Annons:

Frisén efter hovrättens dom:

Peter Frisén var förstås besviken efter hovrättens dom. Foto: Kalmar tingsrätt

Frisén efter hovrättens dom: "Förstår att hon är besviken"

En Vimmerbybo i 30-årsåldern friades från misstankarna om grov kvinnofridskränkning. Hans straff omvandlades från ett års fängelse till 1 500 kronor i dagsböter.
– Jag hade hoppats att tingsrättens dom skulle stå sig, säger målsägandebiträdet Peter Frisén.

Annons:

I tingsrätten dömdes mannen till ett års fängelse för grov kvinnofridskränkning, men friades från anklagelsen om grov våldtäkt.

Domen överklagades till hovrätten – som gör en helt annan bedömning än tingsrätten. 

I stället för grov kvinnofridskränkning dömdes mannen för två fall av misshandel av normalgraden. Gärningen motsvarade två månaders fängelse, men eftersom att mannen suttit häktad från november till början av april ansåg hovrätten att böter räckte. Dessa ansågs mannen också ha betalat med sin tid i häktet.

Hovrätten mildrade därmed straffet kraftigt. Kvinnan får också sänkt skadestånd med drygt en tredjedel, från 35 000 kronor till 11 200 kronor.

– Jag ser på det som i tingsrätten, det är synd att det blev på det här sättet. Beviskraven är höga i brottsmål och det är inte det att hon inte blivit betrodd, utan bevisläget räcker inte helt enkelt, säger Peter Frisén, målsägandebiträde. 

Trodde du att det kunde bli det här utslaget i hovrätten? 

– Jag hade hoppats att tingsrättens dom skulle stå sig, men beviskraven är väldigt höga. Det är svårt med bevisning i relationsmål. 

Klienten besviken

Tingsrätten dömde mannen för grov kvinnofridskränkning. Det gör inte hovrätten.

– När man ogillar vissa punkter, det krävs ju att det är ett visst antal brott av allvarlig karaktär för att det ska rubriceras som grov kvinnofridskränkning, säger Frisén. 

Hur har din klient reagerat på domen?

– Jag förstår att hon är besviken och ska träffa henne i dag. Jag har fått vissa reaktioner, men vill gå igenom det ordentligt först. 

Tänker ni överklaga domen?

– När det gäller ansvarsdelen är det åklagaren som har avgörandet i sin hand, vi ville att han skulle överklaga den delen i tingsrättens dom och begärde också överprövning av åklagarens beslut att inte göra det men fick inget gehör där. 

Har du haft någon kontakt med åklagaren nu?

– Nej, det har jag inte haft. Så jag vet inte i nuläget. 

Ett bakslag

Domen är förstås ett bakslag för Frisén och hans klient. Efter tingsrättens dom var han och klienten besviken.

– Min klient är besviken över att han friades från grov våldtäkt, hon hade hoppats på det. Hon tycker att det är ett kort fängelsestraff, men framför allt är det att han frias från grov våldtäkt som gör henne besviken. Bevisningen är alltid svår i relationsvåld och i synnerhet i våldtäktsmål. Så är det ju, sade Peter Frisén kort efter att tingsrättens dom hade fallit.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt