Annons:

Sandra ska sammanställa bok med 100 kvinnors berättelser:

Sandra Sjöbloms nya projekt – sammanställa 100 kvinnors berättelser. Foto: Privat

Sandra ska sammanställa bok med 100 kvinnors berättelser: "Raggar kvinnor nu"

Författaren Sandra Sjöblom, som bor i Gullringen, har ett nytt projekt på gång. Hon ska sammanställa en bok med 100 kvinnors berättelser om hur det är att vara kvinna i Sverige.
– Just nu är det väldigt vitt och medelålders. Jag vill nå alla kvinnor, säger hon.

Annons:

Hon har tidigare både virkat snippor och pärlat pattar. Sandra Sjöblom har dessutom släppt en väldigt självutlämnade bok om att förlora ett barn. 

Nu är hon aktuell med ett nytt projekt som hon kallar för "100 kvinnor". Hon ska försöka sammanställa en bok med 100 kvinnors berättelser om hur det är att faktiskt vara kvinna i det Sverige som brukar kallas för jämställt.

– Bakgrunden är att jag av någon anledning kom fram till att jag kände många kvinnor som var deprimerade av att de åt p-piller. Jag reagerade på att det bara skulle vara så, att de här kvinnorna skulle vara deprimerade för att de skyddar sig. Jag vet inte hur det spann vidare till det här riktigt, men det är ju ett modernt problem för en kvinna i dag. Det finns massor med sådana grejer som kvinnor bara accepterar, säger Sandra Sjöblom.

"Unga som gamla"

Just det vill hon ta fasta på och samla i en bok med 100 olika kvinnors berättelser.

– Jag har ett 40-tal kvinnor som har sagt att de är med. Jag har satt en deadline till början av oktober och kommer inte ändra det. De flesta är lokala och många är bekantas bekanta. Det är väldigt vitt och medelålders och jag vill ha bred representation. Jag vill ha in alla kvinnors upplevelser, säger hon och fortsätter:

– Jag raggar kvinnor nu. Jag vill gärna ha unga som gamla, utlandsfödda som inrikesfödda och kvinnor med olika socioekonomisk bakgrund. Feminismen i media är rätt mycket rika, vita kvinnor. De kan inte alls jämföra sig med en utlandsfödd kvinna i en småort. Vi får se hur det ser ut när deadlinedatumet infaller. Jag har gjort en Facebook-grupp där det finns mycket information.

Vad är det för slags berättelser du har fått in?

– Jag har inte fått dem ännu, men jag har bett dem att fundera på vilka strider man tar i dag som kvinna. Vilka fällor går man i och vilka fällor hoppar man över. Det går framåt, men hur är det att vara kvinna på 2020-talet? Jag har bett dem att skriva utifrån sig själva eller hur de upplever kvinnors situation generellt.

Du skriver i det "jämställda" Sverige. Är vi inte så jämställda som vi kanske tror?

– Jag läste en artikel där det stod att Sverige var ett av de mest jämställda länderna. Kan 100 kvinnors berättelser få oss att acceptera att vi är jämställda eller snarare visa på motsatsen? Det är bara spekulation, men vi får se.

"Igenkänning för kvinnor"

Sandra Sjöblom tryckte sin debutroman på eget förlag. Det kan bli samma sak med den här boken, berättar hon.

– Det är svårt att få bokförlag. Det kan bli så att jag trycker den på ett tryckeri utomlands. Det här är en så länge en öppen bok, men vi löser det något på sätt. 

Vem tror du kommer läsa boken?

– Jag tror att majoriteten blir kvinnor som läser den, kanske mest för att de känner igen sig. Jag hoppas att män läser den för att få kunskap. Det är bara så man kan börja jobba med saker. Jag tror att det blir igenkänning för kvinnor och allmänbildning för män. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt