Annons:

  • Lilla Gubben Cup kommer tillbaka – i ny tappning

    Agnetha Karlsson från tävlingskommittén i Vimmerbyortens Ryttarförening berättar att Lilla Gubben Cup kommer tillbaka efter två år. Foto: Ossian Mathiasson

  • Lilla Gubben Cup kommer tillbaka – i ny tappning

    För att samla in pengar har ryttarföreningen börjat sälja prylar med hjälp av en loppis i caféterian. Foto: Ossian Mathiasson

Lilla Gubben Cup kommer tillbaka – i ny tappning

De senaste två åren har inte Lilla Gubben Cup blivit av. Planen är att den populära hopptävlingen ska göra comeback i nytt format i höst.
– Det blir inte i sommar, det är för tajt med alla andra tävlingar som finns, säger Agnetha Karlsson från tävlingskommittén i Vimmerbyortens Ryttarförening.

Annons:

Vimmerbyortens Ryttarförening är satt i en svår ekonomisk kris och nyligen hamnade deras vädjan om hjälp från kommunen upp på bordet.

Ett enigt arbetsutskott i kommunstyrelsen fattade ett förslag till beslut om att lösa den mest akuta ekonomiska knuten och kommunstyrelsens nästa sammanträde är den 10 april.

Vill få igång tävlingsverksamheten

Vimmerbyortens Ryttarförening ger inte upp – och Agnetha Karlsson, som är med och driver tävlingsverksamheten, vill få igång den på allvar igen.

– Det är viktigt att allmänheten ser att vi har en verksamhet så vi har ansökt om tävlingar under året. För länge sedan hade vi en tävlingsverksamhet som var igång här men det har varit ett antal lokaltävlingar därefter, säger Agnetha Karlsson.

Under flera år var Lilla Gubben Cup mycket populär men på grund av sjunkande deltagarantal har inte ryttarföreningens flaggskepp genomförts de senaste två åren.

Hopptävlingen kommer tillbaka

Föreningens dröm är att tävlingen ska återuppstå under 2018.  

– Tävlingen har dragit folk från större delen av södra Sverige och kommer återuppstå i ny tappning i höst. Det blir inte i sommar, det är för tajt med alla andra tävlingar som finns och sen var vi sent ute med att ansöka. Vi har i alla fall fått klartecken från förbundet om att anordna en tävling i september, säger hon.

Vad kommer det bli för förändringar?

– Vi har i grund och botten en ridskoleverksamhet och vil vill att de ridande eleverna ska vara med och tävla så vi ska ha låga klasser.

"Skämt bort våra medlemmar"

Att få fler medlemmar att engagera sig i föreningen är en annan del som man jobbar aktivt med.

– Jag tycker att vi har skämt bort våra medlemmar. I många andra klubbar är det självklart att man hjälper till med att stå i kiosken och jobba ideellt som förälder. Ridsporten är annorlunda där många kommer hit, släpper av sina ungar och åker härifrån. Man måste försöka engagera föräldrarna och det är kanske inte alltid så lätt. Det är lättare att pumpa bollar i en fotbollsförening än vad det är att hjälpa till i stallet om man inte är hästvan. Det finns uppgifter för alla och det är viktigt att få igång engagemanget.

På långfredagen var det loppis, ponnyridning, lotterier och mingel i caféterian på ryttargården i Vimmerby. Det var Pay & Jump under förmiddagen där barn, ungdomar och vuxna tävlade i hoppning på olika höjder.

– Tanken med loppisen är också att få in pengar till föreningen. Allt som vi har på loppisen tillhör ryttarföreningen, det är föreningens saker som man har samlat på sig genom åren och inte behöver längre. Det försöker vi sälja nu. 

"Ställer inte undan hästarna"

Agnetha Karlsson har kommit in i föreningen efter flera års uppehåll.

– Jag jobbade här som ridlärare och i stallet när ryttarföreningens ridhusbyggnad var nybyggt och har blivit mer engagerad för att min dotter tävlar. Vi drog igång tävlingsverksamheten i höstas med helt nya människor. Vi hoppas att vi kan få igång mer engagemang och mer driv i klubben.

Vad tror du om klubbens framtid?

– Jag tycker att det är en självklarhet att det måste finnas en ryttarförening i Vimmerby kommun. Vi har ganska många ridande elever och det är inte där problemet ligger men det går inte att tro att en förening med hästar ska gå runt utan bidrag och utan engagemang. Det är en dyrare verksamhet än många andra föreningar och man ställer inte undan hästarna när man inte använder dem. Jag tror inte att det finns någon klubb som går runt utan stöd från kommunen men det är klart att föreningen måste göra sitt för att försöka få ihop ekonomin. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt