Annons:

  • De står med öppna famnar – redo för premiär på Sommar i Knastorp

    Tord Johansson och Kicki Willysson återkommer med sitt kulturprogram "Sommar i Knastorp". Foto: Privat

  • De står med öppna famnar – redo för premiär på Sommar i Knastorp

    Matts Hansson och Mats Molin inleder programmet i Knastorp med musik varsin torsdagskväll. Foto: Pressbild

De står med öppna famnar – redo för premiär på Sommar i Knastorp

Sommar i Knastorp har sin premiär i morgon. Utöver kafféöppet har Kicki Willysson och Tord Johansson sett till att det finns ett fullmatat program med evenemang i deras innerträdgård.
– Utan kaffe och kultur försmäktar vi, säger Tord Johansson.

Annons:

Det har vi lärt oss nu vid det här laget att i Knastorps Kulturkafé kan allting hända. Kicki Willysson och Tord Johansson står med öppna famnar och bjuder in folk i sin trädgård som omgärdar det faluröda lilla torpet med vita knutar, som byggdes så tidigt som 1874.

Efter att ha haft öppet i påsk med möjlighet till att smycka ägg med olika tekniker och en äggkoppsutställning med över 2 000 olika äggkoppar så har paret satt ihop ett sommarprogram som består av både musik, föreläsningar och förstås populära Sommarpratet. Utöver att man har kaféet öppet fredag till söndag.

Snott från radion

– Sommarpratet har vi snott från radion, men vi kör live, säger Kicki som kan berätta om succékvällen med Karin Axelsson från Tuna som skulle blivit hundra år i år, men som tyvärr gick bort tidigare i våras.

– En väldigt intressant person. Hon är den som dragit väldigt mycket folk till Knastorp. Det är alltid roligt, men då var det restriktioner, så det kändes så där. Vi kunde inte släppa in alla, utan det hängde folk på staketet, berättar Kicki om den minnesvärda kvällen.

– Därför vill vi gärna att folk föranmäler sig, så vi kan förbereda kvällen, så det blir så bra det bara går, tillägger hon.

”Det är folkbildning”

I år får Matts Hansson från Locknevi stå för premiärprogrammet i morgon torsdag, då han bjuder på Dan Anderssons visor till eget gitarrspel. Tord backar upp med sitt dragspel och Kicki med lite diktläsning.

– Matts Hansson är en van tolkare av Dan Andersson. Det är folkbildning att lyfta en sådan som Dan Anderssons texter och fina poesi, säger Kicki.

Mer musik blir det veckan efter, när Mats Molin, Västervik, bjuder på blues och visa med gitarren i famnen.

Sedan är det dags för årets första Sommarprat. Bror Carlsson, Vimmerby, pensionerad kronofogde berättar om sin uppväxt i en statarfamilj och vidare om sina många år i statlig tjänst.

Mats Åkerlund, utbildad kyrkomusiker och gatumusikant, står för nästa Sommarprat den 18 augusti.

– Han utbildade sig i Oskarshamn som cp-skadad så han spelar orgel med tårna och har skapat mycket musik. Nu kommer han till Knastorp för att berätta om sitt liv som kyrkomusiker, säger Kicki.

Proffs lär oss sköta om orkidéer

Där emellan, den 11 augusti, får man möjlighet att lära sig hur man ska sköta och plantera sina orkidéer med hjälp av Marie Widén, tidigare chef på Botanska trädgården i Lund och styrelseledamot i Sydsvenska orkidésällskapet.

– Den här kvällen får man gärna ta med sig sin orkidé för att få råd och tips om hur den ska skötas, tillägger Kicki.

Utöver det kommer en favorit i repris tillbaka, Tord Johansson ger teatern ”Näsdroppar och Raggmunkspära” vid två tillfällen, i början av augusti.

– Eventuellt kommer även Monica Törnell, det vore fantastiskt roligt om det går i lås, men det är inte riktigt spikat ännu, säger Kicki som för att ”kittla” lite extra.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt