Annons:

Advokaten om domen:

Målsägandebiträdet Peter Frisén är besviken över domen som fallit i dag. Foto: Kalmar tingsrätt

Advokaten om domen: "Min klient är besviken"

På tisdagen dömdes en Vimmerbybo i 35-årsåldern till ett års fängelse för grov kvinnofridskränkning. Däremot friades han från anklagelserna om grov våldtäkt. – Att han frias från grov våldtäkt gör min klient besviken, säger målsägandebiträdet Peter Frisén.

Annons:

På tisdagen kom domen i det uppmärksammade fallet med en Vimmerbybo i 35-årsåldern som varit misstänkt för grov våldtäkt och grov kvinnofridskränkning mot sin flickvän.

Först var det kvinnan som var misstänkt för mordförsök, sedan hon stuckit mannen med en kniv. Snabbt lades dock den förundersökningen ned på grund av att kvinnan agerade i självförsvar. 

Mannen döms till ett års fängelse för grov kvinnofridskränkning. Han frias dock från misstankarna om grov våldtäkt. 

– Min klient är besviken över att han friades från grov våldtäkt, hon hade hoppats på det, säger målsägandebiträdet Peter Frisén. 

Hur ser din klient på att han får ett års fängelse?

– Hon tycker att det är ett kort fängelsestraff, men framför allt är det att han frias från grov våldtäkt som gör henne besviken. Bevisningen är alltid svår i relationsvåld och i synnerhet i våldtäktsmål. Så är det ju. 

"Synd att han frias"

Åklagaren hade yrkat att mannen genomfört ett samlag med kvinnan genom våld. Det redogjordes också i rätten för att mannen skulle ha använt en kniv för att hota kvinnan att ha sex med honom. Men tingsrätten gick inte på den linjen. Så här går det att läsa i domen: "Med hänsyn till XX uppträdande och yttranden omedelbart efter händelserna den 28 november och med beaktande av den övriga utredningen anser tingsrätten inte att XX uppgifter har ett tillräckligt stöd för att tingsrätten ska finna att det är ställt utom rimligt tvivel att YY betett sig så som åklagaren påstått i denna del". 

Därför frias mannen från åtalet om grov våldtäkt. 

– Jag tycker att det är synd att han frias, säger Frisén. 

Fanns det tillräckliga bevis för att han skulle dömas, anser du?

– Bevisläget var svårt. Det jag tyckte var det starka i målet var att min klient var så uppenbart trovärdig och att motpartens uppgifter helt saknade grund. I övrigt var bevisningsläget svårt. 

Ett skäl var att kvinnan inte hade lämnat några uppgifter om våldtäkten direkt efteråt. 

– Ett sådant integritetskränkande brott är inte helt lätt att på färsk gärning berätta om, det kan jag förstå att man inte orkar. 

Kan överklaga

Peter Frisén anser att mannens straff för grov kvinnofridskränkning är rimligt. 

– När han frias från grov våldtäkt, så tycker jag att det är rimligt att han får det här straffet i alla fall. Min besvikelse ligger mer i att han frias från grov våldtäkt. 

Är ni beredda att överklaga domen?

– Min klient hoppas att åklagaren överklagar ansvarsdelen och då kommer vi att överklaga skadeståndsdelen också om vi får åklagaren med oss. 

Har ni fått några indikationer på det?

– Jag har inte hunnit vara i kontakt med åklagaren än, jag ska ta kontakt med honom. 

Dagens Vimmerby har sökt kammaråklagaren Patrick Sonevang utan resultat. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt