Få vitare tänder: Jämförelse av bästa tandblekning hemma – Stor guide

Drömmer du om att få vitare tänder och ett leende att vara stolt över? I dag är det enklare än någonsin tidigare. Tandblekning hemma har blivit en stor trend och det finns i dag mängder av produkter att välja bland för den som vill bleka tänderna hemma.

Vilka produkter erbjuder bäst tandblekning hemma? Hur fungerar och vad kostar det att bleka tänderna? Och vad ska man tänka på innan man gör det? Här går vi igenom allt du behöver veta om att få vita tänder hemma, och guidar dig till rätt produkter.

 

Tandblekning bäst i test: Bästa tandblekning 2023

Dentaworks

Långvarigt resultat och 100% emaljsäker

Till butik

Dentway

Snabba behandlingar och snabbt resultat

Till butik

Beconfident

Upp till fyra nyanser vitare tänder

Till butik

SimpleSmile

Snabba behandlingar

Till butik

WeSmile

Resultat efter första behandlingen

Till butik

Apohem

Gratis frakt

Till butik

Lyko

Stort utbud och snabb leverans

Till butik

Varför använda tandblekning?

De flesta människor föds med vita tänder. Men allteftersom vi växer upp tenderar tänderna att gulna en aning, inte minst på grund av det vi äter och dricker. Gula tänder kan innebära stora begränsningar i vardagen. Till exempel mår somliga dåligt av att le, prata eller på annat sätt exponera sina tänder för andra människor. Så hur får man vita tänder igen? En god munhygien kan räcka långt, men för bästa och snabbaste resultat är tandblekning ett bra alternativ.

Tandblekning är en kosmetisk procedur som syftar till att minska missfärgningar på tänderna och ge dem en vitare färg. Det är ett effektivt sätt att ta bort ytliga fläckar och förbättra utseendet på ditt leende. Förr om åren var det vanligast att man gick till en tandläkare för att få vitare tänder. I dag kan man dock sköta processen enkelt hemifrån med hjälp av olika produkter.

Hur fungerar det att bleka tänderna hemma?

Att få vitare tänder kan låta som ett stort projekt, men det behöver det inte vara. Faktum är att processen för att bleka tänder är en relativt enkel sådan. Nedan går vi igenom hur det fungerar.

Till grund för att få vita tänder ligger ett tandblekningsmedel. Detta medel appliceras på tänderna i syfte att bryta ner missfärgningar i emaljen, vilket gör att man får vitare tänder. Medlen kan komma i olika former, men ofta handlar det om en gel man penslar på eller trycker mot tänderna. Medlen kan också innehålla olika ämnen. Det är vanligt med väteperoxid tandblekning, då detta ämne visat sig effektivt mot ytliga missfärgningar och för att ge vitare tänder.

En av anledningarna till att det blivit så populärt att bleka tänder hemma är att det är smidigt. En behandling tar inte särskilt lång tid att genomföra - mellan 15 och 45 minuter är vanligt. Dock krävs ofta att man återupprepar processen dagligen i två veckor. Men då man kan genomföra behandlingarna när och var man vill är detta ett smidigt och enkelt alternativ.

Metoder för tandblekning hemma

Det finns flera metoder som kan användas för tandblekning hemma. Nedan följer en översikt över de vanligaste metoderna.

 • Tandblekningspennor
 • Tandblekningsgeler
 • Tandblekningsremsor
 • Aktivt kol
 • Tandkräm för vitare tänder

Tandblekningsgeler

Tandblekningsgeler är blekningsprodukter som appliceras på tänderna med hjälp av skenor eller skumformade skenor. Gelens aktiva ingredienser bryter ner missfärgningar och ger en vitare färg till tänderna. Det är viktigt att använda gelen korrekt och undvika överdosering för att inte riskera obehag och irritation.

Tandblekningspennor

Tandblekningspennor innehåller en blekningsgel som appliceras direkt på tänderna med hjälp av en tunn pensel. De är lätta att använda och kan ge snabba resultat. Det är dock viktigt att följa instruktionerna noggrant för att undvika ojämn blekning.

Tandblekningsremsor

Tandblekningsremsor är tunna och genomskinliga remsor som är belagda med en blekningsgel. De appliceras enkelt på tänderna och används under en bestämd tid för att gradvis bleka tänderna. Det är även här viktigt att följa instruktionerna och inte använda remsorna längre än rekommenderat för att slippa ojämn blekning och obehag.

Aktivt kol

Aktivt kol är ett naturligt ämne som används för att absorbera missfärgningar och gifter från tänderna. Vanligast är att aktivt kol kommer i form av ett pulver som man borstar tänderna med tillsammans med vatten, vilket kan avlägsna oönskade fläckar. Användningen av aktivt kol kräver noggrannhet för att undvika att det sprids utanför tänderna och fläckar tandköttet.

Tandkräm för vitare tänder

Det finns också tandkräm för vita tänder att använda. Dessa räknas dock inte formellt som en metod för att bleka tänder. Tandkräm för vitare tänder kan ta bort missfärgningar, men resultatet blir inte lika bra som om man använder någon av ovanstående metoder. Dessutom kan det ta lång tid innan tandkrämen ger verkan och man kan se resultat.

Metoder för att bleka tänderna hemma – fördelar och nackdelar

Som du ser ovan finns flertalet metoder och produkter för att få vitare tänder hemma. Vilket som är det bästa sättet att bleka tänder är i mångt och mycket upp till en själv och ens egna preferenser. Nedan har vi sammanställt de olika alternativen samt listat fördelar och nackdelar med dem.

Metod

Fördelar

Nackdelar

Tandblekningspennor

Enkelt att använda och ger snabba resultat

Risk för ojämn blekning

Tandblekningsgeler

Anpassningsbar och effektiv vid missfärgningar

Kan orsaka obehag och irritation

Tandblekningsremsor

Enkel applicering och hög effektivitet

Kan orsaka obehag och irritation

Aktivt kol

Naturligt ämne som avlägsnar fläckar

Risk för fläckar på tandköttet

Tandkräm för vitare tänder

Enkel och billig metod

Sämre och långsammare resultat

 

Va ingår i ett tandblekningskit?

Ovanstående produkter kan köpas enskilt, men också som ett tandblekningskit där flera produkter ingår. Ett tandblekningskit är särskilt rekommenderat om du ska bleka tänderna hemma för första gången, och inte har några produkter hemma ännu. I ett kit finns nämligen samtliga produkter du behöver för att kunna genomföra en behandling.

I regel innehåller samtliga tandblekning kit följande:

 • Tandskenor
 • Tandblekningsgel
 • Instruktioner
 • Tandnyanskarta

Det finns dock vissa skillnader mellan olika tandblekning kit. I somliga kan man nämligen hitta en extra skena, i andra kan man få mer gel. Dessutom kan det ibland medfölja en LED-lampa eller en tandblekningspenna. Det är heller inte ovanligt att man kan få en tandkräm för vitare tänder i sitt kit.

En annan viktig skillnad mellan olika tandblekningskit handlar om innehållet i den medföljande gelen. Den största skillnaden brukar vara huruvida gelen innehåller väteperoxid tandblekning eller inte.

Exakt vad ett tandblekning kit innehåller skiljer sig alltså åt mellan olika märken. De allra flesta skriver ut vad kitet innehåller på sin webbplats innan man beställer, så se till att läsa igenom produktbeskrivningen för att förstå vilken som är den bästa tandblekningen för dig.

Tandblekning pris – Vad kostar det att bleka tänderna?

Att få vita tänder hemma behöver inte kosta särskilt mycket. Det går dock inte att säga ett exakt pris för att bleka tänderna. Tandblekning priser kan nämligen skilja sig kraftigt åt mellan olika produkter och märken.

Tandbleknings kit kostnad

Det går dock att ge ett spann av ungefär tandblekning kostnad. Är man ute efter ett tandblekningskit bör man räkna med ett pris mellan 300 och 700 kronor. Det är upp till en själv att avgöra vilken prisnivå man vill lägga sig på. Billig tandblekning tenderar dock att inte ge lika bra resultat som de dyrare alternativen. Det dyrare priset kan dock också bero på att man får fler produkter i sitt kit.

Prisvärt alternativ: SimpleSmile starter kit är ett av de billigaste alternativen på marknaden, som också håller hög kvalitet.

Oavsett om man väljer billig tandblekning eller dyrare är det nästan alltid billigare än att bleka tänder hos tandläkare. Om man besöker en klinik för att få vita tänder, exempelvis genom tandblekning laser, kan det kosta omkring 3 000 kronor.

Kostnad enskilda produkter

Vill man inte ha ett tandblekning kit, utan bara enskilda produkter, blir kostnaden naturligtvis mindre. Nedan kan du se ungefärligt prisspann för olika tandblekningsprodukter.

 • Tandblekningspenna: 200–400 kr
 • Tandblekningsgel: 200–500 kr
 • Tandskenor: 300–800 kr
 • Aktivt kol: 100–250 kr
 • Tandkräm för vita tänder: 20–50 kr

Vita tänder hemma - Hur bra blir resultatet?

Hur vita tänder man får beror på många faktorer. En av de viktigaste faktorerna är vilken produkt och vilket varumärke man använder. På den här sidan hittar du endast skonsam tandblekning som ger ett bra och säkert resultat.

Det är därtill viktigt att du läser igenom instruktionerna som följer med produkten, för att vara säker på att du genomför behandlingen på rätt sätt. Annars finns en risk att resultatet inte blir det önskade.

Men trots att du väljer en bra tandblekningsmetod och genomför behandlingen på rätt sätt går det faktiskt inte att säga exakt hur bra resultatet blir. Anledningen är att olika tänder påverkas olika av tandblekningen – somliga får snabbare resultat än andra.

Om man har gula tänder på grund av missfärgningar orsakade av exempelvis mat, dryck, snus eller cigaretter är tandblekningen i många fall effektiv. Här kan man vänta sig ett resultat som är lika bra som om behandlingen var gjord hos tandläkaren. Eftersom det är du själv som genomför behandlingen kan du själv bestämma hur resultatet ska bli. Du kan fortsätta behandlingen till dess att du uppnått önskat nyans på tänderna.

Vad gäller tänder som är missfärgade på grund av exempelvis tandfyllningar kan det vara svårare att få helt vita tänder. Metoder för att bleka tänderna hemma är inte lika effektiva mot denna typ av missfärgningar.

Kan jag få för vita tänder?

Viljan att ha vitare tänder är något många kan relatera till. Men de allra flesta vill ha en naturlig färg på tänderna. Många menar att tänderna inte ska vara för vita – helst ska det inte synas att man genomfört en blekning när man ler eller skrattar.

Vad som klassas som för vita tänder är en definitionsfråga, som är upp till var och en att bedöma. Vill man se naturlig ut kan man dock använda ögonvitorna som riktmärke. Tänderna bör inte vara vitare än ögonvitorna för ett naturligt utseende.

En av fördelarna med att bleka tänder hemma är att man själv har full kontroll över processen och hur vita tänderna ska vara. Behandlingarna behöver vanligtvis upprepas flera gånger innan man nått fullt resultat. När tänderna är så vita som man önskar är det bara att upphöra med behandlingarna.

Hur länge håller tandblekning?

Hur länge en tandblekning håller beror till stor del på vilken produkt man använder, då olika metoder och märken kan skilja sig åt i effektivitet. Man brukar dock prata om att en tandblekning håller i upp till två år.

Det hela beror dock till stor del på hur man sköter sin munhygien. För att man ska ha vita tänder så länge som möjligt bör man borsta tänderna noggrant två gånger om dagen. Vad man äter, och om man snusar, spelar också in i hur länge blekningen håller. Nedan följer en lista över mat, dryck och substanser som kan leda till missfärgade tänder.

 • Kaffe och te
 • Rödvin
 • Sura drycker och mat
 • Snus och cigaretter
 • Tomatsås och ketchup
 • Curry
 • Soja
 • Balsamvinäger
 • Mörka blad, t.ex. spenat
 • Färgstarka grönsaker och bär, t.ex. rödbetor och blåbär

Jämförelse – tandblekning hemma bäst i test

Som nämnt ovan beror resultat och hållbarhetens längd till stor del på vilken produkt och vilket varumärke man använder sig av. Det har nu blivit dags att undersöka vilken tandblekning som är bäst i test sett till helheten.

1. Dentaworks

Dentaworks erbjuder såväl tandblekningskit som enskilda produkter, som samtliga håller hög kvalitet till rimligt pris. Dentaworks starter kit håller samma pris som många andra aktörer, och man får mycket för pengarna:

 • 20 ml blekningsgel (cirka 56 användningar)
 • 3 formbara tandskenor
 • Förvaringsbox för skenorna
 • Manual på svenska
 • 1 tandnyanskarta

Dentaworks gel är skonsam för emaljen, då den är helt fri från peroxider samtidigt som den är pH-neutral. Detta gör att produkten kan användas även om man har ett känsligt tandkött eller tunn emalj. Normalt sett krävs dagliga behandlingar i sju dagar för att nå önskat resultat. Produkten är vegansk och inte testad på djur.

2. Dentway

Ett av de mer välkända varumärkena på marknaden är Dentway. Är man ute efter ett tandblekningskit kan Dentway starter kit vara ett intressant alternativ. I detta kit inkluderas följande:

 • 2 formbara tandskenor
 • 9 ml blekningsgel
 • Förvaringsetui för skenorna
 • Utförlig bruksanvisning

Gelen i Dentway starter kit är mycket effektiv och ger resultat redan efter 10 minuter. Deras gel ska dessutom minimera risken för att det uppstår ilningar i tänderna efter användning. Produkten innehåller inte peroxider, är vegansk och inte testad på djur.

3. BeConfident

BeConfident erbjuder en lång rad produkter inom tandblekning hemma, allt från tandblekningspennor till tandkräm för vitare tänder. Deras tandblekningskit är ett populärt alternativ för att få vita tänder, och innehåller följande.

 • 10 ml blekningsgel med melonsmak
 • 3 formbara tandskenor
 • 1 nyansguide
 • Bruksanvisning

Innehållet i BeConfident starter kit liknar många andra på marknaden. En av fördelarna med BeConfident är att behandlingarna går snabbt och att resultat kan komma snabbt. En behandling tar blott 15 minuter, och efter 10 dagar kan tänderna bli upp till fyra nyanser vitare.

Mest populära tandblekningar

Här får du en översikt över några av de mest populära tandblekningarna i Sverige.

Varumärke

Peroxid

Pris startkit

Till hemsida

Dentway

0 %

495 kr

Köp här

Dentaworks

0 %

499 kr

Köp här

SimpleSmile

0 %

279 kr

Köp här

WeSmile

0 %

599 kr

Köp här

Beconfident

0 %

295 kr

Köp här

Bleka tänderna hemma - Tips före, under och efter behandling

För att uppnå bästa resultat och undvika eventuella problem är det viktigt att följa några viktiga tips före, under och efter tandblekningsprocessen. Här är några tips att tänka på.

Förberedelser

Innan man väljer att bleka tänder är det vanligt att man känner viss oro. Inte särskilt konstigt, då man vill skydda sina tänder till varje pris. Innan man påbörjar behandlingen finns några tips för att få till en så säker, effektiv och skonsam tandblekning som möjligt. Dessa följer nedan.

 • Rådfråga din tandläkare för att säkerställa att du är en lämplig kandidat för tandblekning och att dina tänder är i god hälsa. En tandläkare eller tandhygienist bör ha undersökt och godkänt tänderna högst tre månader innan påbörjad behandling.
 • Rengör dina tänder noggrant genom att borsta och använda tandtråd innan du påbörjar behandlingen. Detta hjälper till att avlägsna plack och förbereder tänderna för blekningsprocessen.

Under behandlingen

När man beställer en tandblekningsprodukt medföljer instruktioner i förpackningen gällande hur produkten ska hanteras. Det är viktigt att man läser igenom instruktionerna noggrant och att man genomför behandlingen enligt dessa.

 • Följ instruktionerna noggrant som medföljer den valda tandblekningsmetoden.
 • Använd rätt mängd blekningsprodukt och undvika överdosering för att undvika obehag och skador på tandens emalj. Ta inte mer gel eller medel än vad som rekommenderas för att få vitare tänder.
 • Om du upplever obehag eller känslighet under behandlingen, kontakta din tandläkare för råd och eventuella justeringar.

Att tänka på efter tandblekning

Att bleka tänder hemma går snabbt och enkelt. Men för att få vita tänder som håller sig länge finns vissa saker att tänka på efter tandblekning. Det kan också vara bra att känna till att det är vanligt att man känner obehag i munnen efter behandling, i form av svullet tandkött. Man kan även få mindre sår i munnen eller ilningar i tänderna. Detta behöver inte vara farligt, men vid bestående besvär kan det vara klokt att kontakta tandläkare.

 • Undvik att konsumera färgstarka livsmedel och drycker under de första 48 timmarna efter behandlingen, eftersom tänderna kan vara mer mottagliga för missfärgningar under denna period.
 • Fortsätt att upprätthålla en god oral hygien genom att borsta tänderna regelbundet och använda tandtråd. God munhälsa gör dessutom att resultatet kan hålla sig längre.
 • Efter behandling kan man uppleva lite obehag i munnen. Om du upplever obehag eller känslighet som varar längre än förväntat, kontakta din tandläkare för ytterligare rådgivning och utvärdering.

Jämförelse mellan tandblekning hemma och professionella tandläkarbehandlingar

När det gäller tandblekning finns det också möjligheten att utföra behandlingen hos en tandläkare på en klinik. Här är en jämförelse mellan tandblekning hemma och professionella tandläkarbehandlingar:

Kostnad

Att få vitare tänder hemma behöver inte vara en dyr historia. Det är vanligtvis mer kostnadseffektivt än professionella tandläkarbehandlingar. Tandblekningskit och produkter är i allmänhet mer prisvärda, medan professionella behandlingar, såsom avancerad tandblekning laser, i regel kostar mer.

Flexibilitet

Om man ska bleka tänder hos tandläkare behöver man boka tid och ta sig till en klinik, för att sedan spendera tid i tandläkarstolen. En av de största fördelarna med att bleka tänderna hemma är att man slipper allt detta.

Att få vitare tänder hemma är en enkel och flexibel lösning. Produkterna som behövs kan handlas i butik eller via internet, och man kan sedan genomföra behandlingen precis när man vill, tills resultatet är precis som man vill ha det.

Effektivitet och hållbarhet

Professionella tandläkarbehandlingar kan ge snabbare och mer dramatiska resultat än om man väljer att bleka tänderna hemma. Tandläkare har tillgång till andra metoder än de som kan användas hemma. Exempelvis finns inte sällan laserteknik, starkare blekningsmedel och avancerad utrustning att tillgå, som kan ge mer effektiva resultat.

Väljer man att besöka tandläkare för att få vita tänder kan man också få ett mer långsiktigt hållbart resultat. Den avancerade tekniken och dess effektivitet kan nämligen göra att tänderna håller sig vita under längre tid.

Säkerhet

Tandblekning hemma kan vara precis lika säkert som de behandlingar som utförs av en tandläkare. Detta förutsatt att man väljer en bra produkt och genomför behandlingen på korrekt sätt, enligt anvisning.

Professionella tandläkarbehandlingar övervakas av experter och kan anpassas efter patientens behov. Tandblekning hemma har vissa risker om produkterna används felaktigt eller överdoseras.

Fördelar med hemmablekning

Nackdelar med hemmablekning

Ofta billigare än hos tandläkare

Hos tandläkaren får du professionell hjälp att genomföra behandlingen

Du kan genomföra behandlingen när du vill

Blekning hos tandläkare ger ofta bättre resultat och tenderar att hålla längre

Stort urval av produkter – välj den som passar dig bäst

Risk för biverkningar som ilning i tänderna och irriterat tandkött

Du väljer själv när du uppnått önskat resultat

Det finns oseriösa produkter som kan skada tänderna

Hur fungerar tandblekning med laser?

För den som inte känner sig trygg i att bleka tänderna hemma kan det vara en idé att gå till en tandläkare i stället. Ett vanligt behandlingsalternativ på klinikerna är tandblekning laser. Behandlingen går ut på att genom laserljus aktivera blekningsgelen som appliceras på tänderna. Det gör så att gelen verkar snabbare, och resultatet blir därför synligt efter bara en behandling.

I en behandling ingår omkring 30 minuters undersökning av tänderna, för att se om de är tillräckligt friska för att bleka. Därtill tenderar behandlingen att ta 1-2 timmar. Laser är därför inte ett lika smidigt alternativ som hemmablekning, och kostar även betydligt mer, men kan alltså vara bra för den som känner sig otrygg i att sköta processen på egen hand.

Är tandblekning farligt?

Det är väldigt många som drömmer om att ha ett vitt leende att vara stolt över, men det finns de som inte riktigt vågar göra slag i saken. Det är i dag enkelt att få vita tänder hemma men somliga drar sig från att genomgå en behandling på grund av att de är osäkra på huruvida det är farligt eller inte.

Som tidigare nämnt finns mängder av produkter för blekning av tänder. De allra flesta fungerar bra och som de ska. Använder man sig av skonsam tandblekning från en seriös aktör, och om man gör som instruktionerna visar, är det helt ofarligt att bleka sina tänder.

Trots att man väljer en seriös aktör kan det dock kännas skönt att veta vad medlet man applicerar på tänderna egentligen innehåller. Förr om åren, när det var relativt nytt att bleka tänder hemma, kunde gelerna innehålla mycket starka ämnen som var skadliga. I dag finns en tydligare reglering som företagen måste följa.

Är väteperoxid tandblekning skadligt?

Det är relativt vanligt att dagens geler innehåller peroxider, som kan orsaka biverkningar i form av exempelvis ilningar. Det vanligaste i denna kategori är väteperoxid tandblekning – ett ämne som varit diskuterat i tandblekningskretsar under senare år.

Produkter för att bleka tänder hemma får högst innehålla 0,1 procent väteperoxid. Innehåller produkterna mer väteperoxid än så får de inte säljas fritt till konsumenter, detta enligt EU-regler som antogs år 2012. Tandläkare har dock möjlighet att använda produkter som innehåller upp till 0,6 procent väteperoxid. I dessa små halter är väteperoxid ofarligt.

I dag finns även peroxidfria blekningsprodukter att köpa. Dessa är dock betydligt mindre effektiva. De kan bleka bort ytliga missfärgningar, men inte inuti tanden. Det upplevda resultatet håller ofta i högst några veckor.

Risker och biverkningar av att bleka tänder

Så länge man använder en säker produkt och genomför behandlingen som instruktionerna säger är det inte farligt att bleka tänder hemma. Med det sagt finns trots allt vissa risker om man inte tar hjälp av tandläkare. Det är inte ovanligt att det uppstår lättare biverkningar. Nedan listar vi några av de risker och biverkningar man bör vara medveten om innan man påbörjar en behandling.

 • Tandkänslighet: Vissa personer kan uppleva tillfällig eller långvarig tandkänslighet efter tandblekning.
 • Inflammerat tandkött: Om blekningsprodukter kommer i kontakt med tandköttet kan det orsaka irritation och inflammation.
 • Ojämn blekning: Felaktig användning av produkterna kan leda till ojämn blekning av tänderna.
 • Skador på tandens emalj: Överanvändning eller överdosering av tandblekningsprodukter kan skada tandens emalj och orsaka skador.

Vikten av kosthållning efter tandblekning hemma

Efter tandblekning är det viktigt att vara medveten om kosten för att bibehålla resultatet och undvika nya missfärgningar. Vissa livsmedel och drycker kan orsaka fler fläckar på tänderna. Här är några rekommendationer för kosten efter tandblekning:

 • Undvik färgstarka livsmedel och drycker som kaffe, te, rött vin, tomatsås, spenat och bär, eftersom de kan orsaka fler missfärgningar.
 • Minska konsumtionen av syrliga livsmedel och drycker som citrusfrukter och läsk, eftersom de kan fräta på emaljen och göra tänderna mer mottagliga för fläckar.
 • Ät en balanserad kost med näringsrika livsmedel som frukt, grönsaker och mejeriprodukter för att stödja en god oral hälsa och stärka emaljen.

Då bör du undvika att bleka tänder hemma

Vill man få vitare tänder kan tandblekning hemma vara ett effektivt, kostnadseffektivt och skonsamt alternativ för de allra flesta. Det finns dock vissa personer som bör undvika blekning av tänder: personer som är gravida eller ammar samt de med hål i tänderna.

Om du är gravid eller ammar

Det finns inga studier som tyder på att fostret tar skada av blekningen, men det finns inte heller studier som säger att det är ofarligt. Därav rekommenderas du att avstå från blekning av tänder i det fall du är gravid.

Detsamma gäller om du ammar – det finns inga studier som säger att det är riskfritt eller inte. Det finns vissa läkare som säger att man kan bleka tänder trots amning, medan andra säger att man bör avstå. Ammar du bör du således alltid konsultera läkare innan du påbörjar behandling.

Om du har hål i tänderna

Misstänker eller vet du om att du har hål i tänderna? Även då ska du avstå från att bleka tänder. Anledningen är att tandblekningsmedel kan orsaka skada på en tand med karies. Medlet kan leta sig ner i pulpan och därmed skada tanden inifrån.

Blekmedel i pulpan kan leda till stor smärta, och risken är att tanden blir inflammerad. En inflammerad tand tar betydligt längre tid på sig att läka. Innan du börjar med tandblekning hemma är det därför viktigt att du lagar dina eventuella hål.

Är man osäker på om man har hål i tänderna eller inte bör man kontakta tandläkare innan man påbörjar behandling. På så sätt kan tandläkaren eller en tandhygienist se över munnen, och avgöra om du är redo för blekning av tänderna eller inte.

Vad gäller för tandställning, lagningar och tandsmycke?

Att du inte kan bleka tänderna om du har utanpåsittande tandställning säger sig självt – du kommer helt enkelt inte åt att bleka hela tänderna. Har du tidigare haft tandställning, och nu har en skena fäst bakpå tänderna för att hålla dem på plats? Ofta går det bra att bleka tänderna trots denna skena.

Det är dock viktigt att välja en metod som inte påverkar skenan bakpå tänderna. Exempelvis brukar strips eller gel fungera bra. Även här vill vi poängtera att det alltid är klokt att rådfråga din tandläkare innan du påbörjar behandling.

Att du har lagningar i tänderna, i form av kronor eller fyllningar, är i regel inte heller något hinder för att få vita tänder hemma. Lagningarna påverkas nämligen inte av gelen. Detsamma gäller om du har ett tandsmycke. Dock bör man vara medveten om att gelen inte kommer åt under smycket, och att det således inte går att komma åt hela tänderna.

Därför blir tänderna gula

Nästan alla människor får gulare tänder med åren. Det har att göra med att vi äter och dricker saker som har färg. När dessa kommer i kontakt med tänderna påverkas tändernas nyans över tid. Därmed är det nästan oundvikligt att tänderna ändrar färg under en livstid.

Vill man ha vita tänder finns alltså tandblekning hemma som ett effektivt alternativ. Men då vi behöver äta och dricka även efter behandlingen kommer tänderna bli gulare med tiden igen. Därför behöver tandblekningsbehandlingar upprepas med jämna mellanrum.

Så undviker du missfärgade tänder

För att få vita tänder som håller sig i den önskade nyansen är det viktigt att veta vad man själv kan göra för att undvika missfärgning.

 • God munhygien är A och O – borsta tänderna minst två gånger om dagen för att hålla tänderna fräscha. Det är klokt att även använda munskölj.
 • Undvik färgstark mat – soja, bär, spenat och färgstarka kryddor kan göra att tänderna blir missfärgade.
 • Undvik mörka drycker – Kaffe och te är exempel på mörka drycker som kan leda till missfärgning på tänderna. Eftersom kaffe och te tillhör vardagen för många kan det vara svårt att avstå helt. Det kan därför vara en idé att dricka med sugrör i stället, då det minskar påverkan på tänderna. Efter att du druckit kan du också skölja munnen.
 • Sluta snusa och röka – Såväl snus som cigaretter innehåller ämnen som gör att tänderna gulnar. Vill man ha vita tänder gör man därför bäst i att sluta med dessa tobaksprodukter.

FAQ – Vanliga frågor

Hur får man vitare tänder hemma?

Det finns en lång rad produkter att välja bland för hemmablekning av tänder. De vanligaste innefattar tandblekningspenna, tandblekningsgel, tandremsor och aktivt kol. Därtill finns tandkräm för vita tänder. De olika produkterna har olika fördelar. Valet bör i slutändan avgöras av ens egna preferenser.

Hur länge håller tandblekning?

Vita tänder kan hålla sig olika länge beroende på vilken tandblekningsmetod man använt. Generellt sett kan tänderna hålla sig vita i upp till två år. För lång hållbarhet är det viktigt att ha en god munhygien och att undvika mat och dryck som kan missfärga tänderna, såsom kaffe och rödvin samt färgstarka bär och grönsaker.

Vad är priset för att bleka tänderna hemma?

Tandblekning pris beror på vilken produkt man använder sig av, och från vilket varumärke. Ett tandblekningskit kostar vanligtvis mellan 300–700 kr. Vill man endast ha enskilda produkter blir det dock billigare.

För en blekningspenna bör man räkna med 200–400 kr. En blekningsgel kostar ofta mellan 200–500 kr, tandskenor mellan 300–800 kr. Andra metoder att använda är aktivt kol och tandkräm för vitare tänder, som kostar mellan 100–250 kr respektive 20–50 kr.

I hur många användningar räcker en gel?

Olika varumärken erbjuder gel i olika storlekar. De allra flesta aktörer skickar dock med gel som räcker i ungefär 10–56 behandlingar. Ofta uppnår man önskat resultat på 10 behandlingar, inte sällan ännu mindre än så. Väljer man ett av de större paketen har man alltså gel så man klarar sig för många tandblekningar.

Hur lång tid tar det att bleka tänder hemma?

Hur lång verkningstiden är kan skilja sig åt, och beror på vilken produkt man använder sig av. Generellt sett kan man dock säga att en behandling tar 15–45 minuter. Det är vanligt att man behöver genomföra en behandling dagligen i 1–2 veckor.

Hur lång tid tar en tandblekning?

Om man väljer att bleka sina tänder hos en tandläkare kan en behandling ta från en timme att genomföra. I det fall man gör behandlingen hemma kan man korta ned behandlingstiden väsentligt. I regel ska man behandla tänderna i 15–45 minuter en gång om dagen i omkring en vecka.

Hur fungerar väteperoxid i tandblekning?

En del tandblekningsgeler innehåller väteperoxid. Detta ämne kan eliminera missfärgningar på tänderna effektivt och ljusa upp tänderna genom att skonsamt penetrera emaljen. I för stora mängder kan detta ämne dock vara skadligt. Därför får produkter som används hemma som högst innehålla 0,1 procent väteperoxid. Produkter som används hos tandläkare får innehålla upp till 0,6 procent.

Kan jag äta och dricka efter tandblekning?

Den närmaste tiden efter tandblekningen bör du undvika att äta färgstark mat, såsom bär och spenat, samt att dricka mörk dryck, såsom kaffe. Maten och drycken kan ge missfärgningar på tänderna även långt efter behandling. För att bibehålla sina vita tänder bör man därför vara försiktig med dessa livsmedel.

Finns några biverkningar av tandblekning hemma?

Ja, det är inte ovanligt att man upplever biverkningar efter att man har blekt tänderna. Bland de vanligaste biverkningarna finns ilningar i tänderna. Detta är inget farligt, men om besvären kvarstår en längre tid bör man kontakta tandläkare.

Andra biverkningar är inflammerat tandkött och skador på emaljen. Dessa kan uppstå om man genomfört behandlingen felaktigt eller doserat mer blekningsmedel än vad som rekommenderas.

När bör jag undvika att bleka tänderna hemma?

Att bleka tänder hemma är ofarligt för de allra flesta. Personer som är gravida eller som ammar bör dock undvika att använda sig av tandblekningsprodukter. Även de som har hål i tänderna ska avvakta med att bleka tänder till dess att hålen är lagade. Annars kan det uppstå skada på tänderna.

Kan jag bleka tänderna om jag har lagningar?

Ja, lagningar påverkas inte av tandblekning. Om du har exempelvis kronor eller fyllningar är det alltså i regel inga problem att genomföra tandblekningar.

Sammanfattning

Tandblekning hemma är en populär metod för att uppnå ett vitare leende. Genom att använda metoder som tandblekningspennor, tandblekningsgeler, tandblekningsremsor, aktivt kol och tandkräm för vitare tänder kan du minska missfärgningar och förbättra utseendet på dina tänder.

För att uppnå de bästa resultaten är det viktigt att följa tipsen före, under och efter tandblekning och vara medveten om eventuella risker och biverkningar. Jämfört med professionella tandläkarbehandlingar kan tandblekning hemma vara mer kostnadseffektivt och bekvämt, men det är viktigt att använda produkterna korrekt för en så säker och skonsam behandling som möjligt.

Efter tandblekning är det också viktigt att vara uppmärksam på kosten för att bibehålla resultatet och undvika fler fläckar på tänderna. Kom ihåg att rådfråga din tandläkare om du har några frågor eller oro innan du påbörjar tandblekning hemma.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt