning under lördagen och söndagen så har jag ju mer än dubblat tiden på cykeln, säger Jonas.

250 deltagare

Totalt var det runt 250 åkare som ställde upp i Onkel Toms Hüttes omstart i år. Och även om formatet var mindre nu så har arrangörerna ambitionen att tävlingen ska bli lika stor som i fornstora dagar

– De startade i lite mindre omfattning i år, men vill få i gång den och växa till att bli som förr. Då var det 50 svenskar här och tävlade, i år var vi fem, berättar Jonas Blom.

Bland deltagarna fanns, förutom tyskar och svenskar, också bland annat holländare, finländare och tjecker.

För teamet Bloms MX Racing, som Jonas basar över, var hans egen framgång inte den enda i helgen. Totaltvinnare av tävlingen blev Casper Lindholm, för närvarande tvåa i SM2-klassen, som också kör för teamet.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt