Annons:

Hjelmland drömmer om guld med moderklubben:

Filip Hjelmland är redo för en repris på SM-finalen 2007. Foto: Jakob Karlsson/Arkiv

Hjelmland drömmer om guld med moderklubben: "Går in i sin bubbla"

En repris på den mytomspunna finalen från 2007. Då satt Filip Hjelmland på läktaren – nu drömmer han om att föra Dackarna till guld.
– Det vore grymt stort, säger han.

Annons:

Ettan och tvåan i grundserien är också i final. Västervik slog ut Rospiggarna klart i semifinalen och Dackarna gjorde detsamma mot Lejonen. 

Nu väntar den första av två finaler i Västervik under tisdagskvällen. Det blir en repris på den final 2007 som det ofta refereras till. Då var det Målillaklubben som fick jubla över guldet.

En ung liten speedwaytokig grabb satt då på läktaren. Nu ska han själv få vara med och köra.

– För mig är det jättestort. Det här är första rejäla året för mig med min moderklubben. Att då komma till final redan första året är stort och att vinna guld vore jättestort. Jag har fem på ungdomssidan med Dackarna, så det vore grymt stort att få ett guld redan första året, säger Filip Hjelmland.

Han är nyligen hemkommen från Polen. Där körde han semifinalen i polska andraligan i lördags, där det blev uttåg. Själv levererade han dock på hög nivå och noterades för 11+1 poäng. Utöver SM-finalen mot Västervik kör han också final i Allsvenskan med Njudungarna. Intensiva veckor väntar för Mariannelundsonen.

– Det är det roligaste som finns att köra finaler och att få göra det med båda lagen just nu. Det är hur kul som helst.

Hur är det att hålla fokus på varje enskild match?

– Det har alltid varit så här i speedway. Man har sina grundklubbar, men reser överallt. Ena dagen är man konkurrent och nästa är man lagkamrat. Det är något man är van vid. Man går bara in i sin bubbla och gör sina rutiner. 

"Tillför energi och glädje"

Dackarna har plockat in Leon Madsen istället för skadade Maciej Janowski inför finalen. Dansken vann GP-tävlingen i Vojens i lördags och Hjelmland är glad att man har fullt lag och inte behöver köra riders.

– Leon är en riktigt bra kille och en fajter. Jag har kört med honom i danska ligan och han kommer tillföra både energi och glädje. Det är bra att kunna ha ett jämnt lag och inte behöva köra riders. Man vet aldrig vad som händer under matchen.

Hur ser du på att Västervik kör riders för Tai Woffinden?

– Det kan vara rätt knivigt i vissa lägen, men det är nog det bästa de kan göra. De har ett jättebra lag och alla deras förare kör bra hemma. Men kör man riders blir dagsformen ännu viktigare och det finns inte mycket marginaler.

"Då ökar pulsen"

Som så ofta lär reservkampen spela stor roll. Där väntar Anton Karlsson och Jacob Thorssell för Filip Hjelmland och Ludvig Lindgren. 

– Det är en match i matchen såklart, men jag skulle säga att alla positioner spelar lika stor roll. Ettan mot ettan och tvåan mot tvåan – den som kan slå ut sin gubbe vinner. Gör man det så blir det guld.

Vad kan du vara nöjd med när ni lämnar Västervik?

– Jag vill helst ha ett övertag, men får vi inte det så får vi ta det då. Just nu är mitt enda fokus att vinna matchen och så får vi se därefter. Båda vann rätt stabilt hemma i grundserien, så det kan bli så att den som vinner med mest hemma tar guldet. Varje poäng är viktig och vi ska försöka ta en seger redan i den här matchen. 

När vår tidning pratar med Filip Hjelmland håller han på att varmköra sina motorer och packa ihop sina grejer. 

– Just nu är jag rätt lugn och man försöker se det som en vanlig tävling. Ju närmare matchstart man kommer desto mer ökar pulsen. Men det handlar om att ha sina rutiner och gå in i sin bubbla. Man får inte börja göra massa annorlunda bara för att det är final. 

"Största du kan vara med om"

För Filip Hjelmland är det nog den hittills största upplevelsen i karriären som väntar.

– Lagmässigt är det det största du kan vara med om. Det är länsderby och för både Västervik och Dackarna blir det inte större. Det är en jättestor kväll och jag hoppas publiken kommer. Det är en väldigt rolig vecka som väntar framöver.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt