Annons:

Öppet brev från Marie Nicholson:

Riksdagsledamoten Marie Nicholson (M) tycker att vår tidning bör censurera ett avsnitt av satirserien Vilseby. Foto: Pressbild

Öppet brev från Marie Nicholson: "Ovärdigt av DV"

Hej Dagens Vimmerby,
23 oktober publicerade ni en stripp av serien Vilseby, vilken jag förstår skapas av Henrik Nestor för er tidning. 

Annons:

Just den här strippen, ”#58. Nu är det vi som bestämmer” innehåller satir av nationell politik. Förutom mestadels vanliga, rätt kliché ingredienser, så har kreatören valt att porträttera en kvinnlig partiledare med raffset och analplug. Jag har nu suttit och läst igenom den här strippen ett flertal gånger och kan inte se hur sexualisering och sexuellt förnedrande av en kvinnlig makthavare på något sätt förstärker budskapet. Kreatörens poäng hade kunnat göras precis lika väl om hon, likt sina manliga kollegor, fått behålla kläderna på.

Politisk satir är roligt. Det är hälsosamt och demokratiskt att kunna skämta om sina politiker och att ha politiker med självdistans. Det är fritt fram att håna åsikter, utseende, dialekter, klädval, bakgrund, listan kan göras lång. Med så många alternativ till buds undrar jag varför Henrik Nestor väljer att klä av för att håna. Det känns mer som ett uttryck för kvinnohat.

Dagens Vimmerby, ni har många gånger frågat mig vad jag och mitt parti gör för att fler unga kvinnor ska engagera sig politiskt. Men ansvaret vilar inte bara på oss. Det är också viktigt att inte släppa fram den här sortens kvinnoförnedrande budskap som talar om för våra unga tjejer och killar att även på toppen av sin politiska karriär kan en kvinna reduceras till inget mer än ett sexuellt objekt.

Som utgivare har ni ett ansvar inte bara för det som är tillåtet men också det som är lämpligt. Därför är det så ovärdigt av er att publicera den här strippen. Därför hoppas jag att ni tar bort den så vi alla slipper se den och att ni ser över ert samarbete med Henrik Nestor.

Med vänliga hälsningar,

Marie Nicholson (M), riksdagsledamot

Kommentar om publiceringen: 

I ett öppet och demokratiskt samhälle måste konsten och satiren få vara gränslös. Den måste få provocera, den måste rent av få vara olämplig. Satir ska skapa debatt och röra om – tyvärr väljer Nicholson att istället uppmana till censur. Det är magstarkt och som tur är relativt unikt att en politiker i Sveriges högsta församling ställer krav på censur och dessutom uppmanar ett mediabolag att avbryta ett samarbete med en medarbetare.

Vilseby är en, från nyhetsredaktionen, fristående satirserie skapad av en utomstående medarbetare. Precis som när det gäller krönikor är eventuella åsikter skribentens egna. DV:s syfte med Vilseby är att skapa debatt, underhålla, provocera och väcka tankar. Uttrycker detta avsnitt kvinnohat eller gör den ironi över kvinnohat hos maktens män?Ser man hela Henrik Nestors arbete med Vilseby så är det enkelt att svara på den frågan – men det är just den typen av frågeställningar vi vill skapa med Vilseby.

Marie Nicholsons regering har utlovat en ny riktning för Sverige. Vi får hoppas att det inte gäller vare sig synen på yttrandefrihet eller politikers distans till medias arbete.  

Jakob Karlsson

Ansvarig utgivare

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt