Annons:

Dags för en ny säsong i Knastorp –

I helgen är det säsongspremiär hos Knastorp Kaffe och kultur. Kicki Willysson och Tord Johansson ser fram emot alla trevliga möten och få visa upp samlingen av förningsdukar. Foto: Privat

Dags för en ny säsong i Knastorp – "Många olika slags möten"

Kicki Willysson och Tord Johansson ser till att det blir en härlig blandning av kaffe och kultur i Knastorp även i år.
– Det är så fantastiskt roligt att det blir så många olika slags möten, säger hon.

Annons:

Naturen visar upp sig från sin allra bästa sida lagom till det är premiär för en ny kafésäsong i morgon lördag.

– Det är mycket att fixa så här in i det sista, efter en lång och tråkig vinter. Vi har ju hållit på några år, så vi vet hur vi vill ha det. Det ska bli riktigt roligt att komma igång igen, säger Kicki Willysson, som ser fram emot många trivsamma stunder i det lilla kaféet.

Kaffe och kultur möts

Nu är inte det här ett kafé av det vanliga slaget, utan här möts kaffe och kultur.

– Det blir så klart en hel del sång och musik, föreläsning om både rosor och pelargoner, intressanta sommargäster och vid ett antal tillfällen drar Tord sin alldeles ”egna vals” på fler än ett av alla sina dragspel, berättar Kicki Willysson.

Under säsongerna har det varit fokus på allt ifrån äggkoppar och förkläden till vantar och fotomontage – i år kläs istället väggarna i det lilla torpet av förningsdukar vävda av olika kvinnor.

– De är makalöst fina. Exempelvis har Tuna en egen officiell förningsduk, en gång skapad av Hilma Alfredsson, Orremåla, någon gång mellan 1910-1914.

Samlat i många år

Den finns förstås med i samlingen. Utöver den har Eleonor Svensson lånat ut flera av sina egenvävda Tunadukar medan Kajsa Öst-Källåker har lånat Knastorp en mängd dukar som vävts av bland annat Sigrid Öst, Annie Johansson och Hanna Nilsson från Tuna.

– Anneli Karlsson, Vimmerby, har i många år samlat Förningsdukar och har bidragit med en ansenlig mängd olika varianter till vår installation. Fantastiska hantverk av helt fantastiska kvinnor, säger Kicki Willysson och fortsätter:

– Jag kan inte själv så mycket om det här, jag varken syr eller väver, men jag märker att det väcker ett intresse. Både bland de som inte kan om sådant här, som får lära sig en del, och bland de som kan mycket. De vet vad det är för sömnad och kanske minns att mamma hade en sådan. Det blir folkbildning av det hela och det är lite det vi är ute efter.

Vad är det bästa med att få arrangera sådana här kaféer?

– Att det kommer så många olika slags människor. Hit kommer ung som gammal, det är så fantastiskt roligt att det blir så många olika slags möten.

Kaféet håller öppet alla helger i maj och första i juni, följt av nationaldagen. 

– Då har också Veteranfordonsklubben i Tjust bokat in sig, så den som kommer då får även se fina bilar. På Mors dag har vi ett specialprogram som gäster får boka in sig på om de har lust att fira lilla mamma extra. Det hade vi även förra året och det blev väldigt uppskattat.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt