Annons:

Bilden är en genrebild. Foto: Micael Rundberg

DEBATT: Ta badtåget till Gullringen?

Det blev ingen ”badbuss” till Gullringen med en tur och returresa på lördagar från Vimmerby, men tänk om man istället kunde ta ”badtåget” dit? Idag går tåget mot Gullringen sex gånger om dagen, lördag som söndag.
Tänk om tåget stannade …?

Annons:

Södra Vi skulle också ha stor nytta av ett tåg som stannar.

På vardagar rullar tåget genom de båda samhällena åtta gånger i vardera riktningen.

Men vill du till Linköping måste du först åka åt fel håll. Till Vimmerby. Och där vänta på tåget. Likadant när du ska hem. Först till Vimmerby och så vänta på en buss hem. Bussar som inte ens finns på helgerna …

Gissa hur många som – fullt förståeligt – tar bilen istället?

*

Det är slöseri med både tid, miljö och pengar. När nya infrastruktursatsningar görs är tidsvinst en faktor man alltid tar hänsyn till. Hur mycket tid sparar varje resenär? Så omvandlar man det till arbete och räknar ut hur mycket samhället tjänar över tid för att motivera investeringen. De som bor i Södra Vi och Gullringen skulle tjäna tid. Ibland mycket tid.

Med fler stopp finns dessutom fler ställen att kliva av tåget för alla andra. Vilket är det samma som fler anledningar att åka med tåget – Större nytta av något som redan finns.

Redan idag går det sommartid bra att lägga in ett extra stopp vid Astrid Lindgrens värld. Utan att det stör tidtabellen för tåget nämnvärt.

Fler stopp längs banan ger också fler möjligheter att möta tåg som kommer från andra hållet och det kortar väntetider. Det behöver alltså inte alls ta längre tid bara för att tåget stannar på fler ställen.

*

I både Gullringen och Södra Vi finns företag med flera hundra anställda. Ett tåg som stannar möjliggör arbetspendling i betydligt högre grad och ett mer effektivt utnyttjande av länets gemensamma infrastruktur. Bra för miljön är det också.

Hultsfred har beslutat vända sig till Kollektivtrafiknämnden/Region Kalmar och Kalmar länstrafik för att få till ett stopp i Mörlunda.

Varför inte göra gemensam sak med Hultsfred och belysa betydelsen och nyttan av fler stopp? För att ge ännu mer tyngd åt frågan. Och för att gynna de boende i Södra vi och i Gullringen.

Det som är bra för en ort i kommunen är bra för hela kommunen!

Jens af Ekenstam Stenman
V i Vimmerby

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt