Annons:

De bjuder in till en gemensam julmiddag för den som har det svårt

De bjuder in till en gemensam julmiddag för den som har det svårt. Foto: Privat

De bjuder in till en gemensam julmiddag för den som har det svårt

Den här julen är extra svår för många. Därför bjuder nu Betel i Djursdala och Korskyrkan i Vimmerby in till en julmiddag på onsdag.
– "Det är tomt i kylskåpet", är något vi fått höra mycket den senaste tiden, säger Isabelle Linder, diakon i Korskyrkan.

Annons:

För den som redan lever på marginalen riskerar den här julen att bli extra svår. Inflation, räntehöjningar och skyhöga elräkningar slår hårt mot alla.

Men mest drabbas förstås den som redan har det värst.

Det är ett skäl till att Korskyrkan i Vimmerby och Betel i Djursdala bjuder in till en julmiddag på Mitt Hem nu på onsdag. Det sker också i samarbete med ICA-handlare.

– Det märks att det är ett tufft år för många. Man hör det från alla möjliga håll och vi märker av att behovet har ökat. Vi försöker med lite olika saker och det här är en specialsatsning, men framöver vill vi få en regelbundenhet i sådana här träffar. Det finns en stor ensamhet hos många människor efter pandemin, säger Isabelle Linder, diakon i Korskyrkan.

Vad händer nu på onsdag?

– Vi bjuder på mat och delar ut matkasse till den som vill och behöver. Vi vill nå de personer som själva inte kan eller har råd att ha något extra vid jul. 

"Frågar försiktigt"

Att verkligen nå den som inte har råd kan vara svårt och utmanande.

– Många frågar lite försiktigt. Vi har haft ett projekt tillsammans med Folkhögskolan tidigare och då kom det en del människor till vårt café på onsdagar. Då får man försöka snappa upp människors behov och ta det vid sidan om. Ibland kan det handla om att man inte har en säng att sova i och då försöker vi hjälpa till på ett personligt plan. Nu har vi en kväll med middag för den som har extra behov. Vi hoppas också att det går att få en vidare kontakt efter den här onsdagen. 

Hur många tror ni kommer på onsdag?

– Det är svårt att säga. Vi vet inte alls. Ibland kan det komma tio, ibland 40. Ofta är det mellan 25 och 30. Det är väldigt varierande. Har man missbruksproblematik så kanske man missar tiden, fast man verkligen vill komma. 

Delar ut julkassar

Hur många kassar som delas ut är lite osäkert.

– Vi börjar med tio kassar. Vi har färskvaror också, så det är lite svårt att lagra upp. Vill man inte komma på onsdag, så kan man säga till så kan vi komma med en kasse. Vi söker upp och stöttar människor vi vet är i behov av det.

Hur har ni märkt av det är extra svårt den här vintern?

– "Det är tomt i kylskåpet", är något vi fått höra mycket den senaste tiden. Det är en del i den här försiktigheten som finns kring att söka hjälp. För både umgänge och hjälp så kan man söka upp oss.

Hur känns det att kunna hjälpa människor på det här sättet?

– Det känns underbart att människor vill ställa upp. Det här är ett extra initiativ från Betel nu på onsdag och all mat som kommer lagas görs av dem volontärt. Det är fint så att många vill ställa upp.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt