Annons:

Så hög var inflationstakten i Sverige under juli

Kaffe, te och kakao var de livsmedel som steg mest i pris under juli. Foto: MostPhotos

Så hög var inflationstakten i Sverige under juli

Nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att inflaktionstakten enligt KPI i Sverige var 9,3 procent under juli månad.

Annons:

Inflaktionstakten enligt KPI (Konsumentprisindex) var 9,3 procent i juli precis som i juni. Månadsförändringen var därmed obefintlig. Inflaktionstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) var 6,4 procent i juli. Där räknas effekter av hushållens räntekostnader bort. 

Experter hade förutspått en något större ökning. 

Priserna på livsmedel och rekreation, till exempel resor, är det som ökar.

– Priserna ökade främst på paketresor och livsmedel under juli. Detta motverkades av lägre elpriser, vilket bidrog till att konsumentpriserna totalt under juli var oförändrade, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Kaffe stiger i pris

Livsmedelspriserna steg med 1,4 procent i juli jämfört med i juni, enligt KPI. Kaffe, te och kakao ökade mest i pris. Efter att ha minskat i april är priserna nu tillbaka på samma nivåer som i mars. 

– Livsmedelspriserna steg med 1,4 procent i juli jämfört med juni. Priserna brukar stiga med ungefär 1 procent i juli, så ökningen är något större än vad som är normalt för säsongen, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.

Elpriserna sjönk med 15 procent under juli och nådde liknande nivåer som under juli 2021. Generellt har våren präglats av sjunkande inflation. Toppnoteringen var på 10,2 procent innan nyår. 

 

 

 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt