Annons:

Vänsterpartiet: Majoritetens prioriteringar gör medarbetarna sjuka

Peter Fjällgårds och Lars Johanssons i Vänsterparti totalsågar majoritetens ekonomiska politik. Foto: Simon Henriksson

Vänsterpartiet: Majoritetens prioriteringar gör medarbetarna sjuka

Kommunen väntas gå plus 30 miljoner 2017. Det är såklart på sitt sätt en god nyhet.
MEN, alla som kan läsa och räkna visste redan från början att kommunens resultat för 2017 såg mycket bättre ut redan när budgeten antogs än de ca 17 miljoner i överskott man då planerade för.

Annons:

Gång på gång på gång har Vänsterpartiet pekat på poster i budgeten som ”För framtida räntehöjningar, valnämnd och under året tillkommande investeringar” där man gömt undan 9,8 miljoner, som man först nu använt en del av för den nya Förskolan.

Där finns 2,5 miljoner för oförutsedda utgifter. När vi innan klarat oss med 0,5 miljoner. Ytterligare ett överskott ”undangömt” i budgeten.

Alla visste att vi skulle få ökade statsbidrag därför att befolkningen ökat. Det är pengar man ändå inte räknat in i budget. Ca 10 miljoner.

Får vara någon måtta

Som vanligt överbudgeterade man ”finansen”, förvaltningen av lån och betalning av räntor med mera. Självklart ska man ha marginaler om det händer saker, men det får vara någon måtta på det.

2012 uppvisade finansen ett resultat 8,2 miljoner bättre än budget och 2013 var siffran 8,4 miljoner. Sedan händer något. 2014 är överskottet 14,3 miljoner. 2015 är det 21,0 miljoner och 2016 blev det 26,7 miljoner. I en allt stigande omfattning har man ”gömt” pengar även här.

För 2017 valde man samma strategi igen. Fram till och med april visade finansen upp siffror 16,4 miljoner bättre än budget …

Samtidigt går personal på knäna

Det är inte så konstigt att kommunens resultat blir bättre än budget när man gömmer undan en massa pengar som inte används till någonting alls och som sen ”dyker upp” som överskott i slutredovisningen.

Detta samtidigt som alla kan se, läsa och höra om hur personalen i bland annat förskola, skola, kost och städ kämpar och går på knäna med ökade sjukskrivningar till följd.

Det FINNS ju pengar. Bevisligen. Vi har sagt det hela tiden!

Istället väljer man, att med berått mod, laborera med människors hälsa! Riskera deras väl och ve.

Vad är det för sätt?

Visst är de värda bättre?

Vår ekonomi är viktig. Inte tu tal om det. Men människor är också viktiga! När det bevisligen finns ekonomi till det, hur kan man försvara att inte satsa på människor? Hur kan man ens tänka tanken att inte göra de satsningar som är nödvändiga för att personalen ska må bra? Hur kan man lägga och rösta igenom en sådan budget?

Även om du inte själv arbetar i en kommunal sektor med en svår arbetssituation så känner du säkert någon som gör det. Visst är de värda bättre arbetsförhållanden?

Det är oärligt att ”gömma” pengar för att sedan kunna visa upp ett bättre resultat än budget och säga att det beror på eget hårt arbete, samtidigt som andras hårda arbete under begränsade resurser gör dem sjuka!

Vänsterpartiet i Vimmerby

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt