Annons:

DEBATT: Skamligt att inte folkomrösta om NATO

Att inte folkomrösta om Nato är skamligt, menar insändarskribenten. Foto: MostPhotos

DEBATT: Skamligt att inte folkomrösta om NATO

När Svenska folket inte får vara med och säga sin sak i frågan om ansökan för Svenskt medlemskap i NATO, så går skam på torra land. Den historiskt sett viktigaste utrikespolitiska sakfrågan någonsin, som skulle kunna formuleras som att Ska Sverige som land ge upp sin alliansfrihet? Det är en fråga som kräver en folkomröstning för att ge beslutet legitimitet. 

Annons:

Ett beslut som idag fattas av ej folkvalda politiker som dessutom i tidigare framföranden sagt att de GARANTERAR att ansökan om ett NATO-medlemskap aldrig skulle kunna vara möjligt så länge de sitter vid makten. Kort efter att ha givit dessa ”garantier” går samma politiker ut med två saker, först att de har beslutat att ansöka om ett Svenskt NATO-medlemskap och att Svenska Folket inte är kloka nog, att folkomrösta om en ansökan till Svenskt NATO-medlemskap. 

Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet har på Telegram skickat flera budskap till Sverige efter beslutet att ansöka om medlemskap i Nato, rapporterar The Guardian. Hon ställer den den mycket relevanta frågan, Citat: ”Varför var det ingen folkomröstning? För att ingen har hört vad den svenska allmänhetens åsikter är på länge nu. Vidare skriver hon “Sverige har ännu inte gått med i alliansen, men amerikanerna dikterar redan vad de svenska myndigheterna ska säga till sitt folk” Slut citat. 

Om Sverige 1994 skulle gå med i EU avgjordes frågan med en folkomröstning. När Sverige 2003 skulle fatta beslut om EMU och Euro som valuta i Sverige röstade 42,02 % Ja och 55,91 % Nej i den folkomröstningen. På nitton år har det sedan dess inte förekommit någon folkomröstning alls i Sverige. 

Knapptryckarnas röstmotorer pekar tydligt på folkviljan. 
Fråga ställd: Ska Sverige gå med i NATO? 
Nej 88% 3 082 röster 
Ja 11% 385 röster 
Ingen åsikt 1% 45 röster 
* Statistisk fakta från 3512 röster 

Ingen konsekvensanalys för varken Ja eller Nej i NATO- och/eller Alliansfrihets-frågan har presenterats för Svenska folket. 
Vad säger detta oss, om hur landet sköts och bristen på respekt för oss som Svenska medborgare? Knapptryckarna vill att Svenska Folkets vilja alltid ska respekteras. 

Ulf Bejerstrand

Knapptryckarna

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt