Annons:

Stenman: Vi behöver inte höja maxtaxan – pengarna finns

Vänsterpartisten Jens Stenman af Ekenstam tycker att kommunens budget är för återhållsam. Foto: Jakob Karlsson

Stenman: Vi behöver inte höja maxtaxan – pengarna finns

Vi har nyligen nåtts vi av nyheten att socialnämnden röstat för att höja maxtaxan för de äldre i Vimmerby kommun med 221 kronor per månad.
Det beräknas ge ett netto om en kvarts miljon.

Annons:

”Vi måste få in varje krona.”

Vänsterpartiets budget innehöll 4,5 miljoner extra till socialnämnden. Då hade den här höjningen i bästa fall inte ens behövt diskuteras. Måste man verkligen få in varje krona skulle man såklart rösta för det alternativet. Men S, M, C, L och SD ville istället ha gällande budget.

För några dagar sedan läste vi att det inte är aktuellt med barnomsorg på obekväma arbetstider. ”Men den politiska viljan finns”.

Stämmer verkligen det?

Måste vara viljan som fattas

Får vi införa barnsomsorg på obekväma arbetstider? Javisst får vi det. Det till och med rekommenderas från högre ort.

Kan vi införa barnomsorg på obekväma arbetstider? Ja, det går också alldeles utmärkt. Det behövs ingen nybyggd förskola för det. Det går utmärkt att sova i de förskolor vi redan har. Det gör barnen redan idag. Varje dag. Det är bara att välja en.

Så vill man införa barnomsorg på obekväma arbetstider? Ja, de säger det … Men om vi både får och kan, så måste det vara viljan som fattas?

Det finns ganska mycket vi kan göra i kommunen. Det är bra med hängslen. Det är bra med svångremmar. I Vimmerbys fall har vi båda de sakerna, plus säkerhetsnålar och antagligen skyddsväst också, inbyggda i budgeten.

En bra bit över 20 miljoner

Utöver planerat överskott, alltså utöver planerat överskott, finns i budget en post för ”oförutsedda utgifter” om 2,5 miljoner. Förr har vi alltid klarat oss med 0,5 miljoner. I budgeten finns också en post ”För framtida räntehöjningar, valnämnden och under året tillkommande investeringar” om 9,8 miljoner. Den ligger där som en utgift, men pengarna används till – Ingenting!

Därutöver får vi höjda statsbidrag för ökad befolkning om ca 10,5 miljoner. Pengar som inte finns instoppade någonstans i budgeten, utan är ”extra”.

Det är en bra bit över 20 miljoner det, som inte används till någonting alls! Utöver planerat överskott! Det är så S, M, C, L och SD vill ha det.

Det finns således pengar både till barnomsorg på obekväma arbetstider och till att låta bli att höja maxtaxan för de äldre. Säkert också till GC-väg i Gullringen. Bland annat.

Om man vill. 

Jens af Ekenstam Stenman,

Vänsterpartiet Vimmerby

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt